9 Mart 2016 Çarşamba

Blues Perişan'da bu perşembe

Aptulika'nın hazırlayıp, sunduğu Blues Perişan radyo programı her perşembe saat 20:00'de  Rock FM 94.5"te.
internetten dinlemek için 
www.rockfm.com.tr
adresinden canlı olarak dinleyebilirsiniz.


1 Delirium – Jesahel


1969’da İtalya’da kurulan Delirium grubu 1972 yılında Sanremo Müzik Festivali’nde bu parçayı sunduğunda bir anda Avrupa müzik listelerine girerek ünlenecekti. Grubun “Jasahel” şarkısı pop kategorisinde olsa da Delirium’un rock tarzında hatta progresif tarzda yaptığı çalışmaları da vardı.

2 Semiramis - Luna Park


1973 yılından bir İtalyan rock grubunun İtalyanca yaptığı bir rock parçası.
Semiramis 1970 yılında keyboardcı Maurizio Zarrillo tarafından kuzenleri  Marcello Reddavide (bas gitar) ve Memmo Pulvano (davul) tarafından kurulmuştu.
Bu İtalyan kuzenler, grubu kurduklarında 15 yaşındaydı. İki yıl sonra aralarına  vokalist olarak Maurizio Macioce’u alarak yollarına devam ettiler. 

1973 yılında yaptıkları ilk albüm İtalyan progresif rock klasikleri arasında yerini almıştır.

 3 –  Can - I'm So Green



70’li yıllardan Almanların deneysel rock grubu Can, o zamanlarda ülkemize bir turistik geziye geldiklerinde gördükleri İzmir kentine hayran olacaklardı. Ülkelerine döndüklerinde de yeni çıkartacakları albümün ismini “Ege Bamyası” koyacaklardı.
Can grubunun 1972 tarihli “Ege Bamyası” albümünde yer alan bu parçayı bu haftaki Blues Perişan’da sunacağız.
Yukardaki fotografta Can grubunun bas gitaristi Holger Czukay, Türkiye'den aldığı bağlama ile.


4 – Yes -  long distance runaround.  



İngiliz progresif rock devleri 1971 yılı “Fragile” albümünden bir parçayla Blues Perişan’da olacaklar. 


5 - Krokodil - Skylab



60'ların ortalarında kurulan İsveçli rock grubu. İsveçli olmalarına rağmen o dönemin Krautrock denilen Alman gruplarıyla anılırlardı.



6 – Roger Waters - What God Wants, Part 3 



Roger Waters’ın Pink Floyd’dan ayrıldıktan sonra yaptığı üçüncü solo albümü “Amused To Death”den bir parça. Bu parçada gitarda Jeff Beck konuk olmuş.
1993 tarihli bu albüm bugünlerde yeniden piyasaya çıktı.


7 Jeff Beck - I Put A Spell On You  




Usta rock gitaristi 2010 tarihli “Emotion & Commotion” adlı albümünde  Screamin' Jay Hawkins’in blues klasiği olmuş olan “I Put A Spell On You” isimli yapıtını kadın soul müzisyeni Joss Stone ile birlikte seslendirerek nefis bir yorum ortaya çıkartmıştı. 


7 – The Alan Parsons Project  - Eye In The Sky





Alan Parsons’u ilk kez Pink Floyd’un 197 yılında çıkan Pink Floyd albümü “Atom Heart Mother”da ses mühendisi olarak görecektik. O dönem plak kapağında en son parçanın ismini  “Alan's Psychedelic Breakfast" diye görünce 13 dakikalık bu parçadaki saykodelik kahvaltının ona ithaf edildiğini sanacaktım. Oysa o parçadaki efektleri yapan Alan Styles’le ithafen bu ismin verildiğini çok sonraları öğrenecektim.
Böyle olsa da Alan Parson’ın oo albümdeki katkıqsı büyüktü ve bu ismi 1976’dan sonra da Alan Parson Projeect olarakalbümleriyle dinleyecektik. Bu haftaki Blues Perişan’da onun 1982 tarihli “Eye In The Sky” isimli albümünden aynı adı taşıyan parçasına yer vereceğiz.


