12 Mayıs 2014 Pazartesi

Aerosmith konseri


Yaz aylarının açık hava konserleri yavaş yavaş başlıyor. Bu konserlerden ilkini de 14 Mayıs, Çarşamba günü yılların hard’n heavy grubu Aerosmith gerçekleşecek. Ülkemize ilk kez gelecek olan grup, İstanbul’daki Küçük Çiftlik Parkı’nda sahneye çıkacak.  


 Mikrofona asılı eşarplarla rock sahnesinden çok bir terzi dükkanını hatırlatan görüntüde karşımıza çıkan Steven Tyler’ın imajında akıllara yerleşen Aerosmith, her döneme damgasını vurabilmiştir. Zaman içinde inişler, çıkışlar yaşamış olsa da yüksek şatışlı plaklar , liste başarıları ve popülaritesi hiç bir zaman düşmeyen bir grup olma özelliğini koruyacaktı. Bugünlerde 40 yıllık müzik kariyerinin üçüncü baharını yaşayan grup, önümüzdeki çarşamba gecesi ilk kez ülkemize gelerek, konser verecek.

Cream’in izinde
Aerosmith’in öyküsü 1970 yılında blues ve rock tukunu iki gencin bir kafede buluşmasıyla başlar. Gitarist Joe Perry ve Steven Tyler İngiliz rock üçlüsü Cream’ın hayranıdır ve onların tarzına yakın bir grup kurmak isterler. Blues üzerinden hareketle, doğaçlamaları bolca olan bir “jam session”  grubu oluşturmak için aralarına basçı Tom Hamilton’u da alarak hayallerini gerçekleştirirler. Bugünün rock sahnesinin şöhretli vokalisti Steven Tyler, o dönem davul çalıyor ve yanısıra vokalde yapıyordu. Kurdukları grup da Cream gibi üçlüydü. Bir yıl sonra gruba ikinci gitarist olarak Brad Whitford gelirken, grubun formatı da değişecekti. Steven Tyler vokal ve armonikaya geçerken davula da Berkeley Müzik Okulu’nda okuyan Joey Kremer katılacaktı. Böylece kurulan Aerosmith, okul konserleriyle tanınmaya başladı. 1972’de Colombia Records onlarla ilgilenecek ve grubun ismini taşayan  ilk albümleri 1973 yılında çıkacaktı.

İlk albümde ilk başyapıt
İlk albümde yer alan “Dream On” şarkısı listelerde büyük bir yükseliş göstererek, günümüze dek süren unutulmazlar arasına yerleşecekti. . Ardından gelen “Get Your Wings”, “Toys In The Attic” ve “Rocks” albümleriyle başarısını perçinleyen grup, 1978’de çıkan “Draw The Line” ile büyük bir hayal kırıklığı yaşatacaktı. 
70’lerin sonunda Beatles’ın “Come Together” parçasını yorumlamaları biraz can simidi vazifezi yapsa da grup içindeki sürtüşmeler kaçınılmaz hale gelecekti. Artan alkol ve uyuşturucu sorunları grubun 80’lerde kan kaybetmesine neden olacaktı. 80’lerin sonuna doğru grubun gitaristi Joe Perry ile solisti Steven Tyler uyuşturucudan kurtulmak için rehabilitasyon tedavisi gördüler. 1985 yılında çıkan “Done With Mirrors” grubun tekrar toparlanmasını sağlayacaktı. 1986’da  rap grubu Run DMC ile birlikte eski parçaları “Walk This Way”i kaydetmeleri grubun canlanışına ticari başarıyı da ekleyecekti.

Unutulmaz video klipler
 1989’da çıkan “Pump” albümleriyle Aerosmith, 90’larda yeniden görkemli günlerine dönecekti. Albümde yer alan “Janie's Got A Gun”, “Love In An Elevator” ve “What It Takes” parçalarıyla grup, yeni dönemin video klip olanağını da iyi kullanarak tekrar hafızalara kazınacaktı. “Janie's Got A Gun” paraçlarıyla 1991’de Grammy ödülünü de alan Aerosmith, 1993 yılında içinde ”Livin' On The Edge”, “Cryin”, “Crazy” ve “Amazing” gibi liste başı parçaların yer aldığı “Get A Grip”i çıkaracaklardı. 7 milyonun üzerinde bir satış yakalayan bu albümün televizyonlarda izlenme rekorları kıran klipleri de birbiri ardına dönüyordu.
Bütün inişli çıkışlı günlerine rağmen 1973’ten bu yana her dönem başarı hanesini yakalayan Aerosmith, bu işin tiyosunu da 2004 yılında yaptıkları “Honkin’ On Bobo” albümüyle verecekti. Aerosmith bu albümde bütün diskografisinden farklı olarak tamamen blues rock çizgisinde bir albüm yapmıştı. Onların hard rock, metal kulvarındaki popülaritesinin altında yatan birikimin blues olduğu böylece ortaya çıkıyordu.
2009’da gene sorunlar başlayacaktı. Steven Tyler gruptan ayrılacağını açıklamasıyla diğer Aerosmith elemanları vokalist arayışına bile başlamışlardı. Neyseki sonradan Tyler bu hayalinden vazgeçti  ve 2012’de de yeni parçalarının olduğu “Music From Another  Dimension”u çıkardılar.  Aerosmith, “Let Rock Rule” adını taşıyan turne kapsamında 14 Mayış, Çarşamba gecesi   ülkemize ilk defa gelip konser verecek. Küçük Çiftlik Parkı’nda gerçekleşecek konserde  Aerosmith, vokalde Steven Tyler, gitarlarda Joe Perry ve Brad Whitford, basgitarda  Tom Hamilton, davulda da  Joey Kramer’dan oluşan klasik kadrosuyla sahneye çıkacak.  

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...