1 Haziran 2020 Pazartesi

Flört grubundan Ozan Kotra ilk solo albümünü çıkardı



 Flört grubundan Ozan Kotra şimdilerde ilk solo albümü "Hava Durumu"nu plak olarak yayınladı. Ozan Kotra, Flört grubunun konserlere çıkmadığı, stüdyo kaydı yapmadığı 16 aylık dönemde hazırladığı ilk solo albümü ‘Hava Durumu’nu, 15 Mayıs 2020'de çıkardı. 



Ozan Kotra ismini bir çok müziksever Flört grubundan tanır... Ben ise onu en azından otuz yıl önce Hıbır dergisi'nin ilk yıllarından hatırlarım. O dönem dergiye karikatür getiren 13 - 14 yaşında iki karikatürcü vardı. Yaşlarına rağmen çizgilerindeki ustalık dikkatimizi çekiyordu. Her ikisinin karikatürleri de derginin amatörlere  ayrılmış bölümünde mutlaka yayınlanıyordu. Bu isimlerden biri Bülent Üstün'dü ve kısa bir süre sonra da derginin kadrosuna girecekti. Diğer isim ise Ozan Kotra'ydı ve çizgisindeki başarıya rağmen daha sonra yolunu müzikten yana çizecekti. O yıllarda koltuğunun altında kay kay ile gelen Bülent Üstün punk dinlerdi ve bir ara bir grup kurup müzik de yapmıştı. Ozan Kotra ise o yıllarda bizi şaşırtacak denli Beatles hayranıydı. Onu yıllar sonra karikatür alanında değil de kurduğu Bekarlar grubuyla müzik alanında görecektik. Tabi daha sonrasında Flört grubu ile artık iyiden iyiye rock ustalarından biri olacaktı.  

Ozan Kotra şimdilerde ise solo olarak yoluna devam ediyor ve ilk solo albümü "Hava Durumu"nu plak olarak yayınladı. İsterseniz sözü Ozan'a bırakalım:
“Genç bir müzisyen olarak ilk başladığım andan itibaren hep bir grup müzisyeni oldum ve böyle de anıldım. Flört’le beraber, neredeyse 30 yıllık bu süreçte, elbette pek çok macera yaşadım ve hayat yolunda pek de tercih etmeme rağmen, son derece çetrefilli, komik-trajikomik, başarı ve başarısızlıklarla dolu ama son kertede kendine özgü hikayesi olan bir müzisyen olarak, işimi büyük bir aşkla yapmaya gayret ettim. İşte “Hava Durumu” bu yolculuğun şu anki dönemime kadar olan süreci, bir anlamda kişisel olarak anlatan ve bir grup müzisyeni çerçevesi dışında kaydettiğim ilk albüm . Bir anlamda, solo bir kariyerin pek zararı olmayacağını ve kendi adımla birşeyler yapma heyacanıyla, gerek sektörden gerekse özel hayatımdaki dostlarımın da desteğiyle, benim için karanlık sayılabilecek bir dönemde, moral gücü çok yüksek bir ruh haliyle kaydettiğim bu albümün, Türk Müzik Tarihin’e hoş bir sada bırakmasını hedefledim.”

Ozan Kotra, Flört grubunun konserlere çıkmadığı, stüdyo kaydı yapmadığı 16 aylık dönemde
hazırladığı ilk solo albümü ‘Hava Durumu’nu, 15 Mayıs 2020'de çıkardı. Plak formatında LP olarak yayınlanan bu albüm tüm dijital platformlarda de bulunabiliyor. 

Şimdi de albüm ile ilgili olarak tanıtım bülteninde yazılanlardan alıntılarla Ozan Kotra'nın "Hava Durumu" albümüne bir göz atalım. 
Yaklaşık 3 aylık bir kayıt çalışmasıyla,   Bay Papağan stüdyolarında kaydedilen 10 şarkılık albümün, Long Play miksi ve plak kalıbı İngiltere’nin ikonik stüdyosu Abbey Road Stüdyolarında yapılmış. Anadolu Rock, Jazz, Funk gibi müzik türlerinin işlendiği Hava Durumu’nda, aşk, sevgi gibi olmazsa olmaz konuların dışında, Kotra’ya has bir mizah anlayışıyla, dostluk ilişkilerindeki absürt yaşanmışlıkları, Gezegen’e dair evrensel politik sorunlar ve hayatın içinden konular işleniyor.. Hava Durumu; analog synthesizerlardan, nefesli sazlara, kaba ve kimi zaman yerinde duramayan bas gitar ve davul ritmlerinden, naif akustik gitar melodilerine, duvar piyanosunun hüzünlü sesinden, çılgın perküsyonlara kadar geniş bir çerçevede müzikalitesini sunuyor.

Kendi alanında üst düzey 30 kişilik bir müzisyen kadrosunun çaldığı albümün açılış şarkısı ‘Sorma Arkadaş’ ayrı zaman dilimlerinde tam 3 kez kaydedildi ve son versiyon kullanıldı. ‘Mehtaba Karşı’, ‘Hasta mı oldun’ gibi şarkılar, 20 yıl önce yazılmış. Sözleri revize edilip albüm repertuvarına dahil edildi. “Hava Güzel Kadıköy’de” ise stüdyo kayıtları bittikten sonra yazıldı ve albüme sonradan eklendi. “Unutulmuyor” (Senin yüzünden) isimli şarkıda Fuat Güner’in çaldığı “ Havain Gitar” bilindiği kadarıyla ilk kez Türk Müziği’nde kullanıldı. Flört üyeleri de bazı şarkılarda eşlik etti ama aynı şarkıda çalmadılar ve vokal yapmadılar.

Plağın son şarkısı "Humbarap Yaya" Ozan'ın oğlu Poyraz'a bebekliğinde söyleyip, onu güldürdüğü uyduruk bir tekerlemenin şarkılaşmış hali. Poyraz da bu parçada babasına eşlik etmiş. 

Flört grubunun Türk Rock müziğindeki farklı bakışını sevenler şimdilerde bu hasreti Ozan Kotra'nın "Hava Durumu" albümüyle nihayete erdirecekler. 

Aptulika
1 Haziran 2020
saat: 12.22
17 hafif sağanak yağışlı



2 yorum:

ali dedi ki...

her yaşta flört etmek güzel. İyi vakit geçirmek için flörte sorulacak sorular da önemli

ali dedi ki...

her yaşta flört etmek güzel. İyi vakit geçirmek için flörte sorulacak sorular da önemli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...