28 Aralık 2013 Cumartesi

AHMAD JAMAL “Blue Moon”

 Caz müziğinde önemli piyanistler arasında yeralan Jamal, ilerleyen yaşına rağmen müzik yapmaya devam ediyor. Bu yaz ülkemize de gelip , konser veren sanatçı piyanoda minimal bir anlayışa sahip. Espaslı çalış tekniğinden dolayı dingin ve sakin bir hava oluşturur. Bu nedenle ona “Caz piyanosunun büyük Zen ustası” da diyorlar.
Ahmad Jamal,  yeni albümünde bir önceki albümde olduğu gibi 4’lü (quartet) olarak çalışmış. 4’lüsünde kendisine ençok iş düşen ve bunu ziyadesiyle yerine getiren kişi perküsyoncusu Manolo Badrena olmuş. Bu perküsyoncuyu daha önceden Weather Report grubundan da tanıyoruz.  “Blue Moon”da Wynton Marsalis’in ekibinden tanıdığımız Reginald Veal kontrabasıyla, Herlin Riley de davuluyla, eşlik ediyor, Ahmad Jamal’ın piyanosına.
Albümde üç yeni Ahmad Jamal bestesiyle karşılaşıyoruz. Ritmik yapısıyla”Autumn Rain”, harika bir bas solosuyla (yoksa bizim Türk musikisindeki terimiyle “taksim” mi demem gerekirdi) başlayan “Morning List” ve “I Remember Italy”.
Albümde klasikleşmiş eserler de Jamal’ın yorumuyla geliyor. Otto Preming’in filminin müziği “Laura”, Broadway müzikallerinden “This Is The Life” ve  “Gypsy” yorum zenginliği ile albümdeki yerlerini alıyorlar. Klasiklerden biri de Dizzy Gillespie’nin caz standartı “Woody’n You”, Ahmad Jamal’ın doğaçlamalarıyla albümün finaline oturmuş.
82 yaşındaki bir devin bu albümünü dinledikten sonra alınan hazza bakınca, caz müziğinde birikimin ne denli önemli olduğunu birkez daha anlıyoruz.

 Aptülika 
bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...