3 Mart 2021 Çarşamba

Curtis Salgado'dan yeni albüm: "Damage Control"


 
"Salgado'nun müziği ile dans edebilirsiniz, ama oradaki sözcüklerin ağırlığını taşıyabilmeniz şartıyla." (*)


Şarkıcı, söz yazarı, besteci ve usta armonikacı Curtis Salgado, yeni albümü "Damage Control"ü 26 Şubat 2021'de piyasaya çıkardı. Blues'un efsanevi plak şirketi Alligator etiketiyle çıkan albümü dinlediğimde yazının başına aldığım tanımın her şeyi özetlediğini daha iyi anlayacaktım. Bu sadece bir albüm değil, kırk yıllık Salgado birikiminin görkemli bir temsili.  




Curtis Salgado

"Damage Control"

Alligator Records

(2021)

Albümde 1950'li yılların havası günümüze taşınıyor. Rock'n roll, gospel, blues tarzları eskilerden gelen rüzgarla birleşerek, Salgado'nun hançeri vokaliyle şu ana ulaşıyor. "Damage Control", dört yıl aradan sonra çıktı ama büyük olasılıkla pandemi olmasaydı geçen yıla damgasını vuracaktı. Galiba böylesi daha iyi oldu bu karantina döneminde hasret kaldıklarımızdan dolayı bu albümün güzelliğini daha iyi fark edebildik. 

Yazı yeteneğimin güçlü olmasını çok isterdim ki, Curtis Salgado'nun sesini sizlere anlatabileyim. Bir ses düşünün yanıbaşınızda yumuşacık bir kadife gibi ve an geliyor gırtlaktan haykıran volkana dönüşüyor. Dedim ya ben o kaleme sahip değilim ve o sesi anlatmayı başaramıyorum ama dinlerseniz zaten bana gerek kalmayacak. İşte o anlatmaya yetemediğim bu ses, "Damage Control" albümünde kimi zaman rock'n roll kimi zaman damardan soul kimi zaman da gospel ruhaniliğinde ama blues'ın ironik alaycılığında karşımıza çıkıyor. 

13 parçanın yer aldığı albümde Beatles'tan bildiğimiz Larry Williams klasiği "Slow Down"da yer almakta. Albümün finaline oturan bu parçada ustanın bir rock'n roll demesi var ki, aklıma bizim Objektif Vecdi'nin "Rock'n Roll bööle bişi" nidası geliverdi, ister istemez. Bu yorumda Curtis Salgado sanki bir at arabası sürer gibi ve tekerleklerin ritmini ise piyano tuşeleri tutuyor. Bu sadece bir kavır değil, adeta "rock 'n roll nasıl bişidir"in tek parçada izahı gibi. 

Şimdi de albümün açılışında yer alan "The Longer That I Live" parçasına dönelim. Bir gospel tavrıyla başlayan bu parçada Salgado bizi yer yer BB King tadındaki vokale götürürken hançeri ses tavrının da tadına vardırıyor. Ben hiç bir zaman video klip önerisinde bulunmam. Kendi adıma haklı sebebim; görüntünün dinleme serüvenini bozduğu ya da yanıltıcı olduğudur. Belki geri kafalılık diye de nitelenebilir. ama ben plaktan dinlemeye alışık bir nesilden geldiğim için işin büyüsünün böyle olduğunu düşünürüm. Ama bu sefer size bu parçanın kibini izlemenizi önereceğim. Videoyu izleyerek bu parçayı dinlediğinizde hem yazının başlığındaki cümlenin ne anlama geldiğini daha iyi anlayacaksınız hem de bazı insanlara dans etmenin de ne denli yakıştığını göreceksiniz. 

Tek tek parçaları analiz etmek yerine bir baştan bir de sondan iki parça ile albümden bahsetmeyi yeğliyorum. Kısa bir not olsun diye "What Did Me In Did Me Well" parçasında Salgado"nun armonika imzasını belirteyim. Açıkcası her bir parça uzun uzun anlatılabilir ama albümle ilgili piyanoda Jim Pugh'ın katkısını belirtmeden edemem. 

Aptulika




(*) Blues Magazine ( https://www.bluesmagazine.nl/curtis-salgado-damage-control/)


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...