18 Ağustos 2017 Cuma

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 51


Kükreyen Fare 
Leonard Wibberley
Avrupa’da en ufak stadyumu bile dolduramayacak nufusuyla küçük mü küçük bir ülke. Uzunluğu sekiz kilometre, eni ise dört kilometre... bu ülkenin ismi Büyük Fenwick Dükalığı. 1370 yılında Roger Fenwick tarafından ilginç bir şekilde kurulan bu ülke 600 yıl boyunca kimsenin haberi olmadan yaşayıp gitmiş, kendi yağıyla kavrulmuş. Onlar Alp dağlarının eteklerinde ne dünya onlardan haberdar ne de onlar dünyadan yaşayıp gitmişler. Bütün Avrupa’yı kasıp kavuran 2. Dünya Şavaşı’nda bile onları fark eden olmamış. 
Hiroşima’ya atom bombası atılmış ne gam onların silahları hala ok ve yaydan ibaretmiş. Ne dünya onlara bulaşıyor ne de onlar dünyaya, yaşayıp gidiyorlar. Tek ihraç ettikleri mal küçük üzüm bağlarından yaptıkları Pinot şarapları. Bütün sanayi, fabrika vesaire bundan ibaret. 
Leonard Wibberley

1960’lı yıllara geldiğimizde ise bu küçücük dükalığın işleri ters gitmeye başlıyor. Tek ihraç ürünleri olan Pinot şarabının ABD’de takliti çıkıyor. Bu da Fenwick halkının geçimini zorlaştırıyor. Bunun üzerine bu küçük ülke ABD’ye savaş ilan ediyor. Otuz hadi bilemedin abart elli kişilik bir ordu, silahları ok ve kılıçtan ibaret. Otobüsle gidilen İspanya ve oradan bir köhne bir gemi ile ABD’ye taarruz. Olur mu böyle şey demeyin hemen bir yerlerden bulup Leonard Wibberley’in “Kükreyen Fare” kitabını bulun okuyun. 
Okuyun dedim ama bu o kadar kolay değil, çünkü bu kitap ülkemizde 1973 yılında yayınlanmış. Yani bu kitabı sahaf gezerek bulacaksınız ama size bir başka tiyo vereyim bu kitabı bulamasınız da “The Mouse That Roared” isimli filmini bulursanız izleyebilirsiniz. Bu kitabın yetmişli yıllarda yüksek satışı filmcileri de harekete geçirmişti ve Peter Sellers’in başrolünü oynadığı film böylece ortaya çıkmıştı. Bence filmi bulsanız da kitabı gene arayın derim çünkü film ne kadar komikse kitap mizahı daha da arttırıyor. 
Ha bu arada bu küçük ülke ABD’ye saldırıyor bir halt yiyor mu? Diye sorarsanız. Hiç sormayın okuyun ya da filmi bulun izleyin derim. Ama gene bir tiyo vermem gerekirse kök söktürüyor diye bilerim. Bu küçük ülke dünyadaki bir nükleer şavaş tehlikesini de engelliyor. 
"Kükreyen fare" romanını yazan Leonard Wibberley, 1915 ile 1983 yılları arasında yaşamış İrlandalı bir yazar. Onun 50'nin üzerinde kitabı varmış ama bizde basılanı ve bildiğimiz bu. 
Leonard Wibberley’in bu mizahi romanı sadece yetmişli yıllara değil günümüze de uygun düşebiliyor. 

Aptulika 

Filmin fragmanı







Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...