4 Haziran 2020 Perşembe

Kronik albüm kayıtları koronaya takılınca


Kronik grubundan Özer Sarısakal, bu salı gecesi yapılan Instagram canlı yayınında konuğum oldu. İki hafta öncesine kadar "Azı Dişi" isimli radyo programını yapan Özer, albüm kayıtları için programına ara vermişti. Ben de o yüzden canlı yayında bu kayıtlar üzerine konuşmak için konuk ettim. Bu konuyla ilgili o yayındaki konuşmalardan bir kısmına buradan yer vereceğim ama ardından gelecek yazılarda Özer'in efsanevi radyo proğramı "Azı Dişi Kerpeteni" ve ilk özel radyo Kent FM günlerinden çok önemli anı ve anektodlara da sonraki yazı da yer vereceğim. Şimdi ilk olarak yeni kayıtlarla ilgili bölüme yer veriyorum. 
2 Haziran 2020'de yaptığımız canlı yayında yoğunluklu olarak ortak arkadaşımız Çağlan Tekin üzerine konuştuk. Onun kaybını her geçen gün daha da üzülerek hissediyoruz ve o günkü konuşmamızda da bunu daha iyi anladık. Çağlan, 30 yıl önceki efsane konserleri bu güne taşımıştı ve bunlardan biri de geçtiğimiz yıl yapılan "Lanethli Konserler 4"tü. Orada Kronik de yer almıştı. Bir sonraki yazılarda bu bölümlere de yer vereceğimizi hatırlatarak şimdi Kronik'in yeni yapacağı albüm kayıtlarına geçelim ve Özer'e kulak verelim:

"Bizim eski albümlerin, yani bant kayıtları yapılmış, o zamanın eski teknolojisiyle olan ilk iki albüm makara bantlara kaydedilmişti. Onları da bir daha elden geçirmek fikri oluştu. Bu niyetle başlayan bir sürece girdik. Yani eski albümlerdeki parçaların yeni halleri diyelim biraz, birkaç yeni parça da eklenecek. Şimdilerde bize yeni bir eleman daha katıldı. Kronik sounduna synth’i de enstrümanlar arasına katılacak. Biraz keyboardı da katarak, öyle bir complation gibi bir şey çıkacak. Eski albümler, bant kayıt olan albümlerdeki şarkıları yeniden çalıyoruz yani re - master falan değil de yeniden çaldık. Davullar ve gitarlar  falan bitti şimdi baslarda sıra.  Bas kayıtlarına başlamıştık, birkaç parça kaydettik ve işte bu hikaye yani corona patladı, böylece her şey durdu. Herkes evlerine kapalı kaldı ama ben kendi malzemelerimi getirdim ve onlara tekrar yoğunlaşıp, kayıtları on line yapmaya karar verdim. Bas kayıtlarını Uğur oradan yapıp bana gönderecek ve burada ben onları toparlayacağım. Bunun için de yoğunlaşmak gerekiyor, bu yüzden de radyo proğramına ara verdim. Çünkü radyo vaktimi alıyor, böyle canlı değil, banttan yapıyorduk. Montajı bilmem neyi şarkıları ara bul derken biraz vaktimi alıyordu. Ben de biraz pimpirikliyim, yok olmadı şunu bir daha yapayım derken radyo programı özellikle montajı yaparken uzun süremi alıyordu. Onun için albüm kayıtları bitsin de ondan sonra tekrar bir bakarız diyerekten ara verdim."


Tabi Kronik grubu ve eski albümler derken 30 yıllık bir zaman dilimi derken ister istemez şu anda kadro da kimler var diye düşünüyoruz. Ancak benim aklıma geçen yılın sonuna doğru açtığım "Cem Karaca'dan Zappa'ya" sergisi geliyor zira o sergiye Kronik tam kadro gelmiş ve çok sıkı bir bir muhabbet olmuştu. Adeta bir sergide değil de bir konserde gibiydik. O gün Kronik'ten sadece davulcu Torab yoktu ama tesadüfe bakın ki Alpay Şalt da aynı gün sergiye ziyarete gelmişti. Böylece kadro da davulcumuz da olmuştu. Bunu hatırlattığımda Özer, "Alpay da bir dönem Kronik kadrosunda yer almıştı. Bizim cover şarkılar yaptığımız dönemde birlikte çalışmıştık." deyince kadronun o günde oluştuğunu anlayacaktım. Yanda gördüğünüz resimde Kronik kadrosunu sergi de göreceksiniz. Öyle bir fotoğraf ki coşkuyu hissetmemek olanaksız gibi. 
Neyse biz gene Özer'e kulak verelim ve Kronik'in son halini bir dinleyelim.

" O gün senin sergiye geldiğimizde 90’lı yılların Caravan Bar  dönemi kadrosuydu, bir anlamda. Yani o çok sahne aldığımız kadrodan Hakan tekrar döndü gruba. Gitarist Gürol on yıldır bizleydi, Abraxas’tan Gürol Öz.  Çağlan'ın  düzenlediği bu son IF konserinde, Gürol yerini Hakan’a devretti. Yani bir anlamda seronomi gibi oldu o konserde. Hakan Şavklı gitarda, Burak vokalde, Torab davulda zaten… Torab maşallah değişmez eleman, neredeyse 30 yıl olacak, 91’den beri beraberiz.. Bas gitarda da Uğur, klavyede de şimdi  Ekim var, Ekim Fırat. Şimdilerde de böylece 6 kişi olduk."


Günümüzde albümler çıkıyor ama artık olay dijital ortamdan sunuluyor. Kronik'in bu kayıtları nasıl sunulacaktı? 

"Aslına bakarsak fiziki şeylerin hiç biri kalmadı. İşte böyle nostaljik şey olarak gidiyor ama olsa daha iyi ve daha anlamlı olur. Çünkü elle tutulur somut bir şey olması bence her zaman daha güzel. Yani onları da basmayı, yani bir plak basmayı da istiyorum. Yapabilirsek plak da basmak isteriz yani. CD de olur ama işte pek dinlenecek şey kalmadı hani. Çalacak aletler de çok yok. Ama bir plak olarak sunmak isteriz. Ama dediğim gibi olanaklar elverir, yapabilirsek."


Kronik'in 1990'lardan bugüne olan sürecini yeni kayıtlarla sunacak albümünü ne zaman dinleyebileceğiz? Yani bu kayıtlar ne zaman çıkacak?

"Tarih vermek falcılık olur yani. Normale döndük diyorlar ama bence biraz daha beklemek gerekecek. Yani normal akışa döndükten sonra olur. Ya da kayıtları uzaktan yaparak tamamlayıp, işte vokaller de var tabi… onları da stüdyoda halletmek gerekiyor. Böyle bir muamma var. Önümüzdeki bir ay her şey daha iyileşmiş gibi geçerse o zaman bir buçuk ayda ya da 2 ayda işleri bitiririz. Yani bir araya gelip çalışabileceğimiz bir ortam olursa."

21 Aralık 2019 IF konseri sonrası 

Evet durum bu şekilde. Ama 2 Haziran günü konuştuklarımız daha bitmedi. Bundan sonraki yazıda Kronik Özer'in radyo proğramı "Azı Dişi Kerpeteni" isminin bulunmasında Çağlan Tekil'in katkısı ve tabi anılar yer alacak. Bu arada benim için sürpriz olan ve neredeyse otuz yıldır bilmediğim ilk özel radyonun ilk dinleyicisinin kim olduğunu sonraki yazılarda paylaşacağım. 

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...