6 Şubat 2017 Pazartesi

JOHN MAYALL OKYANUSU



Seksen yaşını deviren İngiliz Blues’ının Büyükbabası John Mayall, bu yılı “Talk About That” isimli yeni albümüyle açtı.  
Bu albümde 1970’lerde James Gang, Eagles ve solo çalışmalarıyla efsaneleşen Joe Walsh da  iki parçada çalarak konuk olmuş. 
John Mayall’ın “Talk About That”albümünün çıktığını duyduğumda, “eh hani usta ustadır” dedim ama bu kadar da beni sarabileceğini tahmin edememiştim. Albümü çalmaya başladığımdan itibaren dinlemeyi bırakmam mümkün olmadı.







John Mayall -  Talk About That  (Forty Below) 2017




İngiliz blues’ının büyükbabası John Mayall, 2014’te “A Special  Life” albümünü çıkardığında 80 yaşına girmişti. Bu albümü heyecanla karşılamamızın sebebi hem 80 yaşında yapılmış olması hem de 2009’da yılı yapımı “Tough”tan yani 5 yıl aradan sonra çıkmış olmasıyla da önemliydi. Açıkca itiraf etmemiz gerekirse de büyük ustanın vedası olmasa da zirveye görkemli bir bayrak dikmesi gibiydi. Bu düşünceler içinde “A Special Life’ı dinlemeye doyamamışken bir yıl sonrası da Mayall, “Find a Way to Care” ismini taşıyan yeni bir albüm ile karşımıza dikilecekti. Usta bununla kalsa iyiydi hani, eski gitaristi Walter Trout büyük bir sağlık probleminden sonra hayata dönmüş ve yeni çıkaracağı albümünü hazırlamakla meşgulken, derhal stüdyoya koşup, piyanonun başına geçip, destek verecekti. Evet John Mayall lakabına yakışacak bir şekilde hem blues’ın hem de yaşının gereği bir büyükbabaydı ama müziğine sevgisi ve heyecanı her zaman taptazeydi.
John Mayall, Ocak ayının sonunda yeni albümü “Talk About That”i çıkarttı.  Forty Below Records etiketiyle çıkan bu albümde Mayall, vokal, keyboard, armonika ve gitar çalarken kendisine Greg Rzab (basgitar), Jay Davenport (davul) ve Rocky Athas (gitar) alışılmış  kadrosu olarak eşlik ediyor. Ancak albümün muhteşem bir konuğu da var:  efsanevi gitarist  Joe Walsh.  1970’lerde James Gang, Eagles ve solo çalışmalarıyla efsaneleşen Joe Walsh, “Talk About That” albümünde iki parçada konuk olmuş.  “The Devil Must Be Laughing” ve  “Cards on the Table,” parçalarında yeralan Walsh, büyük blues ustası John Mayall’in kompozisyonlarında harika bir uyumu ortaya çıkartmış.   
Prodüktörlüğünü de  John Mayall’in üstlendiği albüm,  Kaliforniya’daki House of Blues Stüdyolarında kaydedilmiş. 11 parçanın yer aldığı albümde sekiz Mayall bestesinin yanında üç tane de blues klasiği bulunmakta.  Memphis soul müzisyeni Bettye Crutcher’ın  “It’s Hard Going Up”, blues ustası Jimmy Rogers’ın “Goin’ Away Baby” ve rock şarkıcısı Jerry Lynn Williams’ın “Don’t Deny Me” besteleri “Talk About That” albümünde Mayall’ın yorumuyla karşımıza çıkmış. Albümde yeralan, dikkat çekici çalışmalardan biri de “Gimme Some of that Gumbo.” Bu parçada nefesli çalgılardan kurulu bir ekip New Orleans Cazı tadında bir etkiyi sağlamış.  
John Mayall’ın “Talk About That”albümünün çıktığını duyduğumda, “eh hani usta ustadır” dedim ama bu kadar da beni sarabileceğini tahmin edememiştim. Albümü çalmaya başladığımdan itibaren dinlemeyi bırakmam mümkün olmadı. Albümle ilgili söylenecek o kadar şey var ki, ne söylesek yetmeyecek gibi.
John Mayall denildi mi zaten keyif katlanarak artıyor. Birinci keyif, kelimenin anlamını verecek bir “usta” ile karşı karşıya kalıyorsunuz. O usta, ustalığını çevresindeki müzisyenlere bilgelik dolu ama bir o kadar mütevazi bir şekilde  yayarak heyecana döndürüyor ve bu size yansıyor. Ardından hem bir vokalist hem bir gitarist hem bir piyanist hem bir armonikacı olarak maharetleri birbirini ezmeden tane tane yayılarak albümün içine dağılıyor. Tıpkı çeyrek asır önce siyah Amerikalıların blues müziğini İngiltere’de, bir okyanusa döndürdüğü gibi Büyükbaba şimdi de bizlere ve bizden sonra gelecek kuşaklara bu müzikten alınacak hazların tükenmezliğinin kanıtlarını sunuyor.
Mayall’ın notaları uzayda dağılıp, yüzyıllar sonra yeniden insanlığa dökülecek gibi.


Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...