2 Mart 2015 Pazartesi

Europe sert geliyor!

30 yıl öncesinin İsveç’li hard’n heavy rock grubu Europe ve dönemin pop   listelerinde bile bir numaraya oturan parçaları “Final Countdown”. Europe şimdilerde yeniden bir dönüş yapıyor ve “War of Kings” isimli yeni albümünü bugünlerde çıkartmaya hazırlanıyor. Bu dönüş albümünde beklentiler “Final Countdown” nostaljisi ise hiç beklemeyin derim. Çok sıkı bir sound ve hard rock’ın doruklarında bir Europe var. Şimdilerde moda olan deyimle “Old School” birikiminde keyifli bir dönüş.


1986’da onları “The Final Countdown” isimli liste başı şarkılarıyla tanımıştık. İsveç’ten çıkıp dünya rock sahnesine hard’n heavy soundlarıyla girip, pop listelerine kadar yükselebilen Europe’ı o dönem sıkı rock dinleyicisi biraz pop buldu ama yıllar geçtikten sonra hatıralarımızın dizginlenemez atağıyla onlara tekrar meyledecektik.
Aradan geçen 30 yıla yakın bir zaman diliminde onlar hep  dondurulmuş gibi “Final Countdown” ile anıldı ve o dönemin “hit” parçalarının yeraldığı derlemelerdeki yerini korudu. İki yıl önce grubun vokalisti Joes Tempest İstanbul’a gelip konser verdiğinde hatıraları bir kez daha canlandırdı ama Europe çok eskilerde kalmıştı. O konserden bir kaç yıl önce de grubun gitaristi John Norum’un blues yaptığı solo bir albümü dinlemiş ve bir hayli keyif almıştım. İşte tam ben Norum’dan yeni bir blues albümünü beklerken Europe’ın yeni bir albüm çıkaracağı haberini gördüm. Açıkcası pek ilgilenmedim. Eski gruplar tekrar kurulur ve buna çok rastlarız ama hayal kırıklığı da yaşamamız muhtemeldir. Hele Europe popülerliği de gözönüne alınınca yeni döneme yeni bir “Final Countdown” çıkartma hayali de eklenirse durum gerçekten suküt olabilirdi.

2 Mart’ta çıkacağı duyurulan Europe’ın onuncu stüdyo albümünün ismi  ‘War of Kings,’ . Bu isim bile bizim beklentilerimizi dumura uğratmaya yetiyor. Çünkü grubun popülerleriliğine vurgu yapmak yerine sert ve politik bir söylemle karşılaşıyoruz. Albümü dinleyince şaşkınlığımız müzik konusunda da devam ediyor. Ancak bu şaşkınlık müzikalite açısından bir sevince dönüyor. Europe geçmişin beklentilerine uyup, nostalji dokulu vasat bir çalışma yapmak yerine sıkı bir çıkışı hedeflemiş. Albüm grubun eski tarzına göre daha sert. Black Sabbath kokusu tarza yoğun bir hakimiyet içinde. Buna yer yer Led Zeppelin iniş çıkışları da eklenince ortaya şaşırtıcı bir sound çıkmış. Black Sabbathvari bir etki var ama öyle bir öykünme ya da taklit değil, tam anlamıyla 2015 biçimi doygun bir Europe ortaya çıkmış. John Norum’un gitarı da zaman zaman blues etkili olabiliyor (Özellikle “Nothin’ To Ya”da)
Europe’ın yeni albümü “War of Kings”de prodüktör olarak son dönemin 70 kokulu  rock grubu Rival Sons ile çalışmış olan Dave Cobb’u görüyoruz. Europe’ın kadrosu da şöyle
Joey Tempest – vokal
John Norum – gitars
John Levén – bas
Mic Michaeli – keyboards
Ian Haugland – davul
Europe - "Nothing To Ya" 
Parçanın finaline yakın 
John Norum gitarına dikkat


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...