25 Temmuz 2024 Perşembe

Hayatımıza Anlam Katan Adam.


İngiliz Blues'unun kurucu BABA'sı John Mayall'ı 22 Temmuz 2024 , Pazartesi günü 90 yaşındayken kaybettik. 

O sadece bir müzik insanı değil yaşamımıza anlam katanlardan biriydi. 

Evet o 90 yaşındaydı ama şu sıralar bile yeni bir albümünü bekliyordum. Bazı adamlar için 90 yıl uzun bir ömür değildir ve John Mayall öyle biriydi. Bundan iki yıl önce çıkan  "The Sun Is Shining Down" albümünden sonra da albüm yapacağına adım kadar emindim. Emin olmanın ötesinde bir ihtiyaçtı benimkisi. Zira o 90 yılın her anını müzik adına dolu dolu yaşayan bir bilgeydi. 


1960'lar denildi mi, benim aklıma  yeni bir rönesans ve aydınlanma gelir. İki Dünya Savaşı'nın ya da aç gözlü paylaşımının yıkımının yaraları sarıldıktan ve insanlar kendileriyle yüzleşebilmeyi göze aldıkları bu zaman diliminde dünyayı bir özgürlük rüzgarı saracaktı. Dünyadaki bu uyanışta ezilenler, öteki görülenler, "biz de varız !" diyeceklerdi. Okyanusun ötesinde ABD'de ırk ayrımına uğrayan siyah insanlar da bu rüzgarla özgürlük isyanına katılacaktı. Bu sesi ABD'de duyulmaz hale getirseler de Avrupa'da o siyah insanların sesi ve müziği dalga dalga yayılacaktı. Yer Britanya adası ve İngiliz caz müzisyenleri siyah insanın blues müziğini Avrupa'dan  dünyaya yayarak ABD'deki egemenlerin suratına çarpacaklardı. Bir yanda Alexis Corner bir yanda da John Mayall İngiltere'den bu hareketi başlattılar. İşte orada ufak klüplerde bu ustaların toparladığı genç müzisyen çocuklar bu ateşi çoğaltacaklardı. 

John Mayall ve grubu Bluesbreakers aynı zamanda bir okuldu ve oradan kimler çıkmadı ki: Eric Clapton, Peter Green,  Rolling Stones'tan Mick Taylor daha 17'lik bir delikanlıyken, Free grubunun unutulmaz bas gitaristi Andy Fraser ise 15 yaşındayken, Cream'dan Jack Bruce,  günümüz blues rock'ının devleri Coco Montaya ve Walter Trout ... daha niceleri ki say say bitmez. 


Yaşamımıza anlam veren seslerin sebebi mucidi

John Mayall için bulabildiğim en iyi tanım budur:  Hayatımıza anlam veren ve onlarsız olamayacağımız rock'ın sebebi. Elbet ondan önce de rock vardı ama Mayall'ın kattığı ile o unutamadığımız 60 ve 70'lerin hard rock grupları meydana çıkacaktı. O blues etkili hard rock grupları... Deep Purple, Led Zeppelin, Free, Bad Company ve onların bu güne kadar süren etkisi benim için nefes almak gibidir ve John Mayall'a minnettarlık duymamak mümkün mü!

Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...