16 Temmuz 2018 Pazartesi

Elvin Bishop'un büyük eğlencesi


75'lik blues rock efsanesi Elvin Bishop, üç yıl öncesi Elvin Bishop Big Fun isimli üçlü grubunu kurmuştu. Geçen yıl çıkan ilk albümleri blues çevrelerinde olumlu yankılarla karşılanırken yanısıra Grammy'e de aday gösterilecekti. Grubun başarısının teri daha henüz kurumadan şimdi de yeni albümleri olan "Something Smells Funky 'Round Here" bu hafta Alligator Records etketiyle piyasaya çıktı. 


50 yıl önce Paul Butterfield Blues Band'la efsanevi albümlere imza atan usta gitarist Elvin Bishop yanına Bob Welsh (piyano, gitar) ve Willy Jordan'ı ( cajon, vurmalılar, vokal) alarak yeni üçlüsünü 2016 sonunda kurmuştu. Bu iki elemana baktığımızda onların da Elvin Bishop'tan eksik kalır yanı yoktu. Bob Welsh bugüne kadar Rusty Zinn, Charlie Musselwhite, Billy Boy Arnold, James Cotton gibi isimlerle çalışmış. Willy Jordon ise John Lee Hooker, Joe Louis Walker gibi blues ustalarının sahnesinde pişmiş.

Elvin Bishop's Big Fun Trio grupla aynı adı taşıyan ilk albümünü geçen yıl çıkartmıştı.  Blues çevrelerinden olumlu yankılar alan albüm  Grammy'e de aday gösterilecekti. Grup 13 Temmuz 2018, Cuma günü de  ikinci albümü "Something Smells Funky 'Round Here"ı çıkartacaktı. 


Willy Jordan ve cajon
Blues'ın köklerinde gezinen albüme şöyle bir baktığımızda ilk anda Willy Jordan'ın vokal yaptığı parçalar dikkatimizi çekiyor.  Grubun ritim yani vurmalı bölümünü oluşturan Jordan, bateri yerine cajon çalıyor. İspanyolca'da “kasa”, ”çekmece” veya “kutu” anlamına gelen bir sözcükten gelen cajon, kelime anlamı gibi dolap çekmecesinden türemiş bir enstrüman. Her ne kadar daha çok flamenkocularda görsekte asıl çıkış yeri Peru imiş.  Kontraplak gibi basit bir malzemeden yapılan altı yüzeyli kutu şeklindeki bu enstrüman elle, parmakla çalındığı gibi fırça, tokmak, çubuk gibi araçlarla da vurmalı çalgı olarak müzik alemine girmiş. Yazıdan, albümden kopartacak denli uzun bir açıklama oldu ama kusuruma bakmayın, zira albümü dinlerken Willy Jordan'ın verdiği ritim tadının  nasıl oluştuğunu gözünüzde canlanmasını istedim. Şimdi gelelim Jordan'ın albümdeki vokal katkısına... Albümde  Jackie Wilson klasiği " ( Your Love Keeps Lifting Me ) Higher And Higher" ile Ann Peebles'ın alameti farikası olmuş unutulmaz parçası " I Can't Stand The Rain"ın Elvin Bishop's Big Fun Trio yorum(cover)larına şahit oluyoruz. Her iki parçada da vokalleri Willy Jordan yapıyor ki, katkısı muhteşem düzeyde. Değişik bir ses rengi olan Jordan kimi zaman sesini tizleştirerek falsetto yapması harika bir etki yaratıyor. 


Elvin Bishop'un 1978 yılı albümü "Hog Heaven" daki parçası "Right Now Is The Hour"un 21. yüzyıla yansıyan yorumu da "Something Smells Funky 'Round Here"da yerini bulmuş.  Bu parçada ise Willy Jordan'ı geri vokallerde dinliyoruz.

Albümde üçlü, "Another Mule" ile tam tekmil Chicago ve New Orleans blues'larının izlerini sürmeye devam ediyor. 

 Elvin Bishop's Big Fun Trio'nun üç elemanının da vokal yaptığı "That's the Way Will Likes It"te ise saf  gitarın keskin keskin akışında sürerken, ortaya uyumlu bir birliktelik çıkıvermiş.

Bob Welsh'in ustalıklı piyanosuyla akıp, giden "Bob's Boogie" bizi bir anda eskilerin salaş caz kulüplerine götürüyor. Albümün bir diğer enstrümantal  çalışması olan "Stomp"da ise bu sefer devreye Elvin Bishop'un gitarı giriyor. 

"Something Smells Funky 'Round Here" albümünün sonlarına doğru özel bir çalışma geliyor. "Lookin' Good" adını taşıyan parçada Elvin Bishop hayat hikayesini 3 dakika, 38 saniyeye sıkıştırarak anlatıyor. 

Albümün son parçası "My Soul"da ise gitar, cajon ve barrelhouse piyanodan oluşan üçlüye Andre Thierry akordiyonu ile konuk olarak eşlik ediyor. 

"Something Smells Funky 'Round Here" albümünde prodüktörlüğü Elvin Bishop'la birlikte Steve Savage üstlenmiş. 
Kayıtlar ise Bishop'un Kaliforniya'daki Hog Heaven Stüdyolarında yapılmış. 

Elvin Bishop's Big Fun Trio'nun dumanı üzerinde tüten albümü  "Something Smells Funky 'Round Here" bu yılın Grammy'sine aday olur mu? Hatta belki de ödülü alır ya da almaz bilemem ama bu çalışma yılın iz bırakanlarından biri olur... En azından benim için öyle olacağa benzer. 

Aptulika








Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...