20 Şubat 2015 Cuma

Ozan Musluoğlu’nun "My Best Friends Are Vocalists" albümünde 12 vokalist



Caz kontrbasçılarımızdan  Ozan Musluoğlu yeni albümü "My Best Friends Are Vocalists"te 12 vokalisti bir araya getirdi. 
Albümün ilk konseri de 17 Şubat 2015’te  İş Sanat’ta yapılacaktı. O gün İstanbul’u kar kaplamıştı ama konser gerçekleşmiş ve üstelik sahne alacak olan konuklar da tam tekmil bulunmuş. 
Konserle ilgili anektodları cazkolik adlı internet sitesinden okuyabilirsiniz.
ve biz buradan albüme değinmek istiyoruz.    


Ülkemizin müzik alanınında görünen ve önemsenen yüzünde kalite açısı yerle yeksan iken, caz müziğinde hem niteliksel hem de niceliksel bir yükseliş var. Çıkan albümlerin yoğunlaşması ve müzisyenlerin üretkenliğine baktığımızda  ödünsüz ve dünyayı hedefleyen işleri görmekteyiz. Rock müziğinin başına musallat olan yerel ölçekle sınırlama onların pek umrunda değil. Dünyaya açık işler üretildiği gibi bizim ezgilerimizden de yola çıkıp emin adımlarla ilerleyebiliyorlar. Yerel ve bizden ezgileri kullandıklarında da dünyaya açılabilen çalışmalar yapmaya özen göstermeleri de dikkat çekiyor. Bu alandaki bir çok müzisyen artık akademik donanımlı ve dünyadaki diğer müzisyenlerle ortak çalışma yapma olanaklarını da bulunca bu başarının sebebi ortaya çıkıveriyor. Caz’da böyle ama rock için tren hiç uğramadan kaçtı gibi. Rock’la ilgili bir karşılaştırma daha yaparsak , caz müzisyenlerinde kuşak farkının pek işlemediğini de görmekteyiz. Çok eski kuşaktan bir caz müzisyeniyle kariyerinin başındaki bir müzisyen arasında ortak çalışma yapma imkanı oldukça açık.

Cazın verimli ismi
Ozan Muşluoğlu da ülkemizin son dönemdeki genç kuşak kontrbasçılarından en başarılı isimlerinden biri. Şimdiden diskografisine dolu dolu 4 albümü sığdırabilecek derecede de üretken bir sanatçı. Musluoğlu, bununla yetinmeyerek TRT Radyo 3’te her Pazartesi hazırlayıp, sunduğu “Caz Saati” programında da bir çok caz müzisyenini konuk ediyor.
16 yaşında bas gitar çalmaya başlayan Ozan Musluoğlu, 2000 yılında Bilgi Üniversitesi’nin müzik bölümüne tam burslu olarak başlamış. Burada bir yıl sonrası da kontrabasta karar kılmış.  Okuduğu dönemde yerli ve yabancı bir çok usta ile de müzik yapma fırsatı yakalayan Musluoğlu, Athena grubuyla yurtiçi ve yurt dışında albüm ve konserler yaptı. 2003’ten 2008’e kadar bu süreçte Athena’nın Eurovision yarışması döneminde de bulundu.  2009 yılına geldiğimizde ise ilk albümü olan “Coincidence”yi yayınladı.  Bunu 2011 yılında gelen  "40th day" albümü takip etti.

12 Vokalist bir albümde
Üçüncü albümünü 2012’de "My Best Friends Are Pianists" adıyla  çıkaran Musluoğlu, bu çalışmasında ülkemizin 12 caz piyanistini konuk ederek, hepsiyle bir parça seslendiriyordu. Bir kontrbasçının farklı piyanistlerin yorum evrenlerinde dolaşması zor ama gerçek anlamda keyifli de bir çalışmaydı. Ozan Musluoğlu şimdi de aynı çalışmayı vokalistlerle gerçekleştiriyor. Bugünlerde çıkan "My Best Friends Are Vocalists" isimli albümünde sanatçı, 12 vokalisti bir araya getirmiş. Bu seferki buluşmada cazcılar ağırlıklı olsa da popüler müzikten Sevval Sam, rock müzikten de Athena’nın vokalisti Gökhan Özoğuz da yer almış.     
      
Sibel Köse, Ayşe Gencer,  Fatih Erkoç, Bora Uzer, İlham Gencer, Ceylan Ertem, Sanem Kalfa, Ece Göksu, Meltem Ege, Dolunay Obruk ve İpek Dinç'in konuk oldugu "My Best Friends Are Vocalists" albümünde aynı zamanda Neşet Ruacan, İmer Demirer, Önder Focan, Sarp Maden, Kamil Özler, Dave Allen, George Dumitriu gibi çok değerli müzisyenler de yer alıyor.
"My Best Friends Are Vocalists" albümünde konukların yanısıra da Ozan Musluoğlu'na (kontrbas); Şenova Ülker(trompet), Bulut Gülen(trombon), Engin Recepoğulları (saksofon), Uraz Kıvaner, Can Çankaya, Elvan Aracı (piyano), Ferit Odman (davul) değişmez kadro olarak eşlik ediyor.  

Belgesel olan albüm kaydı
Ozan Musluoğlu’nun böylesi geniş kapsamlı bir çalışmayı oluşturması hem uyum hem de kayıt aşaması sebebiyle de oldukça külfetli ve zor bir iş ama albümü dinlediğimizde sanki her bir konuğun kendi albümünden bir çalışmaymış gibi dinliyebiliyoruz. Albüme diğer bir açıdan da baktığımızda hepsinde Ozan Musluoğlu’nun bütünlüğünü görmemiz de bizi hayretli bir hayranlığa yöneltiyor.     Tüm sanatçılara hemen hemen eşit sürenin ayrıldığı albümde vokalistlerin tonuna ve tarzına göre enstrümanlarda yeni ses dengeleri sağlanmış ve her parça için ayarlar yeniden düzenlenmiş.  
Ozan Musluoğlu'nun "My Best Friends Are Vocalists" albümünde bu zorlu kayıt sürecini de belgesel film olarak Batu Akyol tarafından kaydedilmiş.  Boston Belgesel ve Kısa Film Yarışması'nda ödüle değer bulunan "Türkiye'de Caz Belgeseli"nin yönetmeni Batu Akyol tarafından hazırlanan bu çekimlerde CD’nin yanında bir DVD olarak da dinleyiciye sunulmuş.
 Ozan Musluoğlu'nun "My Best Friends Are Vocalists" albümü ülkemiz cazının kaliteli, geleceğe kalacak çalışmalarından biri. Cazın sınırları içinde bir çalışma olsa da albümü caz dışındaki türlere ilgi duyan dinleyicilere de kapı açabilecek bir yakınlıkta.  

Yazı ve Çizim: Aptulika











  

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...