26 Eylül 2014 Cuma

Black Crowes vokalinden albüm

The Chris Robinson Brotherhood 
“Phosphorescent Harvest”


90’lı yıllarda rock müzik içinde yeni alternatif akımlar hakimiyetini kurmuş, neredeyse blues kökü rock’ın içinden geri gelmeyecek şekilde sökülmüştü. Böylesi bir dönemde yeni gruplardan Black Crowes vahada açan bir çiçek gibi 70’lerin blues ile hem hal olmuş rock tavrını, 90’ların zirvesine bir bayrak gibi dikiyordu.
Bugünlerde de Black Crowes’ın vokalisti Chris Robinson yeni bir solo grubu kurmuş ve kafasına göre (çok da güzel) takılıyor. “Phosphorescent Harvest” grubun üçüncü solo albümü. Hem bu albümü hem de öncekileri birbiri ardına dinleyince önümde 70’li yılların kapıları açıldı. Diğer iki albümde olduğu gibi “Phosphorescent Harvest”da da karşınızda 70’lerin Canned blues köklü, rock’nroll duygulu bir hard rock grubu varmış gibi bir etkiye giriyorsunuz. Albümde bütün şarkılar Chris Robinson ile birlikte grubun gitaristi Neal Casal’a ait. Önceki albümler daha doğaçlamalı ve uzun “jam session’lardan oluşurken bu albümde country etkisi de kendini hissettirmiş. Albümde beni etkisi altına alan keyboardcı Adam MacDougall oldu. Elektrikli piyano ile verdiği “whompy” klavye yoğunluğu, 70’lerde bir hayli bol olan ama ilerki zaman diliminde bir daha görülmeyecek olan tınıyı bol bol bulabiliyoruz.
“Wanderer’s Lament” ile “Burn Slow” adında iki baladın olduğu albümde finale oturan “Humboldt Wind Chimes” isimli harika bir enstrümantal de yerini almış. 70’lerin blues rock gediklileri Canned Heat ile Savoy Brown tadındaki “Shore Power”ın öne çıkarken, funk ve soul donanımlı “Tornado”, “Berggars Moon” gözdolduran parçalar olarak albümdeki yerini almış. 70’lerin kovboy filmlerinin müziklerini hatırlatan “Badlands Here We Come”  ve “Clear Blue Sky” albümün country donanımlı işlerinden. “Jump In Turnstiles” albümü ilk dinlediğimde aklıma yer eden çalışma. McDougall’ın klavyesi bu parçada 70’lerin pop havasını da vermekle kalmıyor, bizi o yılların hayallerine sürüklüyor.
 The Chris Robinson Brotherhood’un  “Phosphorescent Harvest” albümü bizleri geçmişin o Bad Company, Savoy Brown, Canned Heat gibi gruplarının etkisine sokuyor. Plak formatında da basılan bu albümü plak olarak aldığınızda kendinizi hepten o günlerde hissetmeniz kaçınılmaz gibi.

Gittikce kimyasallaşan dünyamızda hala kalan solukla güzellikleri bizlere sunan The Chris Robinson Brotherhood’a teşekkürler… Bunca abidik gubidik içinde nefessiz kalmışken bize ferahlama etkisi veren oksijeni sunduğu için.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...