24 Mart 2021 Çarşamba

Rock Şövalyesi : ÜNAL VANİİ



Rock ile ilgili yazıp çizmeye başladığım ilk günlerden bugüne dek her daim Türkiye'de rock tarihini yazma sevdasına takılan insanlarla karşılaşmışımdır.  Öyle ki her on yılda bir bu tarih yazılır ve hepsinin de öznesi yazanların kendisidir. Oysa asıl tarih ülkemizdeki rock serüveninin gizli kahramanlarındadır. Ben kendi adıma onlarla her karşılaştığımda bilinmeyen bir kıtayı keşfeden biri gibi heyecanlanırım. 

İşte onlardan biri de Ünal Vanii. 

Ünal Vanii ile iki sene önce tanıştım, bu da benim ayıbım olsa gerek. Pandemi öncesinde gerçekleşen Cahit Kukul için yapılan doğum günü buluşmasında tanıştım Ünal Abi ile o gün bugündür de görüşüyoruz. Açıkcası onunla her sohbetimde moralleniyorum. İtiraf etmem gerekirse onun heyecanlılığı benim bıkkınlığımı alıp götürüyor. Onun solo olarak yaptığı ilk teklisi "Yoruldum" ismini taşısa da Ünal Abi yorulmak nedir bilmeyen bir delikanlı. Yarın yani 25 Mart 2021 cuma günü onun ikinci teklisi "Haykırdım" piyasaya çıkmış olacak. 

Sadece bas gitarist mi?

Ünal Vanii'nin müzikal kariyeri sadece iki single ile sınırlı değil tabiki, onu Erkin Koray'ın son dönem konserlerindeki grupta basgitarist olarak yer aldığını belirtelim. O konserlerde bas gitarın yanısıra hatırı sayılır geri vokalleriyle de önemlidir. 


Ünal Vanii için "Erkin Koray'ın son dönem konserlerinde grupta bas gitarist olarak yer alıyor" dedik ama yayınladığım bu videoda bas gitarda Ahmet Güvenç'i gördük. Yani yalancı konumuna düşmüş gibi oldum ama hiç öyle değil. Burada Ünal Vanii'yi gitarıyla buluyoruz. Erkin Koray'ın 2013 tarihli Ankara, Jolly Joker konserinden sonra şimdi de gene aynı tarihdeki IF İstanbul konserinden bir videoya yer verelim. Bu sefer Ünal Vanii bas gitarıyla. 




Bateristlikle başlayan sevda

Söz konusu Ünal Abi olursa ben devamlı yalancı konumuna düşebilirim. Ona bas gitarist desem bir bakarsınız elinde gitarıyla karşınıza çıkıverir. Tamam kabul dersiniz bu sefer de usta vokalistliğiyle arzı endam eder. Tamam pes ediyorum dersiniz, bu sefer de baterist olarak karşınıza çıkıverir. Bateristliğini laf olsun diye söylemedim hani... zira her şey bateristlik ile başlamış. Nasıl mı? Buyrun o zaman şöyle bir yarım asır öncesine gidiverelim.

 1956 yılında İstanbul Beşiktaş’ta dünyaya gelen Ünal Vanii, müziğe 14 yaşında davulcu olarak başlıyor. 1966 yılına kadar Beşiktaş'taki Barbaros ilkokulunda  okuyan sanatçı, 10 yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya gidiyor ve burada orta, lise eğitimine devam etmekle kalmıyor, müzik hayatına da adım atıyor. Almanya'da 14 yaşındayken kurduğu gruplarda baterist olarak çalışan Vanii, 1972 senesinde Türkiye ye geldiğinde Siyah İnciler diye bir grup kurarak bas gitarist olarak devam ediyor. İki sene Türkiye’de kalıp tekrar Almanya‘ya dönen sanatçı, Grup Toprak'ı kurarak devam edecekti. Ardından Maunt Masters , Alle Heiligen gruplarının yanısıra  ve değişik projelerde de  yer aldı. 

Kasetin yanıltması

1979 yılında ise Erkin Koray ile tanışıp projelerinde yer almaya başladı ve halen de devam ediyor. O yıl yayınlanan Erkin Koray'ın "Ceylan" kasetinde yer alan  "Gözlerim Her Yerde seni aradı", "Anlamadım" ve "Bir Gün Geçti Aradan" ismindeki üç parçanın bestesinde de Ünal Vani imzasını gördük.

Bas gitar, gitar, bateri ve vokal derken Ünal Vanii'nin bestecilik yönünü de görmekteyiz. Bu bestecilik yönüyle 1980'li yıllarda tanıştığım bir anda aklıma geliverdi... yani bir kez daha palavracı konumuna geldim. Neden olacak, yukarda "Ünal Vanii'yi iki yıl önce tanıdım" demiştim ya. Oysa ki neredeyse bu ismi 40 yıldır biliyor muşum. Durun bir yol anlatayım: Erkin Koray'ın "Ceylan" kasetini o yıllarda almıştım. Kaseti dinlediğimde ise arabesk ağırlığı fazla geldiği için beste bölümlerindeki Ünal Vanii ismini damardan bir arabeskçi olduğunu sanmıştım. Yani Ünal Vani'yi Sokak Çocuğu Ali ( Çöpçüler) gibi bir arabesk şarkıcısı sanacaktım ve Erkin Koray'ın da onun parçasını kavır olarak okuduğunu düşünecektim. 

Anlamlı bir haykırış

2018 yılında kendi bestelerini yayınlama kararı alan Ünal Vanii ilk olarak "Yoruldum" adlı bestesini yayınladı. Yarın çıkacak olan "Haykırdım" isimli teklisini de merakla bekliyoruz. 

Ünal Vanii ilk teklisine "Yoruldum" ismini verse de hiç ama hiç yorulmak bilmeyen birisi. Ne zaman moralim bozulsa, bir şeylerin düzelmediğini hissetsem ve tabi her şey boşa kürek çeker gibi gelse hemen aklıma Ünal Abi'yi getiriyorum. Yazının başlığını boşuna atmadık hani. O gerçek anlamda bir şövalye. Öyle geçmişte falan yaşayan değil gönümüzün şövalyelerinden biri. Anılara gömülmeden yeni üretimlerle çıkmanın bahtiyarlığını bize gösteriyor. Yarın çıkacak olan "Haykırdım" ise gündemimizde kara bir leke gibi oturan kadına şiddet konusuna dikkat çekiyor. Bir yıl önce kaydı yapılan bu parçanın çıkacağı bu yılın başında duyurulmuştu. Keşke bu parça gündemimizden düşmüş olsaydı ama "İstanbul Sözleşmesi"nin kaldırılması vesaire derken tam zamanında geldi.  kadına şiddete ve çocuk istismarına hayır diyen, "Haykırdım" isimli Ünal Vanii şarkısının anlamı büyük. 

 Aptulika





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...