22 Mart 2023 Çarşamba

Nedir bu Şovalyelik merakı



Queen'in gitaristi Brian May, 14 Mart 2023 tarihinde Buckingham Sarayı'nda düzenlenen bir törenle Kral Charles tarafından şövalye ilan edildi.

  Kraliçe Elizabeth'in ölümünden sonra yaptığım Kraliçe'den şövalyelik ve sör ünvanı alan rockçılarla ilgili yazım bir hayli tıklanmış ve ses getirmişti. Deprem nedeniyle uzun süredir yazı yazmadığım için tekrar yazı paylaşımı yapmama bir şekilde gaz verdi bu haber. 

Brian May benim için önemli bir gitaristtir ve Queen denilince aklıma gelen ilk isimdir. Herkes için Queen denilince akla Freddie Mercury gelir ama bence onun sesini en iyi ortaya çıkaran da May'in gitarıdır derim. Bunları dedim diye akla ziyan tartışmalara girmeye hiç niyetim yok. Mercury'nin önemini yadsımam ama ben onun sesini en iyi Queen grubunda almışımdır. Zaten Queen grubuna baktığımızda başladığı günden beri kadrosunu değiştirmeyen ender örneklerdendir. Bu arada her daim plakları evimde olmuştur ve o muhteşem dörtlüyü birbiriye yarıştırmadan, eksik gedik aramadan sevmişimdir. 

Buraya kadar her şey normal ama Freddie Mercury cephesinden bakarsak grubun ismi Queen olması. bir şekilde Kraliçe'yi "ti"ye almaktı ama şimdi Brain May'a bakarsak bu kraliçeyi kutsamaya dönmüş durumda... hoş bu sefer de taze kralın kılıcının altında kutsandı. 

Haberi ilk gördüğümde bu duygulardaydım. Ancak hani o meşhur sözdeki gibi "bayram. değil, seyran değil eniştem beni niye öptü" dedim... yani bu şövalyelik nerden çıktı? Haberin devamını okuduğumda da bunun cevabını suratıma atılmış bir şamar gibi bulacaktım. Queen gitaristi, bu ödülü yalnızca müziğe yaptığı katkılardan dolayı değil, aynı zamanda devam eden hayır işlerinden dolayı da almıştı.    

 Peki bu hayır işi nedir derseniz... şöyle bir yakın dönem geriye gidelim. Ülkemizde kahredici bir deprem yaşadık, işte o acıların sarılması için  Queen’in gitaristi Brian May, Instagram sayfasında İngiltere merkezli Afet Acil Durum Komitesi’nin (DEC) Türkiye ve Suriye için başlattığı yardım kampanyasını paylaştı ve "Türkiye ve Suriye'deki acil ihtiyaçlar için bağışta bulundum." diyerek takipçilerine de yardım çağrısında bulunmuştu. İşte bu nedenle İngiltere'de Brian May böyle şövalye nişanına sahip olacaktı. Bizde ise Ahbap ile yardım kampanyasına başladığı için Haluk Levent neredeyse linç edilecekti. 

Böyle bir haberi paylaştım ve Haluk Levent'e bu zor günlerde yaptıklarıyla bir kez daha saygı sunmuş olayım. 

 


 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...