17 Aralık 2019 Salı

Elektronik Müziğin Öncüsü Gershon Kingsley Öldü


Elektronik müziğin popüler anlamdaki öncüsü Gershon Kingsley 97 yaşında öldü.



1972 yılında yapılan Münih Olimpiyatları'nı televizyondan ilk kez canlı yayınla izlemiştik. O zaman "canlı" değil "naklen yayın" denilirdi ve hepsini hiç kaçırmadan her gün televizyonun önüne yapışarak seyrederdik. 
Yayın başlarken bir müzik çalardı ve o ezgi kulağımıza geldi mi, heyecanla beklerdik. Gene o yıl bu müziğin plağı da çıkacak ve o dönemin "Gençlik ve Müzik" dergisi Hey'in dördüncü ve beşinci sayfasını boydan boya kaplayan plak listesinde de uzunca bir süre bir numarada kalacaktı. 
Bizim diyarın alışkanlığıdır ve vokalsiz olan şarkı sevilmezdi ama enstrümantal olan bu parça fena halde tutmuştu. Bu parçanın ayrıcalığı sadece enstrümantal olması değildi... evet bir grup çalıyordu çalmasına ama bildiğimiz enstrümanlar değildi bunlar. Garipsediğimiz bu müziğe o günün genel alışkanlığı ile hemen "Uzay Müziği" diyecektik. Eh ne de olsa o zamanlar uzay çağıydı zaten. 
Daha sonraları bu enstrümantal parçayı reklam müziği olarak da kullandılar ve yenilik getirerek üzerine söz de yazdılar... Hafızam beni yanıltmıyorsa, "Ekiz zeytinyağları / Hem lezizdir / Hem nefis..." gibi bir şeydi. 
1972'nin bu liste başı parçasının ismi "Popcorn"du ve bestecisi de elektronik müziğin öncüsü Gershon Kingsley'di ve onu 10 Aralık 2019 günü 97 yaşında yitirdik. Besteci ve moog ile yapılmış ilk hit enstrümantal "Popcorn" ve Jean - Jacques Perrey ile yaptığı "Barok Headown" ile 1970'li yılların listelerine girmişti. 
Moog ve synthesizerın müzikal olanaklarını keşfetmeye başlamadan önce Broadway'de bir orkestra şefi olan Alman kökenli Kingsley ilk olarak Jean-Jacques Perrey ile birlikte çalıştı. İkili  1966 yılında "The In Sound From Way Out" albümünü kaydetti.
Kingsley daha sonra 1969'da "Music To Moog By" albümü ile solo kariyerine başladı. 
Kingsley bir döneme damgasını vuran "Popcorn" parçasını kurduğu ilk moog dörtlüsü Hot Butter ile 1972'de plak olarak yayınlamıştı. 


Barok Hoedown
 


Popcorn




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...