8 Haziran 2017 Perşembe

The Dity Bourbon River Show isimli bando


Üniversite yıllarımda izlediğim bir konser hala hafızamdadır.  Almanların deneysel caz gruplarından biri ( ismi falan aklımda kalmamıştır.) ülkemize gelmiş, üniversitenin konser salonunda çıkmıştı. O günkü konserde çıkan grup nefesli enstrümanlardan oluşuyordu. Genelde gruplarda bir saksofon hadi bilemedin bir trompet olurdu ama bu sefer her çeşidinden madeni nefesliler karşımdaydı. Saksofon üç çeşidiyle, trompet, trombon, korno ve tuba. O gün aklıma takılan eleman tuba çalan kişiydi. Tuba denilen enstrüman, kontrbasın nefesli hali gibi bir şey. O kontrbas büyüktür ama yere dayarsınız ve çalarsınız, oysa tuba dedğiniz onu omuzunuda taşımak gibi bir şey. O koskoca enstrüman adamcağızın boynuna sarılmış dev bir kobra yılanının madeni hali gibi. O ağır şeyi taşıyan ufacık kalan adam bir de üflediği zaman matrak bir ses çıkar. Şimdi düşünüyorum da o sesi çıkarmak için bizim nefesimiz de yetmez hani.

Ha bu enstrümanla ilgili o gün aklıma takılan bir başka nokta da şuydu... Böyle bir enstrümana merak sarıyorsunuz ve öğreniyorsunuz. Paraya kıyıp satın alıyorsunuz (ki bir hayli pahalı olabileceğini de sanıyorum). Evde bir çalayım deseniz, komşular ne oluyor diye kapınıza dikilir. Biri size "yahu bize bir kere tubanı çalmadın" dese çalamazsınız çünkü tek başına değil, bir bando ile çaldığınızda bir anlam ifade edecektir. Bir de grup kuralım deseniz, kimse sizi aramaz. Yani külfetli bir çalgı şu tuba. Nefesiniz olacak, gücünüz olacak, paranız da... iyi bir tubacı olacaksınız ama sonra kimse yüzünüze bakmayacak. Zor bir enstrüman ona sevdalanıp, çalan insanlara hep üzülmüşümdür.

O gün tuba çalan bir adamı canlı bir konserde görmüş ve dinlemiştim. Ondan sonra klasik müzik ve bandolarda kalabalık orkestranın arasındakileri saymazsak tuba ile karşılaşmadım. Ta ki yeni çıkan blues albümlerinden birini dinlemeye başlamışken. Grubun ismi The Dirty Bourbon River Show", albümleri ise "The Flying Musical Circus". İsmi gibi eğlenceli bir albüm. Grup beş kişilik ama yedisi nefesli olmak üzere toplamda 12 enstrüman var. O enstrümanlardan biri de tabiki tuba. Jimmy Williamson pek bir dev gibi olmasa da hem tuba hem de kontrbas'ı çalıyor, yanısıra bir de flütü. Grubun diğer üyeleri ise şöyle, Noan Adams (vokal, piyano, akordiyon, trompet, trombon), Nick Garrison (vokal, trombon, piyano), Scott Graves (vokal, davul ve bilumum vurmalılar).
The Dity Bourbon River Show, 2009'da kurulmuş bir caz ve blues bandosu, bugüne dek 9 albüm yapmış ve bine yakın konser vermiş. "The Flying Musical Circus" grubun onuncu stüdyo albümü. Eğlenceli bir müzikleri var ama onları albümden ziyade konserlerinde dinlemek daha da keyifli olur gibi geliyor, şimdilik albüm kaydı ile dinlemekle yetineceğiz.
Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...