27 Mart 2015 Cuma

Bir Porcaro daha gitti


Çizim APTULİKA
80’lerin en heybetli rock gruplarından Toto yeni albümü “Toto XIV” ile muhteşem bir dönüş yaptı. Geçen ay çıkan bu albümün heyecanı yaşanırken, grubun efsanevi basgitaristi Mike Porcaro’nun  ölümü üzüntü yaratacaktı. 
Bizde Mike Porcaro'nun ardından birşeyler yazıp, çizelim dedik. 









"Rosanna", "Africa" ve "I Won't Hold You Back" bir dönemin hafıza bankasında çalınamayacak derecede sigortalanmış şarkılarıdır. Hard rock’ın güzide grubu Toto’nun bu şarkıları 1982 albümünde yer alırken, dönemin pop listelerinde dahi açıkara önde gitmişti. Her biri birbirinden virtüöz elemanlardan kurulu Toto, müzikalitesinden gram taviz vermese de popüler  müziğin de ilgisini çekebilen ender gruplardandı.
Onların bu başarılı çıkışı Grammy ödülleriyle taçlanırken, Micheal Jackson’un bütün zamanların en iyilerine oturan “Thriller” albümü de hazırlanmaktaydı. Toto grubu da bu albüme tam tekmil konuk olarak Michael Jackson’a “Human Nature” parçasında eşlik edecekti. Sıkı rock dinleyicileri bu tip çalışmalarda yer almalarına biraz kızmış olsalar da Toto’nun hem beste hem de enstrümanistlik başarıları dargınlıkları bertaraf edecekti.

Muhteşem dönüş
1977 yılında kurulan Toto,  ilk albümünü 1978 yılında yapmıştı.  70’lerin progressif rock’ını 80’lere taşıyan grup bunu popüler dinleyiciye de hitap ederek başarabiliyordu. Onların tarzına  neo-progresive rock denilse de pop, soul ögeleriyle caz tavrını da müziklerinde birleştirebiliyorlardı.  2008 yılında muhteşem gitaristleri Steve Lukather’in ayrılışıyla dağılan grup, 2010 yılında tekrar biraraya gelmişti.
Bugüne kadar 18 konser ve stüdyo albümü kaydeden Toto grubu geçtiğimiz ay  13. stüdyo albümü olan “Toto XIV”ı piyasaya çıkarttı. Geçen yıllara rağmen çok sıkı 11 şarkının yer aldığı albümde grubun emektarları gitarist Steve Lukather ve keyboardcı Steve Porcaro yeralırken, vokalde  Joseph Williams, davulda da Keith Carlock bulunuyor. Albümde dikkatimizi çeken de bas gitar bölümünde bir ismin olmaması ve bu işi de gitarist Lukather’in üstlenmesi. Toto’nun 1982’den beri basgitaristliğini üstlenen Mike Porcaro, 2008’den bu yana hastalığı sebebiyle gruptan ayrıydı. Bir vefa borcu olarak grup elemanları yeni bir basçı almamışlardı. Toto’nun yeni albümü “Toto XIV”ın çıkışından bir sonra da 15 Mart 2015’te basgitarist Mike Porcaro’nun ölüm haberi gelecekti. 8 yıl önce yakalandığı amansız hastalık ASL sonucu 59 yaşında hayata veda edecekti.

Porcaro ailesi
Porcaro ailesi denildiğinde dört müzisyen akla gelir ve hepsi de müzik tarihinin içinde önemli bir yere sahiptir. Toto grubunun kurucusu Stevie Porcaro, keyboardçılığının yanısıra iyi de bir bestecidir. Gene Toto’nun kurucu kadrosunda yer alan davulcu Jeff  ve gruba daha sonra katılan Mike da Porcaro ailesinin  müzikteki gücünü ortaya koyuyorlardı. Ailenin en büyük abisi Joe Porcaro ise oldukça yetenekli olan bir caz davulcusuydu. Joe Porcaro’yu müzikal kariyeri içinde  Nancy Sinatra, Stan Getz, Gerry Mulligan, Freddie Hubbard, Don Ellis, Frank Sinatra, Sarah Vaughan, Natalie Cole gibi isimlere de eşlik etmişti.
Porcaro ailesi müzik dünyasında böylesi verimli olsa da kayıplarıyla da müzikseverleri üzmüştü. Toto’nun kurucu kadrosunda yer alan Jeff Porcaro davulculuğuyla oldukça yetenekli ve öne çıkan bir isimdi. Ne yazık ki onu daha 38 yaşındayken 1992 yılında kokain kullanımından meydana gelen kalp krizi sonucu yitirecektik. Jeff Porcaro’nun talihsiz ölümü müzik dünyasında yeri doldurulamayacak bir kayıptı. Aile son kaybını da geçtiğimiz Pazar günü Mike Porcaro’nun ölümüyle yaşayacaktık.      

Mike Porcaro, Toto grubuna 1982 yılında basgitarist David Hungate’ın ayrılışıyla katılmıştı. 1984 yılı albümü “Isolation”da yer alan basgitarist 2008 yılına kadar Toto grubunun elemanı olarak kaldı. 2007 yılının konserlerinden birinde Mike Porcaro bacaklarında artan hissizlikle yüzyüze gelecekti. Bu durum ilerki konserlerde çalabilmesini engellediği için tedavi olana kadar yerine Leland Sklar basgitarist olarak dolduracaktı. Bu geçici bir süre içindi ama bir yıl sonra doktorların teşhisi Porcaro’nun bir daha müzik yapamayacağını ortaya koyacaktı. Sanatçı ASL (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalanmıştı. Hızla ilerleyen ve tedavisi mümkün olmayan bu hastalık beyin ve omurilikteki yönetici sinir hücrelerini etkiliyor ve kas bozulmalarına yol açıyordu. 2012 yılına gelindiğinde ise Porcaro yürüyemiyor ve tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştu. Bu hastalık sonucu da hayata veda edecekti.    
Yazı ve Çizgi APTULİKA
bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...