6 Temmuz 2014 Pazar

Hugh Laurie Çarşamba gecesi İstanbul Açık Hava Tiyatrosu'nda


“House” dizisinde oynadığı Doktor House karakteri ile Türkiye ve dünyada geniş bir hayran kitlesi bulunan sinema ve televizyonun yıldız ismi Hugh Laurie, İstanbul Caz Festivali kapsamında ilk defa hayranları ile buluşacak. Oyuncu, komedyen, yazar, müzisyen ve yönetmen Hugh Laurie,  9 Temmuz Çarşamba akşamı 21.30’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde olacak.


 Dünyada yoğun bir ilgi görüp, fenomene dönüşen  “House” isimli televizyon dizisi ülkemizde de  yayınlanmış ve  sevilmişti. Dizi de Gregory House isimli sıradışı doktoru canlandıran Hugh Laurie ise oyunculuğu ile de kendisine hayran bırakmıştı. Bu başarısından dolayı Altın Küre ödülüne layık görülen oyuncunun da canlandırdığı karekter gibi sıradışı biri olduğunu anlayacaktık. Ondaki sıradışılık rolünü özel hayatına taşımak değil, çok yönlü yaratıcılığı ile öne çıkacaktı.

Yazar Laurie
1981’de başladığı oyunculuk kariyerinde bir çok film ve televizyon dizisinde oynamış olan ve Hugh Laurie, oyunculuktaki bu başarılarına ek olarak  iyi bir yazar ve edebiyatcıydı da. 1996’da çıkan ilk romanı “The Gun Seller” hem iyi bir satış yapmış hem de yazı dilindeki “humor” duygusuyla da dikkat çekmişti. Laurie’nin edebiyatcılığı kısa bir heves olarak kalmayacak ve 2009 yılında da ikinci romanı “The Paper Soldier” yayınlanacaktı.
Hugh Laurie 2011 yılında ise bir başka yönü ile karşımıza çıktı. Sanatcıyı caz ve bules alanında hem iyi bir vokal hem de sağlam bir piyano yorumculuğuyla bulacaktık. Tam tekmil bir müzik adamı olduğunu kanıtladığı ilk albüm “Let Them Talk”dan iki yıl sonra da  “Didn’t It Rain”le de bu yoldaki çalışmalarını sürdüreceğini müjdeliyordu.
 Yaptığı bu iki albümle ülkemizde de sevilen Hugh Laurie, İstanbul Caz Festivali kapsamında ilk defa İstanbul’a gelip, konser verecek. Hugh Laurie,   9 Temmuz Çarşamba akşamı 21.30’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi (Hatıralardaki ismiyle Harbiye Açık Hava Tiyatrosu)’nda  olacak.

Baba isteği Oxford
Hugh Laurie’nin müzikle bağlantısı 6 yaşında aldığı  piyano dersleri ile başlamış. Daha sonrasında sırasıyla gitar, davul, armonika ve saksofon da öğrenerek kendini geliştirmiş. Laurie’nin hayat hikayesine bakıp, ailesinin “gülelim, eğlenelim, müzik yapalım” dediğini sanmayın. Babasının ona çizdiği gelecek çok farklıydı. Laurie’nin kendisi gibi Oxford’a gitmesini istiyordu. Genç sanatcı da babasının isteği üzerine Oxford Üniversitesi’nde antropoloji tahsili yapacaktı. Ancak üniversitede faaliyet gösteren bir tiyatro kulübünü görmesi onu kurtaracaktı. Okulu bitirmiş ve isteğe uygun arkeoloj, antropoloji eğitimi alıp, mezun olmuştu ama o artık bir tiyatrocuydu.

Tam tekmil müzisyen
Sinema ve TV oyunculuğu, komedyen, tiyatrocu kimlikleri arasında yönetmenlik ve yazarlık da olan Hugh Laurie’yi 2011 yılında çıkardığı  “Let Them Talk” albümü ile caz ve blues alanına adım atarken  sadece vokaliyle değil hem besteci hem de iyi bir piyano yorumcusu olarak da dikkatleri çekiyordu. Müzik eleştirmenlerinden   olumlu kritikler alan sanatcı, albümün satış grafiğinde de iyi bir noktaya gelecekti.
Dünyanın bir çok yerinde  en önemli caz festivallerinde sahneye çıkan Laurie, 2013 yılında “Didn’t It Rain” adlı ikinci albümünü yayınladı. İlk albümde piyano blues ile caz arasında gidip gelen Hugh Laurie, “Didin’t It Rain’de 40’ların 50’lerin New Orleans cazının havasını da hissettiren bir çalışmaya imza atacaktı. Konuk listesi de bir hayli kabarık olan albümde, yılların müzisyeni Taj Mahal de yer alıyordu.  Tango klasiği “Kiss Of Fire” da sanatçının İspanyolcasıyla yorumlanırken hafızalara kazınacaktı. 

Oyunculuğu ile tanıyıp, sevdiğimiz Hugh Laurie, müzik yaşantısında da kalıcı beğenilere mazhar oluyor. Bu yıl yirmibirincisi gerçekleşen İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olarak ülkemize gelecek olan Hugh Laurie, 9 Temmuz Çarşamba akşamı 21.30’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde konser verecek. Sanatcıya bu konserde  9 kişilik kadrosuyla The Copper Bottom Band eşlik edecek. Konserlerinde komedyen tarafını da öne çıkararak izleyici ile samimi ve eğlenceli bir diyalog kuran Laurie’ caz ve blues tutkusunu cazseverlerle paylaşacak.
APTÜLİKA
bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...