16 Aralık 2015 Çarşamba

Shaft filminin efsanevi müziği

Yeni bir diziye başladık. Biraz nostalji, biraz eğlence, biraz da meraklarımızı depreştirme ve de paylaşım. Tutku plak. Bu tutku çocukluğumdan itibaren başladı. Sonra teknoloji gelişti kaset, CD ve dijital formatlar ve derken şimdi indir dinle yöntemleriyle mp 3 kolaylıkları. Ama gene de beni en heyecanlandıran plak olmaya devam etti. Ha böyle de teknolojinin nimetlerinden yararlanmıyorum mu? Tabi ki ondan da yararlanıyorum ama içimdeki plak sevdası da yitip gitmiyor. Hatta daha da büyüyen bir kara sevda. 
İşte bu minval üzerine Plaklar üzerine yazılar yazıp paylaşımlar yapacağım. 
Plakçı Dükkanı'mızda yeni çıkan plak: Efsane film Shaft'ın müziği!

Filmi unutsak bile müziği asla unutulmadı
Shaft ismi bugünlerde ilk önce Beyoğlu'nda açılan sonra da Kadıköy'devam eden canlı müzik yapmaya olanak tanıyan bir rock bar'ı hatırlatır.
1971 yılının en iyi gişe hasılatını yapan filmi Shaft bir o kadar da müziğiyle akılları çelecekti. Bugün adına rock bar ithaf edilse de sözkonusu filmin müziği rock değildi. Tam tersine rockçıların pek haz etmediği bir şekilde soul ve funk etkiliydi. Üstelik bir süre sonra çıkacak disko akımının da öncüsüydü. Ne yapalım ki akılları fena halde çelecek ve gönüllere vazgeçilmez düzeyde yerleşecekti.
Döneme eşlik eden yazlık açık hava sinemasının çocukları "Dövüşlü film" der ve Cüneyt Arkın'lı filmleri tutarlardı. Sonradan "aksiyon" denilen bu filmlerin en vazgeçilmezlerinden Charles Branson vardı. İşte 70'lerin unutulmaz filmlerinden biri de Shaft'tı. Siyahi aktor Richard Roundtree'nin başrolünü oynadığı bu filmin ne konusunu ne de sahnelerini hatırlarız ama müziğini unutmamız mümkün değildir. Bu filmin müziğini Isaac Hayes yapmıştı. Soul müziğin bu usta ismi dünya üzerine funk ritmlerini atıyordu. 
Aradan 44 yıl geçmiş ama evde bulduğum ve hala dinlemeye doyamadığım bu plağın görkemi hala devam ediyor. 
Yarım asıra dolu dizgin yaklaşan efsane filmin müziğinin yer aldığı 45'lik plak, bu hafta itibarıyla Plak Dükkanı'mızın yeni ürünü olarak çıkıyor. Yani kapaksız bir plağa daha urba diktik. 
Şimdi bir kez daha yarım asır öncesine dönelim ve Shaft dinleyelim.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...