20 Mart 2023 Pazartesi

Uzaya ilk yolculuğu yapan rockçılar!...


1960'ların sonu ile 70'lerin başı tamamen bir uzay macerasına dönmüştü. Macera dedim ama aslında durumu açıklayacak asıl tanım iki süper gücün rekabeti ya da mücadelesi diye yapılabilir. Ne kadar nazikleşmişim ki, buna rekabet diyorum, bu soğuk şavaş dediğimiz dönemin uzayda kapışmasıydı. Bir yanda kapitalist dünyanın temsilcisi ABD, diğer yanda ise sosyalizmin temsilcisi S.S.C.B. yani Sovyet Rusya dünya üzerindeki kapışmalarını uzayda da sürdüreceklerdi. Aya ilk ayak basan astronot Amerikalı olsa da aya ilk defa çıkan ama ayak basmayan kozmonotlar ise  Sovyetlerdendi (Bu arada nasıl gaza geldiğime bakar mısınız...Aklımca ilk golü biz attık diyesim gelmiş). 

Evet Amerika ile Sovyet Rusya arasında aya araç göndermek ayak basmak üzerine büyük bir mücadele sunarken, 1969 yılında Londra'dan bir ekip ne avam ne  Lordlar kamarasından  ne de kraliçeden icazet almadan... hatta İngiliz hükümetinden bile habersiz aya çıkmakla kalmayacak, uzayın en derin ve sonsuz noktalarına seyahat edeceklerdi. 

O dönemlerde ABD'nin aya gittiği aracın ismi Apollo iken Sovyet Rusya'nın ki Sputnik'ti. Londra'daki bir barda şahin kanatlarına binip kendilerini rüzgara bırakarak uzaya çıkan İngilizlerin uzay gemisinin ismi de "Hawkwind" idi. İşte o ilk uzay yolculuğunu gerçekleştirmeye karar veren iki İngiliz'den biri Mick Slattery, 17  mart 2023 tarihinde 77 yaşındayken hayata veda etti. 

Mick Slattery, sol baştaki gözlüklü ve güzelim fovorili adam. 

Hawkwind, 1969'da vokalist Dave Brock ve gitarist Slattery tarafından kurulan İngiliz rock grubuydu.  Onlar dönemin psychedelic rock tarzını progressive, acid ve hard rock ile buluşturarak yekününde Space rock denilecek bir tarzı oluşturdular. Böylece rock tarihinde başka örneği olmayacak uzay rock'ı oluşturdular. Bu arada bu adamlar proto punk'ın da ilk erken öten horozları olacaktı. Olur olmaz kafa ütüleyen elektronikçiler de bu grubun albümlerini terennüm etsinler derim, zira alacakları bir hayli şeyler var.

Şimdi bu yazıyı okuyanlar ( kimisi başlıktan kimisi resimden tav olup tıklamış olanlar - hoş onların bile bir çoğu bu paragrafa bile gelmemiştir ya neyse) bana kalkıp, "Abi bunlardan bize ne... sen bize baba grupları yazsana" derse onlara diyeceğim tek şey başlığın altındaki resme baksanıza demektir. O resimde en sağda yer alan adamı tanımadınız mı? 

Hawkwind, 1975 yılında "Warrior on the Edge of Time" isimli beşinci albümünü çıkartmıştı. Bu albümde yer alan bir parça efsanevi bir heavy metal ( ama üzerine basarak belirtmeliyim rock'n roll özlü) grubunun doğuşuna vesile olacaktı. Bu Hawkwind parçası "Motorhead"di ve Lemmy Kilmister de bu grubun 1972 ile 1975 yılları arasında bas gitaristiydi. 

Hawkwind grubunun parçası "Motorhead" efsanevi bir grubun doğuşuna neden olacaktı. Ondan sonra Lemmy, Motorhead ile birlikte çok kıç tekmeledi ama onun müzikal birikimi blues'tan punk'a punk'tan space rock'a kadar gider. 

Evet bu hafta Hawkwind grubunun kurucu elemanı gitarist Mick Slattery'i kaybettik.  Grubun vokalisti ve kurucu arkadaşı Dave Brock, Slattery'nin ardından Facebook'ta yaptığı bir gönderide, "Eski dostumuz ve Hawkwind'in kurucu üyesi Mick Slattery'nin dün 17 Mart 2023 St Patrick Günü'nde 77 yaşında kısa bir hastalıktan sonra evinde huzur içinde vefat ettiğine dair üzücü haberi paylaştığımız için üzgünüz." dedikten sonra Slattery'ye mesajını "Özgürce uç eski dostum." diyerek noktaladı. 

Yazının sonunda diyeceğim şudur ki, vaktiniz olursa bir ara Hawkwind albümlerinden birine kulak verin.  

Aptulika



 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...