25 Haziran 2020 Perşembe

Sexenler Fitbol 3 : Beşinci Beatle yani George Best


"Eğer bana üç kişiyi çalımlayıp 30 yarddan Liverpool'a nefis bir gol atıp tribünleri ayağa kaldırmak mı, dünya güzelini yatağa atmak mı diye sorsanız karar vermesi çok zor olurdu. Şanslı biri olarak her ikisini de yaptım. Ama birini 50 bin kişinin gözleri önünde.''
diyordu 1968'lerin unutulmaz futbolcusu George Best. 






"Maradona good, Pele better, George best!"




Bir  İrlandalının İngiltere'yi fethi ise tam tersi bir hikayeydi.
Yetenek, özgüven ile  bir İrlandalının İngilizlere dersini vermesi idi:
George Best!

Manchester United'da iken tribünlerin ve medyanın odak noktası haline geldi. 
"Futbolun James Dean'i" 
veya 
uzun siyah saçları, yakışıklılığıyla 
"Beşinci Beatle" 
‘Beatles’a ithafen lakaplarını alan Best için bu şöhret; kumar, kadınlardı.

1984 yılında alkollü iken araba kullanmak, polise kaba davranmaktan suçlu bulundu ve kefaleti de ödeyemediğinden 3 ay hapishanede kaldı. 

"Hayatımdaki her şeyi çalımladım, alkol hariç" diyen Best 2002'de karaciğer nakli oldu.

Hakkında "Best, gelmiş geçmiş en yetenekli futbolculardan biriydi ve büyük ihtimalle de büyük bir milli final oynayamayan en iyi futbolcuydu.’’ deniliyordu.

Futbolculuğunun önüne geçen tüm yan faktörlere rağmen Best’in kariyeri yükselmeye devam ediyordu. 1967-68 sezonunu bir kanat oyuncusu olarak 28 golle tamamlaması ve gol kralı olması kendisiyle ilgili tartışmasız bazı gerçekleri de insanların aklına kazıyordu. O artık bir stardı. Aynı sezon takımı Şampiyon Kulüpler Kupası’nda zafere ulaşırken Best, takımı taşıyan oyuncu konumundaydı.
Ama dahi çocuk Best için aslında  en çok akılda kalan söz ise: 
"Maradona good, Pele better, George best!"

Hayatındaki en büyük  talihsizliği ise şu sözle anlatıyordu...

"Sigara ve alkolü bıraktım...
hayatımın en zor gecen 20  dakikasıydı."





"Eğer biraz daha tipsiz olsaydım, Pele'nin adı dahi anılmazdı."






En büyük şanssızlığı ise yeteneğiydi.

"'Eğer bana üç kişiyi çalımlayıp 30 yarddan Liverpool'a nefis bir gol atıp tribünleri ayağa kaldırmak mı, dünya güzelini yatağa atmak mı diye sorsanız karar vermesi çok zor olurdu. Şanslı biri olarak her ikisini de yaptım. Ama birini 50 bin kişinin gözleri önünde.''



Bu yüzden her şeyi yapacağını düşündü ve yaptı.
Ama tabii ki bir yere kadar.

466 kere Manchester forması giyen Best, toplam 178 gole imzasını koydu, altısını sadece bir maçta Northampton Town'a karşı atmıştır. 1974'te 27 yaşındayken antremanlara devamsızlığı ve aşırı alkol yüzünden Manchester'dan kovuldu. Sonraki 10 yıl Fulham, Stockport County, Dunstable Town, Fort Lauderdale Strikers, Hibernian, Cork Celtics, Los Angeles Aztecs, San Jose Earthquakes, Brisbale Lions ve en son Bournemouth formalarını giydi. 1983'te 37 yaşında futbolculuk kariyerine noktayı koydu.





Yetenek olarak Pele ve Diego Maradona ile karşılaştırılan Best için milli takımının görece ufak kalması dünya sahnesine çıkmasını engellediği de söylenmektedir. ,
Pele onun için "Gördüğüm en iyi futbolcuydu" der. 
Maradona da "George Best. O benim idolümdü" diyerek ona karşı olan sevgisini belirtir.



Mart 2000, karaciğerinde alkole bağlı ciddi bir rahatsızlık ortaya çıktı. Temmuz 2002, karaciğer nakledildi. kanama nedeniyle yoğun bakıma alındı.
20 Kasım 2005 Tabloit gazetelerden News of the World, Best'in hastane yatağında fotoğrafını yayımladı ve altına son mesajı olarak "Benim gibi ölmeyin" dediğini yazdı. 25 Kasım 2005 akciğer enfeksiyonu ve organ yetmezliğinden Best 59 yaşında hayata gözlerini yumdu.





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...