30 Kasım 2017 Perşembe

Bu Sefer de İtalya'dan Blues : ANDREA CUBEDDU


Bir önceki yazıda "Fransa'dan Blues Dokunuşu" demiştik, şimdi de İtalya'dayız. 
İtalya'nın güneyinde bir adadan çıkıyor bluescumuz, ismi Andrea Cubeddu. Akdeniz kokusunda bir blues ama bir hayli Delta Blues izlerinde. 
Bu ay çıkan"Jumpin 'Up and Down", İtalyan bluescunun ilk albümü. Ancak Andrea Cubeddu'nun müzikal serüveni yeni deği. Sanatçı yıllar içinde gerek sokak müzisyeni gerekse imkan bulabildiği barlarda çalarak gelişmiş. Buralarda delta blues klasiklerini inatla yorumlamış. Bu repertuarlarda da en fazla Son House'ın blues klasikleri yer alırken, zamanla kendi besteleri oluşmaya başlamış. Bu süreçte de Son House etkisi göze çarpıyor ama bu etki taklit etmek yerine izini sürmek şeklinde olmuş. Sardinyalı müzisyen blues'ın gezgin yapısına has öykü anlatıcılığını bestelerine taşımış ve tümüyle kendi bestelerinden oluşan ilk albümü "Jumpin 'Up and Down"ı çıkartmış. 
Andrea Cubeddu'nun blues öyküleri de bire bir kendi hayatından oluşuyor ve bunları da bir hayli ironik ve mizahi bir anlayışla sunuyor. Kimi zaman melankolik, aşk öyküleri, kimi zaman da hayat gailesi ve müzik serüveninin itkisi ile Milano'ya göç edişinin hikayesi de yer alabiliyor. Tıpkı Mississippi'den Chicago'ya yalın yapıldak elde gitar göçen siyah bluescuların serüvenleri gibi.  




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...