Çeviri:Vedat Günyol
Ada Yayınları
(1. Basım: Ekim 1988)
Bu kitabı bir sene öncesi sahafta bulmuştum, elimde durdu durdu ve iki ay önce okudum. Kitabı bu haliyle bulursanız kaçırmayın derim... zira hem Vedat Günyol çevirisi hem de kapaktaki harika Pablo Picasso deseniyle buluşacaksınız.
Chestenton harika bir İngiliz yazar ve Bay Perşembe romanıyla da bizi gerilimli bir polisiye atmosferine sokuyor. Polisiye dedim diye aklınıza cinayeti çözümleyen dedektifler ya da o meşhur "katil kim" sorusunun peşinde koşturan alışkanlık gelmesin. Bu işin polisiye tarafı "katil kim" sorusundan ziyade bir hayli politik. İngilizlerin meşhur Scotland Yard'ı anarşistleri yakalamak için bir birim kurar ve burada çalışan gizli polis Gabriel Syme bu iş için görevlendirilir.
Gizli polis Syme, ilk iş olarak anarşist şair Lucien Gregory ile kimliğini gizleyerek dostluk kurar. Kitabın isminin neden "Bay Perşembe" olduğuna gelirsek de, bu 7 kişilik anarşist örgüt kod isimlerini günlerin adlarından (Pazar, Pazartesi, Salı....) alır. Bay Pazar başkandır ve seçilecek Bay Perşembe de azılı bir eyleme adım atacaktır. Bizim sivil polis akıl almaz bir şekilde aralarına katılacak... hatta Bay Perşembe bile seçilecektir. Ondan sonra olay öyle bir alır başını gider ki, kitabın sonuna kadar hop oturup hop kalkıyorsunuz.
"Bay Perşembe" fantastik, metafizik ögelerin örgüsünde yer yer mizahi yer yer politik hicvi de barındıran bir roman. İlk kez 1908'de yayınlanan bu kitap, günümüzde de canlılığını koruyor.
Aptulika
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder