6 Şubat 2015 Cuma

Bob Marley 70 yaşında !




Bob Marley’i 34 yıl önce yitirmiştik, yaşasaydı bugün yani 6 Şubat’ta 70 yaşında olacaktı. Bu nedenle 70. doğum yıldönümünde Bob Marley’i anmak için daha önce yayınlanmamış konser ve stüdyo kayıtlarından oluşan bir albüm seti piyasaya çıkıyor.




Semt pazarlarında “ne alırsan 5 Lira” hesabı satılan giysilerin arasında ucuz penyelere serigraf baskı ile yapılmışından lüks mağazalardakilere kadar her zaman revaşta olan tişörtlerde mutlaka Bob Marley suretini buluruz. Çoğu zaman dükkanların önüne konulup, sergilenen “magnet” denilen buzdolabı yamalarında Bob Marley’in arzı endam etmesi sıklıkla muhtemeldir. Ziftlenmek için açtığımız buzdolaplarının üzerinde taksi durağının ya da kebabçı dükkanının evlere servis için telefon numaralarının bulunduğu mağnetlerin yanında Bob Marley’inki ikonik özelliğiyle bize tebessüm eder.
Bir kaç arkadaş bir bara eğlenmek için gittiniz, yanınızdaki arkadaşlardan biri  DJ’nin yanına giderek ona “Yahu dostum şöyle bize Bob Marley’den bir şeyler çalsana, buraya dağıtmaya geldik” demesi her zaman muhtemeldir.
Bob Marley’i yitireli tamı tamına 34 yıl oldu ama bugün 20 yaşında olanlar bile Bob Marley tişörtü giyer ya da şaçlarını onun gibi “rasta” yapar. Akılda kalan bir iki parça, o da “I Shot The Sherif” ve de akla ziyan bir beklentiyle “No Woman No Cry”. Bu sevda için o iki parçayı da bilmeye gerek yok hiç dinlememiş olsanız da Bob Marley ismi önemlidir ve sizin kahramanızdır.

Direniş, magnetle örtülür mü?
Efsaneleştirilip, ikonlaştırılırken gerçeğinden, mücadelesinde arındılıp, ehlileştirilen nice insanlık adına büyük işler yapmış isim gibi Bob Marley de bundan nasibini alacaktı. Yaşarken “Get Up Stand” şarkısında “Ayağa kalkın / Haklarınızı almak için/Ayağa kalkın/ Mücadeleyi bırakmayın” diyen Marley, öldükten sonra ikonlaştırılarak zararsız hale getirilecekti. Bob Marley bir başka şarkısında, “Kendinizi zihinsel kölelikten kurtarın /Sizi başkaları özgürleştiremez” derken bir başka şarkısında “Bir ırkı diğerine üstün tutan anlayışlar en sonunda ortadan kalkana kadar” diyerek yaşama manifestosunu kesin bir dille sunacaktı. Oysa onun ölümünden sonra yaşamını adadığı mücadelesi bir anda semt pazarında satıcının “ne alırsan” diye ciyak ciyak   bağırdığı ucuz penyelere kurban edilecekti.

Afrika’nın direnişi
Reggae, Jamaika’nın 50’lerden itibaren dünyaya sunduğu bir müzik türü. İçinde Afrika ve Karaib müziği olduğu gibi Boogie Woogie ve R&B gibi türlerle de hem hal olmuş kalipso kökünden gelen Reggae, 70’lerde dünyaya yayılacak ve Eric Clapton’dan İngiliz punk devi The Clash’a kadar etkili olacaktı. Bu türün en önemli ismi de kesinlikle Bob Marley’di.
İnanç, sevgi, barış , yoksulların yanında olma, eşitsizliğe direnme temalarından hareket eden Reggae müziği Afrika kökenli Rastafari inancıyla da birleşiktir. Bob Marley’in şimdi olur olmaz her yere yayılmış bir moda olan “Rasta” denilen saç biçimi de bu inancın gereğiydi ve sanatçı bunun bir moda olmasına da kıyasıya bir tepki duyardı.
Gençliğinde profesyonel olarak futbol da oynamış olan Marley’in o günlerde ayak başparmağında açılan bir yara, 1977 yılında deri kanserine dönüşecek ve 1981’de de onu aramızdan ayıracaktı. Sanatçı son günlerini yaşamak için ülkesi Jamaika’ya giderken uçakta hayata veda edecekti. Ölürken yanında bulunan oğlu Ziggy’e söylediği son söz de, “Para hayatı satın alamaz” olacaktı.

Afrika için kurşunlara hedef
11 Mayıs 1981’de Bob Marley’i 36 yaşında yitirmiştik. Yaşamı boyunca hem ülkesi Jamaika hem de tüm Afrika’nın sömürgenlerden kurtulması, bağımsızlığı için mücadele etmişti. Ülkesindeki sosyalistlerin her zaman yanında oldu. Hatta hastalığını yaşadığı 1979’da Bob Marley, Rodezya’da Marksist gerillaların sosyalist devrimi yapıp Zimbabwe’yi kurmalarına destek vererek “Zimbabwe” şarkısın yapacaktı. “Survival” albümünde yer alan parça ölene kadar her konserinde mutlaka okunan tek parça olacaktı. 
Bu politik tavırlarından dolayı Bob Marley, ölüm tehditleri de alacaktı. 5 Aralık 1976’da ülkesi Jamaika’ya adadığı “Smile Jamaica” isimli ücretsiz bir halk konseri vermeyi planlıyordu. Bu konser öncesinde aralarında CIA’nın da olduğu söylenen çevrelerden tehditler alacaktı. 3 Aralık gecesi evinde konser için grubu Wailers’ın elemanlarıyla birlikte prova yaparken, dışardan geçen iki araba evi kurşun yağmuruna tutacaktı. Marley’in kız arkadaşı başından vurulurken, menejeri 5 ayrı yerinden yaralanacaktı. Bob Marley ise göğsünü sıyıran kurşunun kolunu yaralamasıyla kurtulacaktı. Tedavilerinden sonra neyse ki bu suikast ölümle sonuçlanmayacaktı. Bu olaydan sonra herkesin kesin kanısı konserin iptal edileceğiydi ama öyle olmadı. Suikastten iki gün sonrası “Smile Jamaica” konseri gerçekleşecekti. Hınca hınç kalabalık konserin son şarkısı söylenip, bittiğinde sahnenin önüne gelen Marley, üzerindeki  gömleği çıkartıp yaralarını gösterirken elini tabanca şeklinde tutarak alaycı bir gülümsemeyle bakacaktı.
Bob Marley’i 36 yaşında yitirmiştik, yaşasaydı bugün yani 6 Şubat’ta 70 yaşında olacaktı. Bu nedenle 70. doğum yıldönümünde Bob Marley’i anmak için daha önce yayınlanmamış konser ve stüdyo kayıtlarından oluşan bir albüm seti piyasaya çıkıyor. 17 Şubat tarihinde çıkacak olan albümde 8 Haziran 1978’de Boston konserinin kayıtlari hem CD hem de DVD görüntüleriyle yer alacak.
 Yazı ve çizim: APTULİKA

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...