21 Haziran 2017 Çarşamba

Blues'a Sophie Malbec'in Fransız dokunuşu


Fransızların dil ve geleneksel müzikleri şanson takıntıları malümdur. Avrupa ülkeleri arasında oradan çıkan rock grupları yok denecek kadar azdır. Buna rağmen Fransa'dan böylesi bir örnek çıktı mı da hem farklı hem de kalitelidir. Kaliteden kastedileninin nevi şahsına münhasır olup, başka bir şeyi iplememesidir. Öyle ki yetmişli yıllarda çıkan Fransız rock gruplarına baktığımızda deneysel ve avantgard düzeyi hedefledikleri görülür.

Yeni çıkan albümlerde Sophie Malbec'in "Road Of The Blues Memories" albümünü dinleyince, bu ilginç telaffuzlu kadın şarkıcı kimdir, nerelidir diye bir bakayım diyerek araştırmaya koyuldum. Bu kişinin Fransız bir kadın blues gitaristi ve vokalisti olduğunu öğrenince ilgim artıverecekti.
Lyon'lu  bluescu Sophie Malbec, Fransızlara özgü dil takıntılarını pek iplememiş ve bütünüyle İngilizce sözlerden oluşan bir albüm yapmış. Ama gene de onunla ilgili bir bilgi taraması yaptığınızda Fransızca dışında bir kaynak bulamıyorsunuz.
Sophie Malbec yeni çıkan bu ilk albümünde dokuz parçaya yer vermiş. Sesinin farklılığı ve dikliği dikkat çekerken, gitar gösterilerine fazla yüklenmemesi olumlu sonuçlar ortaya çıkarmış. Gitara fazla yüklenmiyor demek onun gitaristliğinin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Malbec, gitara tam anlamıyla hakim biri, hem elektro hem slide hem de akustik olarak ustalığını ortaya koyuyor. Özellikle akustik gitarla yaptığı "Don't Think Twice" ve blues'ın köklerine inen yorumuyla "If I Get Lucky" de oldukça başarılı.

"Road Of The Blues Memories" albümünde armonikacı Pierre Capony, neredeyse hem parçada solo durumunda. Capony'nin bu öne çıkan yapısı albüme klasik Chicago Blues havasını kazandırmış. Bascı Piverre Gibbe alt yapıda dolgun adımları oluştururuken, davuluyla Yannick Urban'ın ritmik ataklığı kulağa tatlı bir dinleyiş imkanı sunuyor.

Walk A Mile In My Shoes




You Got Me Runnin'

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...