18 Aralık 2017 Pazartesi

Son Derece Nadir


Fransız kökenli neo-caz davulcusu Makaya McCraven, 7 Kasım 2017'de İstanbul'a gelip, Salon İKSV'de bir konser vermişti. Caz'ın geleceğine deneysel yollar açan müzisyen şimdi de yeni albümü "Highly Rare" ile karşımızda.

1983 Paris doğumlu Makaya McCraven, davulcu bir baba ile vokalist bir annenin çocuğu olarak müzikle içiçe bir ortamda büyüdü. Daha ilk gençliğe adım atmadan Archie Shepp, Yusef Lateef gibi caz efsanelerini tanıdı ve onların sayesinde müzikal bakışını oturttu.  
Lise yıllarında arkadaşlarıyla Cold Duck Complex isimli  bir   hip-hop grubu kurdu. İçeriğinde sadece hip - hop bulunmayan caz'ı da barındıran bu grup 50 Cent, Wu-Tang Clan, The Wailers gibi isimlerin Paris konserlerinde açılış grubu olarak çıkacaktı.   Böylece dikkatleri üzerine toplayan Makaya McCraven, sadece davulculuk maharetiyle değil, yenilikçi fikirleriyle de ayrıcalıklı bir yer edinecekti. Bu da onun yolunu Amerika'ya çevrilmesine neden olacaktı ve 2007’de Chicago’ya taşınacaktı. Burada caz kulüplerinde dev isimlerle sahneye çıkan davulcu, 2012’de ilk albümünü yayımladı. 
İki yıl sonra çıkan ikinci albümünü Los Angeles Times 2015’te mutlaka dinlenmesi gereken caz albümleri arasında saydı, Billboard ise en iyi 5 caz albümü arasında gösterdi. 

Makaya McCraven yeni çıkan "Highly Rare" albümünde şu müzisyenler yeralıyor:
Alto saksofon  - Nick Mazzarella
Basgitar - Junius Paul
Kornet - Ben Lamar Gay
Davul  - Makaya McCraven

Hip-hop, Afrika dans müziği, indie rock’tan beslenen tavrıyla caz yapan Makaya McCraven, yer yer eskilerin özgür caz ve 1970'lerin deneysel rock tadını da verebilen bir isim. "Beat sihirbazı" diye de anılan davulcu doğaçlamalara da geniş olanaklar sunuyor.  




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...