MİTHAT DANIŞAN'ın Anısına  

Blues Perişan'da geçen hafta yitirdiğimiz Kurtalan Ekspres'ın bir dönem basgitaristliğini yapmış olan Mithat Danışan'ın anısına bir bölüm olacak. 
Mithat Danışan, Kurtalan Ekspres'te Ahmet Güvenç'ten önceki bas gitaristti. Barış Manço, Kurtalan Ekspres'le birlikte 1975 yılında "2023" isimil albümü yapacaktı. Bu albümde yer alan enstçrümantal parçada Mithat Danışan'ın basgitarıyla katılımı dikkat çekiciydi. 
8 - Barış Manço ve Kurtalan Ekspres - 2023
1974 yılında Cem Karaca'ya bugüne kadar unutulmazlar arasına girecek olan "Namus Belası" şarkısı ün getirecekti. Bu parçada basgitarda Mithat Danışan bulunuyordu.1972 sonbaharında Cem Karaca grubu Kardaşlar ile yolları ayırmıştı. Fırtınalı bu ayrılıştan sonra sansasyonel bir şekilde Moğollar ile çalışma kararı alacaktı.  Bu birleşmenin ilk döneminde yer alan Moğollar kadrosu 1973’te fikir ayrılığına düşecekti. Bu fikir ayrılığı sonucunda grup çatırdayacak ve sadece Cahit Berkay kalacaktı. Cem Karaca ile Cahit Berkay grubu tekrar toparlamak için kolları sıvar ve Kasım ayında klavyeli çalgılara “Türkiye’nin Keith Emerson’u” diye anılan Turhan Yükseler’i alırken, davula da Turfan Altan’ı bulurlar. Bu iki isim de Yurdaer Doğulu’nun ekibindendir. Gene aynı grupta bas gitarist olan Mithat Danışan’ı da bulunca Moğollar’ın yeni kadrosu belli olmuştur. 
Yeni oluşan bu Moğollar kadrosuyla Cem Karaca en yüksek satışını yapacağı ve uzun yıllarca onunla özdeşleşecek şarkısı olan “Namus Belası” plağını çıkartacaktı. 


9 - Cem Karaca ve Moğollar - Namus Belası 
1974 yılında çıkan "Namus Belası" 45’lik plağından sonra  yeni Cem Karaca ve Moğollar kadrosuyla ilk konserlerini 22 Aralık 1974’te Fitaş Sineması’nda vereceklerdi. Beyoğlu’nda yolların kapanmasına neden olacak bu konsere ilgi çok büyüktü. Bu konserde Moğollar alışıldık Anadolu Pop tarzından daha çok Batı anlayışında bir rock grubuna dönmüştü. Bu konserde Cem Karaca, RCA plak firmasıyla da yurtdışında  bir plak çıkartarak dünyaya açılma planlarına yönelik İngilizce bir parça da seslendirecekti. “Paradox” isimli bu parça Cem Karaca’nın İngilizce vokaliyle başlıyordu. Vokalli bölüm 2 dakika sürüyor ve ardından 10 dakika boyunca enstrümanların solosuyla inanılmaz bir yorum çıkıyordu. Bu sololarda orguyla Turhan Yükseler başı çekerken finale doğru Mithat Danışan ve davulcu Tufan Altan harikalar yaratıyordu. Bu haftaki Blues Perişan'da bu konserden "Paradox" isimli 12 dakikalık parçaya yer vereceğiz.
10 - Cem Karaca ve Moğollar - Paradox (Fitaş konseri)   
Daha sonrasında 1975’te Turhan Yükseler, gruptan ayrılarak Fikret Kızılok’un hard rock’ı hedefleyen grubu Tehlikeli Madde’ye katılacaktı. Mithat Danışan’ı da Barış Manço’nun Kurtalan Ekspres grubunda görecektik. Ve böylece “2023” albümü çıkacaktı. Aynı yıl Barış Manço, “Baba Bizi Eversene” adlı filmde de oynayacaktı. Tabi bu filmde Kurtalan Ekspres elemanları da rol alacaktı. O filmde “ Dere Boyu Kavaklar” şarkısında grubun gitaristi Ohannes Kemer ile birlikte Mithat Danışan görüntüleri bugüne kadar You Tube görüntüleriye taşınacaktı.
12 Barış Manço  ve Kurtalan Ekspres - Kolbastı (Dere Boyu Kavaklar)
1976 yılına gelindiğinde Mithat Danışan’ı Edip Akbayram’ın grubu Dostlar’ın basgitaristi olarak bulacaktık. Jethro Tull’ın “This Was” albümüne benzer kapağı ile “Nedir? Ne Değildir?’ albümü çıkacaktı. Edip Akbayram diskografisinde rock etkisinin en çok hissedildiği bu çalışmada en önemli isim hiç kuşkusuz bas gitarda yer alan Mithat Danışan’ının performansıydı.
Biz onu gene 1975 tarihli "2023" albümünde yer alan Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir yoldayım" eserinin rock yorumuyla dinleyeceğiz.
13 Barış Manço  ve Kurtalan Ekspres - Uzun İnce Bir Yoldayım

14  Electric Sandwich -  Archie' s Blues 



1969'da kurulan Alman Krautrock grubu Electric Sandwich'ten 1971 tarihli bir çalışma


15 - Taste - How Many More Years 
1966'da kurulan İrlanda'lı blues rock grubu.Grubun kurucusu gitarist, vokalist Rorry Gallegher'i 1995 yılında 47 yaşındayken yitirmiştik.

16- Fleetwood Mac - If You Be My Baby 

  60'ların sonlarından 70'lerin ortalarına kadar İngiliz Blues'unun öncü grubundan olan Fleetwood Mac, 1970'den sonra hem kadro hem de tarz değiştirerek pop rock tarzına dönmüştür. 
Biz bu grubun  Peter Green'in liderleğindeki ilk döneminden bir parçaya yer vereceğiz.

17 - John Lee Hooker - Mad Man Blues 

ve
18 - Bernard Allison - Lust for You 
19 - Robin Trower - The One Saving Grace 
20 - Mike Bloomfield - It Takes Time
21 - Gregg Allman - Statesboro Blues
22 - Janis Joplin - Cry Baby 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...