24 Mayıs 2017 Çarşamba

Watermelon Slim muhalefeti


Amerikan Rüyasına meydan okuyan, muhalif bir  bluescu Watermelon Slim, yeni albümü "Golden Boy" ile karşımızda. 1968'lerin Vietnam gaziliğinden iflah olmaz bir savaş karşıtına dönüşen sanatçının girdaplar içinde serüvenli ama onurlu yaşamının çok kısa bir özetine hazır mısınız?




Efsanevi 68 kuşağının farklı bir temsilcisi, Watermelon Slim
70 yaşına iki yıl kalan bu blues ustası, 68 kuşağının savaş karşıtı gösteriler yaptığı ABD'de Vietnam Savaşı'na gönüllü yazılan biri. Savaştan dönüşünde ise düşünceleri fena halde değişen Watermelon Slim (bu arada asıl ismi Bill Homans) Amerikan Rüyası'na meydan okuyan biri haline dönüşecekti. 1973 yılında "Marry Airbrakes" isimli bir proje albümde ilk müzikal girişimini yapan sanatçı, kamyonculuktan, gazeteciliğe kadar bir sürü işte çalışarak hayatını sürdürmüş. Bu zaman içinde de savaş ve sistem karşıtı eylemler içinde en ön saflarda yerini almış. 

Watermelon Slim, ilginç mi ilginç bir müzisyen. Hani hayatı roman gibi derler ya biz onun için hayatı blues gibi desek daha doğru bir yaklaşım sunabiliriz.  Çok ileri yaşlarda albümler yapmaya başlamış. Oysa bu tutkusu annesinin dinlediği John Lee Hooker plaklarıyla daha beş yaşındayken başlamış. Aile ortamı da imkan açısından pek fena sayılmazmış hani. Ailesi Boston'lı ve baba da tanınmış bir avukat. Kardeşi ise  görkemli konser salonlarında peşinden koşulan bir klasik müzikçi. Bütün bunlara karşın Watermelon Slim serüvenli bir hayatın içinde koşturup, durmuş. 
Amerikan sistemine karşı çıkan müzisyen şiirsel anlatımıyla sosyalist fikirleriyle dikkati çekmesinin sonuçu ancak 2000'lerden sonra değerini bulabilmiş. Bu gecikmeden sonra şimdi de blues üzerine verilen ödüllerde birbiri ardına ona geliyor. Dünya da böyle garip bir şey işte. 
Watermelon Slim'in müziğinin temel taşları arasında John Lee Hooker başta gelirken yer yer Howlin' Wolf'un agresif yapısını da hissedebiliyoruz. Blues'ın otantik verilerini ziyadesiyle bulabileceğimz Watermelon Slim müziğinde country ve folk etkisi de mevcut. Bugün 68 yaşında olan sanatçı ödül üstüne ödül alsa da muhalif yanından asla ödün vermiyor. 
Watermelon Slim'in yani albümü "Golden Boy" adını taşıyor ve Nisan ayının sonunda piyasaya çıktı. On parçanın yer aldığı albümde sorgulayıcı bir blues yolculuğu sizi bekliyor. 
APTULİKA




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...