2 Mart 2016 Çarşamba

Asia Minor “Between Flesh & Divine” 1980

Asia Minor
“Between Flesh & Divine”
 1980

Türk ve Fransız müzisyenlerden kurulu Asia Minor’ün ikinci stüdyo albümü.


Albümdeki parçalar
1. Nightwind (6:23)
2. Northern Lights (7:45)
3. Boundless (3:00)
4. Dedicace (6:11)
5. Lost In A Dream Yell (7:42)
6. Dreadful Memories (3:00)



Albümün süresi: 34:01
Bütün parçaların söz ve müzikleri : Bakırel ve Tekeli
Düzenleme : Asia Minor
Albüm kaydı: Temmuz 1980’de Paris’teki Studio de la Grande Armee’de kaydedilmiş.
Ses Teknisyeni : Emmanuel Guiot
Albüm kapak resmi : Setrak Bakırel
Kapak Düzeni: Burç Oktay

 Asia Minor Elemanları:
- Setrak Bakırel / Vokal, gitar, bas
- Lionel Beltrami / Davul, perküsyon
- Robert Kempler / keyboard, bas
- Eril Tekeli / guitar, flüt


35 yıl öncesi TRT Radyosunda bir FM kanalı olmuştu ve rock, caz gibi müziklerin arayışında olan insanların içine böylece su serpilmişti. Üniversiteye yeni adım attığımız bu yıllarda her cuma, akşama doğru, saatin 5 olmasını beklerdik. Çünkü o saat gelince TRT 3’te Yavuz Aydar’ın “Stüdyo FM” programı başlardı ve bizde elimiz kaset teybin tuşunda, nefes nefese beklerdik. O programda yeni bir albüm tanıtılırdı ve biz de Yavuz Aydar’ın sunumu biter bitmez, saniyelerle oynayarak teybin kayıt tuşuna basardık. Böylelikle yeni bir albümü edinmiş olurduk. Tabi gene de Yavuz Aydar’ın sesinden bir bölüm o kayıtlarda olurdu. İşte o günlerde bir yayında Asia Minor isminde bir grup çalınacaktı.  Onları dinlediğimde aklım başımdan uçup gitmişti. Progresif rock tarzında müzik yapan bu grubun, Fransa’da yaşayan 3 Türk elemandan kurulu olduğunu da o programda öğrenecektim.
Ertesi günü kasetçi, plakçı dükkanlarına sorduğumda “O ne ki?” nidasıyla karşılaşacaktım. Asia Minor’ün albümü, o dönem Türkiye’de değil Fransa’da yayınlanmıştı. 35 yıl önce aklımı çelen Asia Minor grubu bugünlerde plak olarak ülkemizde tekrar yayınlandığı haberini duyunca, içimi çocuksu bir coşku kapladı ve vakit kaybetmeden pikaba koyup, dinlemeye başladım. 35 yıl önce TRT’den kaydedilmiş kaset odama plak kalitesinde tekrar yayıldığı vakit, eski ama unutulmaz bir sevgiliyle tekrar buluşmuş gibiydim. Bu kadar uzun süre sonra insanın “O gün güzel gelmişti ama o kadar da değilmiş” demesi olasıdır hani. Ancak hiç de öyle olmadı.
Progresif Rock tarzında yaptıkları müzik sadece Fransa’da değil Avrupa çapında sevilmiş ve ses getirmişti ama bizde bir avuç dinleyici dışında bilinmemişti.  
Herşey 1971 yılında  Saint Joseph Lisesi ‘nde başlamıştı. Burada okuyan  Eril Tekeli ( gitar & flüt ), Setrak Bakırel (gitar & vokal ) ve Can Kozlu ( davul )    Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği Liselerarası Müzik Yarışması’na katılmışlardı. Yapılan yarışmada okullları adına birincilik kazandıklarında da   Asia Minor ‘ın temeli atılmıştı. Eril , Setrak ve Can ‘ın yüksek öğrenimleri için Fransa’ya gittiler  ve burada da müzik yapmaya devam ettiler. Böylece 1979’da ilk albümleri olan ‘Crossing The Line ‘ı çıkardılar.  

Eril Tekeli ( gitar & flüt ) Setrak Bakırel ( vokal & gitar)  Lionel Beltrami ( davul)  ve Robert Kempler ( bas & klavyeli çalgılar ) ‘ den oluşan asıl kadrosuna  kavuşan grup ,  dönemi itibarıyla  armonik , ritmik  ve zengin enstrümantal kompozisyonlarla , Doğu ve Batı müziğini harmanlayarak kendine has bir üsluba ve güçlü bir atmosfere sahip  şarkılara imza attı. 1980 yılında da ikinci albümleri olan  “Between Flesh & Divine” ı çıkartacaklardı.  ‘ Nightwind’ , Northern Lights ‘  , ‘ Boundless’ ve ‘ Lost In A Dream Yell ‘ gibi parçaların Avrupa’da çok sevildiği bu albüm, progresif rock’ın köşebaşı albümü olarak anılacaktı. İşte bu albüm geçen ay ülkemizde 35 yıl aradan sonra plak formatıyla karşımızda. 
Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...