5 Ocak 2023 Perşembe

En Sevilen BARIŞ MANÇO Parçası Anketi sona erdi.

 


Daha öncede Led Zeppelin, Deep Purple gibi gruplar üzerine bu tip anketler yapmıştık. Bu seferkinde de Barış Manço ile ülkemizden bir başlangıç yaptık. Bu tip seçkiler dergilerde "En İyi 100 parça" ya da daha iddialı şekilde "Tüm Zamanların En İyisi" gibi sıralamalarla yapılır. Açıkcası bu anketlere çoğu kere kıl olmuşumdur. Nedenine gelince, çıkan sonuçlarda ticari kaygılar, ön yargılar vesaire hissedilir. Bu anketler dinleyici tarafından yapılırsa da bu sefer de başka durumlar ortaya çıkar. Yani bunların hiç biri müzikal değeri yansıtmaz. 

Ben böyle anketleri Blues Perişan blog'da yapmaya karar verdiğimde, en iyisini bulmak ve bir kalite ölçüsü oluşturmak için düşünmedim. Buradaki amacım bu blog'un takipçilerinin değerlendirmesini almaktı. İşin bir başka güzel yanı da bu sayede o grupları ve müzisyenleri tekrar bir gözden geçirmekti. Bu arada sevdiğimiz ama uzun süredir dinlemediğimiz eski parçaları hatırlıyor ve dinliyoruz. 

Kimi zaman bu anketlerde birinci çıkana kızanlarınız da oluyor ve "En kaliteli parçayı üçüncü yapmışsınız aslında birincilik o parçanın hakkıydı" gibisinden eleştirilerde oluyordu.  Hatta bazıları bana bile kızıyor.... sevdiğim parçayı öne geçirerek kıyak geçtiğimi bile sananlar oluyordu. Eğer sevdiğim parçayı öne çıkarmak istesem niye anket yapıp kendimi yorayım? Oturur sevdiğim parçaları sırasıyla yazarım, sonrada yayınlarım. O da olmazsa müzik yazarı arkadaşlarımı toplar, onlarla en iyiler seçimini yaparız. Yazının başında da dediğim gibi anketin amacı bu blog'un takipçilerinin en iyisini belirlemeyi amaçlıyor.                                                          

Bu anketlerden çıkan sonuçlara çoğu zaman benim de, "Hadi yahu o parça ilk üçe girer miydi?" ya da "Şu parça beşinci sırada değil ilk üçte olmalıydı. " dediğim çok olmuştur açıkcası. Bir başka açıdan da çok ciddi ve hakkını veren sonuçlar da sıralamada yerini alıyor. Bu anketlerin gözden kaçan güzel bir yanı daha var... O da bu efsane müzisyen ve grupların bilinmeyen, gözden kaçmış ya da unutulmuş parçalarının da ortaya çıkabiliyor olması. 

Sözün özü bu anketleri önemsiyorum ve devam edeceğim. Şimdilik Barış Manço ile başladık ve o da sonuçlandı. Bu hafta sonu gelen sonuçları toparlayıp sizlere sunacağım. 

 


1 yorum:

_stu_ dedi ki...

Anket sonuçlarını nereden öğrenebiliriz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...