21 Ağustos 2017 Pazartesi

Savoy Brown'ın dönüşü


 Hard'n Heavy rock'ın en tanınan ve albüm satışlarıyla popülerliğini bugüne dek koruyan grubu Def Leppard 1977'de kurulmuştu. O yıllarda grup ilk plak anlaşmasını imzalıyor. İngiliz gençlerden oluşan grup bir hayli heyecanlı ama biri var ki hepsinden daha fazla bu duyguyu taşıyor. Bu kişi grubun 13 yaşındaki davulcusu Rick Allen. Çocuk denilecek yaşta dünya müzik sahnesinin devleri arasına girmenin de heyecanı ile Rick, plak şirketinin temsilcilerine, "Nasıl yani biz de Savoy Brown gibi ünlü mü olacağız, herkes bizi onlar gibi tanıyacak ha!" diyecekti. 
Def Leppard ve davulcu Rick Allen bir iki yıl sonra dünya müzik devlerinin içinde yer alırken, seksenli yıllara da damgasını vuracaktı. Tüm dünya onları tanırken Savoy Brown ismini bilen az sayıda kişi olacaktı. Ancak o İngiliz genci için heyacanlandıran örnek isim Savoy Brown grubuydu. 

İngiliz Blues'ının kurucuları arasında baş sırada Alexis Korner ve (British Blues'ın Büyükbabası lakabıyla tarihe oturan) John Mayall'ı sayarsak, grup olarak da Savoy Brown'ı buraya eklemezsek olmaz. 
1965 yılında müzik sahnesine adım atan Savoy Brown, rock ile blues'ın birleşiminde Britanya adasında Chicago Blues'ınbeyaz yansımasını en hasından verecekti. 
Savoy Brown ile Canned Heat grupları arasında bir nevi ruh ikizliği bulurum. Amerika'da beyaz müzisyenlerden kurulu Canned Heat, İngiltere'de Savoy Brown. Her iki grupta yetmişli yıllara damgasını vurmuştur ama hala bugüne kadar yayınlanmamış konser kayıtları ve best of albümleri eski albümlerinden derlenerek çıkar. Geçen gün yeni çıkan albümler arasında Savoy Brown'ı görünce bu alışkanlıkla, gene eski konser kayıtlarından biri ya da eski çalışmalırnadn bir derleme diye düşündüm. Ancak yanılmışım bu yepyeni bir Savoy Brown albümüymüş. 
Yarım asrı aşan tarihiyle Savoy Brown yeni albümü "Witchy Feelin'" ile geliyor. Bu bir dönüş albümü ama efsane grubun kadrosundan sadece gitarist Kim Simmonds var. Emektar gitarist yanına davulcu Garnet Grimm ile basçı Pat DeSalvo'yu alarak Savoy Brown'ı bugüne taşımış. 
Kim Simmonds, "Witchy Feelin" albümünde gitar ve armonikanın yanısıra vokali de üstlenmiş. Bu konuda, "Benim sesim bariton" diyen Simmonds, "Ama gene vokalimin en ideal noktasına eriştiğimi düşünüyorum" sözleriyle içiine sinen bir iş çıktığını açıklıyor. Grubun müzikal tarihinde Chris Youlden'in vokalde olduğu yıllar unutulamaz ama bu çalışmada o beklenti içine girmeden baktığımızda bariton sesin en iyi şekilde grubun sounduna oturtulabildiğini görüyoruz.Grubun diğer iki elemanına baktığımızda Pat DeSalvo'nun hem bas gitar hem de kontrbas kullanımı ayrı bir lezzet getirirken davulcu Garnet Grim'in ritmik uyumu da güçlü bir yapının çıkmasına olanak tanımış. 
Bu albümle ilk defa Savoy Brown dinleyecek olanlara tavsiyem bununla yetinmemeleri. Derhal ve acilen eski Savoy Brown albümlerini de bulup dinlemelerini öneririm. 
Elli yıllık bir grubun bualbümü benim adıma güzel bir buluşma oldu. Savoy Brown'u bugün Kid Simmonds'un penceresinden yeni parçalarla dinlemenin keyfine diyecek yok. 



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...