13 Haziran 2017 Salı

Warren Haynes'in Gov't Mule Gezegeni


Gov't Mule'ın "Revolution Come Revolution Go" albümü bu hafta piyasaya çıktı. 
"Revolution Come Revolution Go" albümünü dinlemeye dün başladım ve aklıma ilk gelenleri kalemi alıp, kağıda döktüm. Bu yazı böyle çıktı ama albümle ilgili daha detaylı bilgileri ilerki yazılara erteliyorum. Şimdilik verdiği duygularla devam edeceğim. 




The Allman Brothers Band'in kurucusu Gregg Allman'ın ölümünün ardından en güzel sözcükleri kaleme alan müzisyen Warren Haynes'ti. Onun sözcüklerini burada nakletmiştim. Orada yaşanmışlıklar ve bir ustaya sevgiyle bezenmiş bir saygı vardı. 

Bir dönem  (bugüne kadar) Allman Brothers Band'in kadrosunda gitarist olarak yer alan Warren Haynes ile Gregg Allman arasında bir yakınlık kurmuşumdur. Bu yakınlık bir usta çırak ilişkisinden çıktığı gibi yaşam üzerinde duruş ve müziği algılayış olarak da irdelenebilir. Bu görüşün benim  penceremden olduğunu söylemeliyim. Görkemli tablolar oluşturmak yerine ilgilisine ve meraklısına mütevazilik içinde bol doğaçlamalı ve çalışkanlık içinde işler üretmek. Bütün bunların ortaya çıkardığı sonuç ise müzik yapmanın tutkusunun engel olunamaz heyecanı. Hani bizim diyarların müzisyen deyimi olan "esnaf müzisyenlik" gibi. Tabi  bu tanımın kötü anlamları da ifade ettiğini biliyorum ama buradaki anlamı o şekilde kullanmadığıma emin olabilirsiniz. Biraz bizdeki Roman müzisyenler ya da halk aşıkları gibi düşünebilirsiniz. Hani onlar dost muhabbetlerinde de çalar yeri gelir düğünde de. Bir başka zaman gelir onları sanat düzeyi yüksek anlarda buluruz. Ama hepsinde bir çelebilik vardır. Bütün bunlar olurken onlar kendilerine paye biçmez ve böyle birşey de istemezler. Sadece müzik icra etmektir onlar için önemli olan. İşte Warren Haynes da benim için böyledir. Bir yerde onu hard rock vari bir çalışmada bulursunuz, bir başka zaman blues gezginleri gibi diyar diyar sürter. Başka bir zamanda onu caz tınılarında bulursunuz. Ancak hepsinin ortak yanı Warren Haynes gibi olmasıdır. Onun en doyamadığım yanı da doğaçlamalarla bir parçayı neredeyse yarım saate çıkarabilmesidir. 
Warren Haynes'in doğaçlamalarla uzayan nefis parçalarını çıkardığı "jam sessions" grubu da Gov't Mule'dur. Bu bir proje grubudur ve öyle güzel işler çıkarmıştır ki, anlatılamaz dinlenir. Son yıllarda bu grupla Pink Floyd ve Rolling Stones parçalarını yaptığı gibi caz gitaristi Joe Scofield ile yaptığı çalışmalarla da zirveye bayrak dikmişti. Bu projelerde neyin nasıl olacağı kestirilemez ama tek değişmez ilke doğaçlamanın mutlaka olması ve parçaların (neredeyse 1970'leri günümüze taşıyırcasına) uzun yorumları barındırmasıdır. İster stüdyo ister konser albümü olsun hepsinde ortak yan konser canlılığında olmasıdır. 

Gov't Mule'un yeni albümü "Revolution Come Revolution Go" bu hafta piyasaya çıktı. Gregg Allman'ın ölümünün ardından bu albümün çıkması sanki ona ithafen yapılmış intibaını veriyor ama bu tabiki mümkün değil. Çünkü bu albümün kayıtları geçen yıl ve tabi Gregg Allman'ın ölümünden çok çok önce yapılıyordu. Ancak Haynes'ın duygusu o denli Allman Brothers ruhunu özümsemiş ki bizim böyle bir algıyı hissetmemizi sağlıyor. Yazının buraya kadar olan kısmında bu yeni albümle ya da Haynes ile ilgili "şurada  çaldı, şu elemanla çalıştı" gibi bilgiler yoktu. Yazının bundan sonrası da bu tip bilgiler yer almayacak."Revolution Come Revolution Go" albümünü dinlemeye dün başladım ve aklıma ilk gelenleri kalemi alıp, kağıda döktüm. Bu yazı böyle çıktı ama albümle ilgili daha detaylı bilgileri ilerki yazılara erteliyorum. Şimdilik verdiği duygularla devam edeceğim. 
Gov't Mule'un bu albümünde diğerlerine göre daha bir stüdyo çalışması ve bütünlüklü bir anlatım söz konusu. Doğaçlamalar daha az ve parçalar çok uzatılmamış durumda. Şarkı sözleri biraz daha politize bir bakışta ve ağırlık sözlere yükleniyor. Parça süreleri uzun değil dedik (Bu arada albümde en kısa parça 5 dakika) ama bu seferde parça sayısı fazla. 
Bütün bunları ilerki yazılara bırakalım dedikten sonra Gov't Mule ve Warren Haynes için şunu diyebilirim: Rock, blues, caz böyle güzel biraraya gelebilir ve bu denli çalışkanlık olabilir. Bugün artık mainstream isimler ve gruplar yok ama  bitmek bilmez çalışkanlıkta bir yaratıcılık var. Bunun örneklerinden biri de Gov't Mule ve Warren Haynes olsa gerek. 
"Revolution Come Revolution Go" albümünü daha yeni dinliyorum. Bu satırları bir anda hissettim ve yazdım. Daha derinine dinleyip, yeni bir şeyler yazmam gerekir. Yazamassam da siz dinleyin derim. Hayatınızda bir yer açın ve Gov't Mule ile bir an önce tanışın, ister bu albüm ister daha eskileri ama mutlaka. 
Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...