15 Aralık 2013 Pazar

Jim Hall


(4 Aralık 1930 – 10 Aralık 2013)

New York, Buffalo doğumlu modern caz’ın kurucu gitaristi, müzisyen bir ailenin içinde yetişti. Annesi piyano, büyükbabası keman ve amcası da gitar çalıyordu. Jim Hall da 10 yaşında gitara başladı. 20’li yaşlarına geldiğinde de müziği akademik boyutta geliştirmek için Cleveland Müzik Okulu’na gitti. Burada piyano, kontrbas ve müzik teorisi üzerine eğitim aldı.Ardından Los Angeles’a yerleşen Jim Hall, 1955 ile 1956 arasında Chico Hamilton’un orkestrası’nda çalıştı. Daha sonra klarnet çi ve saksofoncu Jimmy Giuffre’in üçlüsüne geçti. Jimmy Giuffre davulun olmadığı triolar kuran bir müzisyendi. Onun folk caz diye nitelenebilecek müziğinde Jim Hall onun ayrıcalığı olan tarzını oturtacaktı.
Jim Hall, 1960’dan sonra Sonny Rollins ve Bil Evans gibi dev müzisyenlerin aradığı guitarist olacaktı. 1962’de Sonny Rollins’le yaptığı “The Bridge” albümü caz tarihinde yer etmiş ve gitar çalış tarzında da norm olmuştur. Gene aynı yıllarda Art Farmer’la yaptığı plaklar da önem taşır.

Çalış tarzıyla Jim Hall bir ekol olmuştur. Caz tarihi içinde sırasıyla Django Reinhardt'ın, Charlie Christain ve modern caz döneminde de Jim Hall gelir. Jim Hall, Pat Metheney, Bill Frisell başta olmak üzere  John Scofield,  John Abercrombie gibi son 30 yılın gitaristlerini etkileyen bir ekol olmuştur.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...