30 Mart 2023 Perşembe

Procol Harum'un Şairi Hayata Veda Etti.



“A Whiter Shade of Pale” ismi genç ve orta kuşak için pek bir anlam ifade etmiyor olsa da bu parçayı çalmaya başladığınızda herkesin dikkat kesildiğini ve hiç yaşamamış olsalar bile, 1960'lı yılların büyüsüne kapıldığını görürsünüz. 1967 yılında single olarak çıkan bu Procol Harum şarkısı o yıla damgasını vurmakla kalmayacak ve bugüne dek kasırgasını sürdürecekti. 

Bu parça sadece müziği ile değil, şarkı sözü olarak da görkemliydi ve Keith Reid'in kaleminden çıkmıştı.  Procol Harum'un kadrosunda yer alan Reid, ne vokal yapan ne de enstrüman çalan biriydi... o grubun söz yazarı olarak elemanıydı.  Keith Reid, geçtiğimiz hafta perşembe günü 76 yaşındayken kanser sonucu hayata veda etti. 

 Procol Harum'un neredeyse bütün şarkı sözlerini kaleme alan Keith Reid, 1967'den 1977'ye kadar vokalist Gary Brooker'la birlikte grubun değişmeyen iki elemanı olarak kalmışlardı. Bu ilk on yıllık sürede 9 stüdyo albümü yapan Procol Harum, ilk çıkışını "A Whiter Shade of Pale" single'ı ile yapacaktı. Grup ilk defa dinleyiciyle bu plakla buluşacaktı ama parça bir anda İngiltere'de bir numaraya yükselecekti. Ardından ABD müzik listelerine beşinci sıradan girecek ve  10 milyon plak satışı gerçekleştirecekti.  

Procol Harum 1977'de dağıldığında Reid başka şarkıcılar için söz yazmaya başlayacaktı.  1991'de Procol Harum yeniden kurulunca Reid gene gruba katıldı. The Prodigal Stranger (1991) ve The Well's on Fire (2003) isimli Procol Harum albümlerinde de onun şarkı sözleri yer almaktaydı.   




 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...