18 Temmuz 2018 Çarşamba

TEN YEARS AFTER Özel 2 - 1967 öncesi


Dün yayınlanan Ten Years After yazısının sonunda Cenk Akyol, "Box set o döneme ait her biri sanat eseri olan harika konser afişlerini içeriyor. Detaylarını göstermese de fikir edinmeniz için bir kaçını paylaşayım." demişti. Ancak ben onun bu isteğini bir sonraki paylaşımda bölüm bölüm gerçekleştirmek  istedim. Üstelik sadece Box Set'tekiler değil, arşivlik görsellere daha da fazlasını ekledim. Görünce Cenk'te şaşıracak. Bölümler halinde arşivlik Ten Years After devam edecek. Şu an biriken bölümlerin her gün birini yayınlasak bir ay sürer. Ben sözü daha fazla uzatmayayım ve diziye devam edelim.

Aptulika  





TEN YEARS AFTER ÖNCESİ 


Ten Years After'ın kurucusu ve tabi ki beyni Alvin Lee müziğe çok küçük yaşlarda başlamıştı ama İlk merak sardığı enstrüman gitar değil, klarnetti. Caz müzisyeni Benny Goodman'ı dinleyerek  klarnet dersleri almaya başladı. Ancak 12 yaşına geldiğinde bir başka caz müzisyeni aklını başından alacaktı. Bu  tarihin ilk elektrik gitaristi kabul edilen Charlie Christian idi ve küçük Alvin Lee klarneti bırakıp, gitara yönelecekti. İşte bu fotoğrafta 15yaşındaki Alvin Lee evinin bahçesinde ilk öğrendiği akorları çalışıyor.  ( Tarihler 1959 gibi)


1964 yılı ve Alvin Lee 20 yaşında. "Roustabout" isimli film sinemalarda gişe rekorları kırıyor. Başrolde oynayan Elvis Presley'in aynı isimdeki plağı da pikaplarda dönüyordu. Genç delikanlı Alvin Lee artık Elvis tutkunu bir gitarist. ( Altta o filmden ufak bir kare.)





Alvin Lee 
( 1944 - 2013 ) 
Ten Years After'ın gitaristi, vokalisti, bestecisi ve her şeyi. 
Aynı zamanda kızıp gruptan ilk ayrılanı. 
Gerektiğinde tek başına yoluna devam edeni olsa da her daim Ten Years After denildi mi ilk akla geleni. 
Pure Blues'ın peşine düşmüş, ününü önemsemediğinden unutmuş bir güzel insan. 
Onu beş yıl önce yitirmiştik 
ama 
ON YIL SONRA'da 
unutmayacağız...




Alvin Lee 1948 yılında babasıyla birlikte

TEN YEARS AFTER öncesi

1960
Alvin Lee okul arkadaşı Leo Lyons'la ilk grubunu kuracaktı. Ivan Jay Harrison vokaldeydi ve havalı olduğu için grubun ismi Ivan Jay ve arkadaşları misali olacaktı.


1961
Ivan Jay artık vokal yapmayacak bu işi de gitarist Alvin üstlecekti. 


1962
Ten Years After kurulmadan öncesi ilk tohumlar The Jaybirds ile atılacaktı. 



1963
Alvin Lee ve Leo Lyons kurdukları The Jaybirds ile Nottingham'da ufak kulüp ve barlarda çalıyorlardı. 


1964
The Jaybirds'e baterist Ric Lee katılıyordu ve birşeyler yavaş yavaş değişiyordu.

1965
Gruba bir de klavyeci katılacaktı. Daha henüz 17 yaşında olan bu elemanın ismi Chick Churchill'di. Klasik kadro oturmuştu ama grubun ismi hala Ten Years After değil The Jaybirds idi.

1966
Grup yenilenmiş kadrosuyla artık Nottingham'ın ufak kulüplerinde çıkmıyordu. Ünleri artmış, Almanya'ya konser vermeye bile gitmişlerdi. Konser dönüşünde artık isimleri The Jaybirds değil, Ten Years After olarak değişecekti. 







(Resim altı yazıları: Aptulika)
Devamı Var 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...