1 Temmuz 2014 Salı

HUGH LAURIE- “Didin’t It Rain”


 (albüm kritik)
Hugh Laurie ismini, TV dizisi “House”daki doctor karekteriyle tanımıştık. İki kez Altın Küre ödülünü almış bir sinema oyuncusu olan Laurie aynı zamanda da yazar ve film yönetmeni. Bundan 2 yıl önce ise onu müzisyenlik yönüyle de görecektik. 2011’de çıkardığı “Let Them Talk” ile caz ve blues alanına iyi bir adım atacaktı. Sadece vokal değil piyano konusunda da mahir bir yorumcu olarak dikkatleri çekiyordu.
“Let Them Talk” albümü kılı kırk yaran çaz eleştirmenlerinden de olumlu kritikler almıştı. Bir de buna satış başarısı da eklenecekti. Ülkesi İngiltere dışında iki ülkede daha yüksek bir satış grafiği çizecekti. Bu ülkelerden biri Fransa’ydı, diğeri ise (ilginçtir ama) Arjantin’di. Bu üç ülkeyi takiben Avusturya, Polonya, Macaristan gibi birçok Avrupa ülkesinde de albüm beğenilmişti.
Şimdilerde Hugh Laurie’nin ikinci albümü “Didin’t It Rain”le müzikte kalıcı olduğunu ve devam edeceğini belirtiyor. Açıkcası olması gereken de buydu zaten.
Hugh Laurie ikinci albümde konuklarına ağırlık vermeyi tercih etmiş. İlk albümde de konuklar vardı ama “Didn’t It Rain’de Hugh Laurie piyanistliğini ve müzikal fikirlerini öne çıkarmaya başlamış. İlk albümde tarz piyano blues’a daha bir otururken, yeni albümde 40’lı ve 30’lı yılların New Orleans ortamında buluveriyoruz kendimizi. “Tozlu ve naftalinli hem de caz…Çok sıkıcı.” diye bir düşünce aklınızdan geçmesin sakın. “Didin’t It Rain” oldukça eğlenceli bir albüm. Zaten Hugh Laurie albümünühem müzisyenlerleriyle hem de  katkı veren konuklarıyla eğlenir gibi bir duyguyla yapmış. Bir anlamda bizim Türk müziğindeki “Meşk etme” kavramı gibisinden bir duyguyla. Konuklara şöyle bir göz atarsak, Guatemalı kadın caz ve soul vokalisti Gaby Moreno’yu en başta saymamız gerekir. Tango klasiği “Kiss f Fire”ı İspanyolcasıyla yorumlarken, bir sure sonra Laurie İngilizce sözlerle griyor. Ardından klarinetin duygulu sesi ve sonrasında Laurie ile Moreno’nun birlikte İngilizce ve İspanyolca düeti tüyleri diken diken eden bir yorumu ortaya çıkartıyor. Gaby Moreno’nun “The Weed Smokers Dream” da da vokaliyle görüyoruz

Soul vokalisti Jean Mc Clean ise diğer bir konuk isim. Albümün 40’ların New Orleans’ının havasına girmesine artı yönde katkı verenlerden. Konuk listesinin en tanınmış ismi ise Taj Mahal.
Aptülika
bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...