11 Haziran 2014 Çarşamba

John Mayall'dan seksen yaşında yeni albüm

İngiliz blues’ının büyükbabasından 80 yaş  hediyesi

British Blues’ın en eskisi ve de kurucusu John Mayall 80 yaşını  “A Special Life"  albümüyle kutluyor. Albümden seçmeleri bu Perşembe 12 Haziran 2014 gecesi saat 22.00’de Rock FM’de yayınlanan Blues Perişan radyo programında dinleyebilirsiniz.


Elli yıl öncesinin İngiltere’si, Amerikalı siyah insanların  müziğine merak sarmış gençlerle dolmuştu. ABD’de önemsenmeyen blues müzisyenleri İngiltere’de binlerce beyazın doldurduğu salonlarda konser veriyordu. İşte bu süreçte çıkan “British Blues”ın en büyük isimlerinden biri de John Mayall olacaktı. Bugün ustaların ustası olan bu sanatçı 80 yaşını devireli 6 ay oldu ve hala albüm yapıp, konserler vermeye devam ediyor. 
John Mayall 80 yaşını  “A Special Life"  albümüyle kutluyor. Sanatçının  doğum günü olan 29 Kasım 2013 günü Tweeter’dan yaptığı açıklamada albüm hazırladığını duyurmuştu.  İşte o albüm Mayıs sonu itibarıyla piyasaya çıkmış durumda. 

Güzel bir yaşam
 British blues’ın kurucularında olan John Mayall  80. doğum günü kutlamasını sevenleriyle paylaşıyor. En son albümünü 2009 yılında yapan sanatçı, 5 yıl aradan sonra  “A Special Life” ile müzik dünyasında hala varım diyor.
2013 yılında Kuzey Hollywood Stüdyoları’nda sessiz sedasız kaydedilen albümde akordiyon efsanesi  C.J. Chenier konuk olurken, prodüktörlüğü de ses mühendisi Eric Corne üstlenmiş. 
“A Special Life”, John Mayall’ın yıllara yayılan birikimini sunduğu bir miras niteliğinde. Albümde bilindik blues tarzı sunulurken rock ve Amerikana tarzlarının da sürprizler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bu çalışmada sanatçıya emektar grubunun elemanları olarak  Rocky Athas (gitar), Greg Rzab (bas) ve Jay Davenport (davul) eşlik ediyor. 
John Mayall’ın üç yeni bestesinin yer aldığı albümde Greg Rzab ve Rocky Athas’ın da şarkıları bulunurken, Albert King ve Jimmy Rogers’ın blues klasikleri de yer alacakmış. Grammy ödüllü siyahi blues akordiyoncusu C.J. Chenier’ın da bir bestesinin yer aldığı “A Special Life” sanatcıyı akordiyonu ile katılırken de görüyoruz.

İngiliz Blues’ının büyükbabası
1950’lerin sonu İngiliz caz müzisyenlerinin bluesla sıcak ilişkiler içine girdiği zaman dilimi olacaktı. 1958’de Alexis Korner’ın “Blues Incorporated” grubu kurulduğunda da İngiliz Blues’ının temelleri atılacaktı. Blues Incorporated’in 1962’de Londra Marquee salonunda verdiği konser bu tarzın İngiliz temsilcilerinin resmi geçidine dönmüştü. O günkü konserde izleyiciler arasındaki gençler de sahneye çıkıp,bir bir hünerlerini sergileyecektı. Bu gençler arasında yıllar sonra efsaneleşecek olan Keith Richards, Mick Jagger, Jack Bruce, Ginger Baker, Eric Clapton gibi isimler de yer alıyordu. Bütün bunlar olurken Londra’da bir başka isim aynı zaman diliminde  The Bluesbreaker isimli blues grubunu kurmuştu. The Bluaesbreaker grubunu kuran bu isim John Mayall’dı ve İngiliz Blues’ının kurucusu olarak Alexis Korner’la birlikte anılacaktı.
John Mayall’ın grubu The Bluesbreakers’da zaman içinde Peter Green, Eric Clapton,  Jack Bruce, John McVie, Mick Fleetwood, Mick Taylor, Harvey Mandel, Aynsley Dunbar, Andy Fraser, Johnny Almond, Hughie Flint,  Walter Trout ve Coco Montoya gibi usta müzisyenler de yeralacaktı.

J.B Lenoir’e adanmış şarkı
İngiliz blues’ının en ilham verici ismi olan John Mayall, iyi bir vokalist, gitarist ve piyanist olmasının yanısıra blues armonikasının da ayrıcalıklı isimlerinden biridir. 1958’den bu yana 58 yıllık müzik kariyerinde 50’inin üzerinde albüm yapmış olan sanatçı, ABD’li siyahi bluescu J.B.Lenoir’a adadığı  "I'm Gonna Fight for You, J.B." ve "Death of J. B. Lenoir" parçaları unutulmazlar arasına girmişti. Siyah tenli olduğu için ölüme terkedilen blues sanatçısının ölümüne neden olan ABD’nin ırk ayrımcılığına bir tokat gibi vuran "Death of J. B. Lenoir" parçası ile J.B. Lenoir ismi tüm dünya tarafından tanınacaktı.
Vietnam Savaşını protesto eden, politik yaklaşımlı blues klasiklerinden “Vietnam Blues”u yapan J.B. Lenoir, ülkesi ABD’de pek önemsenmese de 1960’larda Avrupalı gençlerin gözdesi olmuştu. Chicago blues’ın bu önemli gitaristi, vokalisti ve bestecisi 1967’nin Nisan’ında bir trafik kazası geçirecekti. Kazadan sonra hastaneye getirilen sanatçı, siyah olduğu için hastaneye alınmayacaktı. Gelişigüzel bir acil tedaviden sonra evine gönderilir. J.B. Lenoir bu kazanın tahribatıyla 3 hafta sonra, 38 yaşındayken hayata veda edecekti. Işte bu haberi bir İngiliz gazetesinde okuyan John Mayall, hemen şu dizeleri dökecek ve besteleyecekti.
 “Bir araba  Chicago'da  bir arkadaşımı öldürdü
JB Lenoir öldü ve bu bana bir çekiç darbesi gibi  vurdu  
Kalbim kan ağlıyor, sesimi duyuyor musun dünya
 Şimdi blues bir kralını kaybetti ben ise bir dostumu”
Elli yıl önce British Blues’ın temelini atıp, günümüze dek gelen İngiliz rock’ında da bir çok efsanevi ismin çıkmasına vesile olan John Mayall, 80 yaşında yeni albümü “A Special Life”  ile buluşmak harika bir duygu.

Yazı ve çizim Aptülika
aptulelcioglu@gmail.com

bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...