20 Nisan 2015 Pazartesi

Tarım alimi Jethro Tull


Jethro Tull’ın flütçüsü Ian Anderson, bu yılın Eylül ayında sonuçlanacağını planladığı “Jethro Tull” isimli  bir rock opera üzerine çalışıyor.  Grubun ismine ilham kaynağı olan İngiliz mucit Jethro Tull’ın gerçek yaşam öyküsünden yola çıkacak olan rock opera, günümüze de göndermeler yapacakmış.


İngiliz progresif rock’ının dev grubu Jethro Tull ülkemize ikinci kez konser için geldiğinde Armada Otel’de bir basın toplantısı yapılmıştı. Orada sorulan sorulardan biri de grubun ismiyle ilgiliydi. Grubun beyni Ian Anderson soruya, “Bir yerde çalacaktık. Konsere bizden önce çıkacak grup gelmeyince, bizde onların isimleriyle çıktık, isim de öyle kaldı.” gibisinden bir cevapla geçiştirecekti. Biraz sıkıntılı biraz da abur cubur sorulardan bezmeden kaynaklanan bu yanıt, o gün herkesi hayal kırklığına uğratmıştı. Ancak bu kadar grup içinde en akılda kalanı ve grubun müziğine en yakışan isim de hiç kuşku yoktur ki, “Jethro Tull”dır.
Jethro Tull grubu son yıllarda faaliyetlerini dondurmuş gibi ama grubun flütçüsü Ian Anderson yoluna solo olarak devam ediyor. Her ne kadar böyle olsa da çıkan abümlere ve verilen konserlere Jethro Tull dememiz abesle iştigal etmiyor. Açıkcası Ian Anderson demek biraz da Jethro Tull demek gibi bir şey .

17. yüzyılda Jethro Tull
Ian Anderson Şubat ayında ülkemize gelip, konser verecekti. “Caz Şubatı” adıyla yapılacak bu festival iptal edilince sevincimiz kursağımızda kaldı. O konser gerçekleşseydi bir başka önemli haberi de bizzat Anderson’un ağzından duyacaktık.  Ian Anderson yeni bir rock opera hazırlayacağını duyuruyordu. Üstelik bu rock operanın isminin de “Jethro Tull” olacağını söylüyordu. Grubun unutulmaz klasikleri Locomotive Breath, Heavy Horses, Farm on the Freeway, Aqualung, Living In the Past bu rock operada yer alırken,  yeni besteler de olacakmış. Bu projede işlenecek konu “Jethro Tull” ama bu grubun öyküsü değil. Grubun ismine ilham kaynağı olan İngiliz mucit Jethro Tull’ın gerçek yaşam öyküsünden yola çıkacak olan rock opera, günümüze de göndermeler yapacakmış.
Jethro Tull bir bilim adamı ve 1674 ile 1741 arasında yaşamış. 1701’de yaptığı bir buluş İngiliz tarımında bir devrime neden olmuş. Toprağa buğday ekmek için   sapan kullanmak oldukça verimsiz oluyordu. Tull, buğdayı ekmek için yeni bir makine geliştirecekti. İki atın çektiği bu cihaz, düz bir sıra halinde toprağa bir delik açıyor ve bir tüp aracılığla tohumlar bu deliğe , uygun bir derinliğe denk gelecek  şekilde, bırakıyordu. Bu sayede de tohumlar çabuk filizleniyor ve kuşlara da yem olmuyordu. Bugün İngiltere’de bir müzede sergilenen bu tohum makinesinin modeli günümüzde de kullanılmaktadır.

Britanya adasının Hezarfeni
Peki Tull bu makineyi yaptığında insanların takdirini kazanmış mı? Tam tersine insanlar ona “Garip adam” muamelesi yapmışlar.  Bunun dışındaki bir kaç icadı da “garip” sınıfına konulmuş. Sözün özü Tull biraz da bizdeki Hezarfen Ahmet Çelebi’ye benzemektedir. Onun farkı bir süre sonra anlaşılması ve tabi kellesinin gitmemesi olacaktı. Tarım alimi Jethro Tull aynı zamanda  org çalan biriydi de ve yaptığı tohum makinesi  için ilham veren şey de orgun borularıydı. İşte bu garip ama İngiliz tarımına yön veren mucit günümüzde de müziğe yön veren bir grubun ismi olacaktı.
  Ian Anderson, “Jethro Tull” rock operasını Eylül ayında sonuçlandıracağını tahmin ettiğini açıkladıktan sonra bir turne de planladığını söyledi.
Peki bu opera hazırlanıyor. Eh ismi de “Jethro Tull” ama tırnak isaretini kaldıramıyoruz. Çünkü bu rock opera Jethro Tull grubuyla seslendirilmeyecek. Ian Anderson “Jethro Tull” rock operasını solo grubuyla seslendirecekmiş. Solo grubun kadrosu ise şöyle sıralanıyor: David Goodier (basgitar), John O'Hara (keyboard), Florian Opahle (gitar) ve Scott Hammond (davul).  Rock opera için kadroyu böyle açıklayan Ian Anderson, yanısıra bir çok özel konuğunda çalışmada yer alacağını açıkladı.
Ian Anderson ister solo isterse efsanevi grubuyla olsun sonuç değişmiyor, hepsi Jethro Tull demek oluyor zaten. Bundan üç yıl önce “Thick As A Brick”in 40 yıl sonraki ikinci bölümü, geçen yıl da İlk çağlardan bugüne Britanya tarihini deştiği “Homo Erraticus”, şimdi de “Jethro Tull rock opera”sı… Ian Anderson yıllardır yaptıklarına rağmen hiç ama hiç sermayeden yemiyor. 1976’da “Rock’n Roll için çok yaşlı, Ölmek içinse çok genç”  dediği 40’lı yaşlara adım atan rockçı, şimdilerde 70’e doğru ilerliyor. Emekli olmak, eskileri yaldızlamak şöyle dursun, verimi daha da artmış vaziyette.
 APTULİKA









Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...