Afrika kıtasından bir blues rock grubu, Tamikrest. Sahra çölünün güney batısında Tuereg Kültürünü blues ve rock ile buluşturan grup, beşinci albümü "Kidal"ı çıkardı.
Afrika kıtasında Mali'de bir blues rock grubu şu günlerde dünyanın gözdesi. Ülkemize de gelip konser veren Tamikrest, Sahra çölünün güney batısında Tuereg kültürünü blues ve rock ile buluşturuyor. Beşinci stüdyo albümü "Kidal"ı çıkartan grup, müziğini ABD, Kanada sınırlarına taşırken, Avrupa'da da hatırı sayılır bir dinleyici kitlesine hitap ediyor.
Tamikrest'in son albümünün ismi "Kidal", grubun kurulduğu kasabanın da ismi. Grup elemanları yirmili yaşlarında dinledikleri Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd, Dire Straits müziklerini kendi yerel müzikleri ile birleştirmek adına 2006 yılında biraraya gelmişler.
Tuereg kültürü ile rock ve blues müziğini birleştiren grup, şarkı sözlerini de İngilizce yerine kendi dillerinde yapmayı uygun bulmuşlar. Hem dilsel hem de müzikal tınıları kulağımıza Afrika etkisi verse de yer yer Hint ezgilerini de hatırlatabiliyor.
Tamikrest bu buluşmayı basit bir sentez ötesine taşırken ayakları üzerinde durabilen bir tavır da ortaya koymuş. Bu yapının kurulmasında da grubun gitaristi ve vokalisti olan Ousmane Ag Mossa'nın çabası büyük. Müziğin alt yapısı ve bestelerin mimarı olan Mossa grubun kurucusu ve beyni.
Tamikrest kurulduktan iki sene sonra 2008 yılında Amerikalı ve Avusturalyalı elemanlardan kurulu Dirtmusic ile birlikte bir festivale çıkmış. Burada verdikleri konserlerde dikkatleri üzerlerine çeken gruba Alman plak şirketi Gitterhouse Records albüm teklifinde bulunacaktı. Böylece grubun ilk albümü olan "Adagh" 2010 yılında çıkacaktı. Albümün ardından Avrupa turnesine çıkan Tamikrest, başarısının gelip geçici olmadığını gösterir ve aynı plak şirketinden albümlerini birbiri ardına getirir.
2011 yılında "Toumastin", ardından 2013'te Tuareg kadınlarına ithaf ettikleri "Chatma" ve iki yıl sonra da "Taksera" albümlerini yapan grup Avrupa çapında hatırı sayılır bir dinleyici kitlesine ulaşır.
Tamikrest'in "Kidal" albümünü dinlediğinizde aklınıza ister istemez Erkin Koray'ın bazı çalışmaları gelecek. Kimi zaman bizim ezgilere benzetenler de olabilecek ama benzerlikleri bulabilmenin yerine grubun kendine özgü yanlarıyla blues ve rock tarzları içinde nasıl yer alabildiklerine kafa yorarsak hem daha iyi dinlenebilir hem de işe yarar bir yoruma ulaşabiliriz.
Tamikrest'in konser görüntülerine baktığımızda geleneksel Arap kıyafetleri arasında görüyoruz. Grubun davulcusu İbrahim Ag Ahmed Salim neredeyse suratı bile görünmeyecek derecede kapalı bir çöl urbasıyla. Grubun kadın vokalisti Fatma Walet Cheikh ise geleneksel kıyafetleriyle ama yüzü görünebilecek bir başörtüsüyle arzı endam ediyor. Mali'de iki dini inanç var biri Animizm diğeri de Müslümünlık. Örtünme durumuna gelince orda kadınlardan çok erkeklerin örtünmeye özen gösterdikleri hakkında bir bilgi ediniyoruz. Bu da büyük ihtimalle çöl şartlarından kaynakladığından olsa gerek.
Temikrest grubunun "Kidal" albümünde yer alan iki parçaya dikkatinizi çekmek isterim. "Ehad Wad Nadorhan" bunlardan biri ve oradaki sololara baktığınızda bize ne kadar yakın gelebildiğini göreceksiniz. İkinci parça ise "Atwitas" ve burada da yerellikle evrenselin nasıl buluşabildiğni göreceksiniz. Müzik bize hala dünyanın yaşanabilir bir yer olabileceğini ayrılıklar, farklı renklerle aynı soluğu alabileceğimizi gösteriyor. Sığ politikacıların, doymak bilmez sömürgenlerin hayatımızı zehrettiği politikaların ötesinde aslında biz ve aldığımız nefes var. Dünya müzikle güzel ve yaşanılır.
APTULİKA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder