16 Şubat 2016 Salı

Al Di Meola bu pazar “Caz Şubat”ında




Bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek olan “CCR Caz Şubatı” adlı festivale konuk olacak isimlerden biri de caz gitarının en önemli isimlerinden Al Di Meola. Sanatçının Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek olan konseri 21 Şubat 2016 Pazar günü saat  20:00’de başlayacak.



 Yeni albümü “Elysium”un turnesi kapsamında İstanbul’a gelecek olan Al Di Meola, ülkemize defalarca gelmiş ve başarılı konserler vermiş bir gitarist.  İtalyan asıllı Amerikalı bir ailenin çocuğu olarak 1954’te doğan Al Di Meola gitara   Elvis, The Ventures, The Beatles  gibi müzisyen ve grupları dinleyerek merak sarmış. Erken yaşlarda başlayan gitar tutkusu daha sonra  Berklee müzik okulunuda akademik bir düzeyde sürmüş.
1970’li yıllar müzikte atılımın ve ilerici çalışmaların tavan yaptığı bir dönem olur ki o sıralarda caz müziğinde de yeni denemeler  diz boyudur. Caz müzisyenleri fusion tarzı ile rock ile buluşurlar. Bu buluşmanın en esaslı gruplarından biri de  Chick Corea’nın Return To Forever grubudur. Al Di Meola’yı da bu grupta görecektik.   Ardından muhteşem bir solo kariyer başlayacaktı. 1976’de önce “Land of the Midnight Sun”, sonra da Elegant Gypsy geldi. 1980’lere kadar dört yıl içinde nefis albümlere imza atan Al Di Meola sadece caz dinleyicilerine değil, hard rock sevenlerin de tutukusunu kazanacaktı.
Dört yılda dört nefis albümün ardından Al Di Meola’yı John McLaughlin ve Paco de Lucia ile birlikte Friday Night In San Francisco albümüyle dinleyecektik. Bu çalışma caz rock gitarıyla flamenko gitarının buluşmasıydı. Sert rock elektro gitarıyla başlayan ilk süreç böylece flamenko ile evrilecekti. Üçüncü dönüşümü ise  1996’daki Di Meola Plays Piazzola’ albümü ile yaşayacaktık. Bu çalışmada   Arjantinli büyük tango bestecisi Astor Piazzola’dan varyasyonları caz ile buluşturacaktı.

Al Di Meola’nın özellikle son 20 yılda Piazzola’yı her bakımdan kendisine örnek aldığını söylemek elbette ki yanlış olmaz. Tabii usta gitaristin kariyeri boyunca Stanley Clarke, Lenny White, Jean-Luc Ponty, Bireli Lagrene gibi büyük müzisyenlerle de çalışmalar yaptığını, birçok ödüle layık görüldüğünü ve farklı müzik türlerini başarıyla harmanladığı albümlerinin yüksek satış rakamlarına ulaştığını da iyi biliyoruz. Al Di Meola’nın son stüdyo albümünün ismi Elysium. “Bu sözcük ‘tam bir mutluluk’ anlamına geliyor. Albümüm için bu ismi seçtim çünkü hayata ilişkin şu anki hissiyatım aynen bu” diyen müzisyen için, 40 yıllık bir kariyerin gelip ulaştığı noktanın bu olması ne kadar güzel. “Müziğim, geçmiş ile bugünü, ‘şimdiyi ve burayı’ birbirine bağlıyor. Tekniği derin duygularla birleştiriyor. Bundan büyük gurur duyuyorum”. Gerçekten de Di Meola’nın yeni ve aktüel projesi Elysium & More, bu söylediklerini doğruluyor. Kendi klasikleri, Lennon ve McCartney’in şarkıları, Piazzola’nın tangoları ve yeni kompozisyonlarla dolu müzikal bir şölen dinleyicilerini bekliyor. Hem akustik, hem de elektrik gitarda füzyon müziğinin ve Latin cazının bütün ustası Al Di Meola, 21 Şubat’ta CRR’de İstanbul’da harika bir konsere daha imza atacağa benzer.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...