Otuz yıl önceydi ve Whisky grubundan Kamil, Objektif'ten Vecdi ve ben Rock Derneği'nin kurulması için kravatlarımızı bile takıp, Ankara'ya gitmiştik. Çok güzel bir hayaldi ama gerçekleşemedi. Buna destek olan da oldu ama rock gruplarımız pek sıcak bakmadı... Bir yanda ufaktan rock barlar açılacak ve gruplar orada çıkacaktı, eh bir de buna ufaktan kaset çıkarma imkanı ( her ne kadar alel acele olsa da) ortaya çıkınca gruplar ayrı ayrı yollardan gitmeyi tercih edecekti.
Bugün ülkemizde blues ve caz adına iki dernek var ve çok güzel çalışmalar ortaya çıkartıyorlar hatta son yıllarda yurtdışına da ulaşan albümlere de imza atıyorlar. Festivallerden bahsetmiyorum bile. Rock Derneği ( biz o zaman 'klüp' demiştik galiba) kurulsaydı bugün 30. yılı olacaktı. Bu arada ülkemizde "1995 yılında kurulan "Caz Derneği" bugün 25. yaşına geldi.
Caz Derneği 25. yıl ile ilgili çıkardığı kitabı ve özel bir CD'yi de bana göndermiş, sağolsunlar. 194 sayfalık kitapta 25 yıl boyunca yaptıklarını özetlemişler. Öyle bir özet ki sayfaları çevirirken müzikal bir zaman tünelinin içine girdim. Şimdi sözü uzatıp, eğip bükmeden kitabın 5. sayfasından bir alıntıyla Caz Derneği'nin çeyrek asırlık tarihine kısa bir dokunuş yapalım.
"Caz Derneği ülkemizde caz müziği ve müzisyenlerinin tanıtımına ve gelişmesine destek olmak amacıyla 1995 yılında kuruldu. Dernek, 25. yılını doldurduğu 2021 yılına dek Türkiye'nin değişik illerinde 800'den fazla etkinliğe imza attı.
Dernek, bağımsız bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak başarıyla yürüttüğü festivaller, projeler ve burs fonu ile her yıl gelişimini sürdürüyor. Kar amacı gütmeyen bir STK olarak caz müziğini tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlayan dernek, kuruluşundan bu yana birçok değerli caz sanatçısına sahne ikanı sunmakla beraber, yetişmekte olan genç müzisyenlere de destek veriyor.
Dernek, sanatsever kişi ve kuruluşların katkılarıyla sanatın önündeki engelleri aşmaya ve müziği ulaşılır kılmaya çalışıyor. Ülkemizdeki diğer sanat kurumları ve büyükelçilikler ile işbirliği içinde yabancı sanatçıları ülkemize davet ederek karşılıklı sanatsal ve kültürel ilişkilere olanak sağlıyor.
Caz Derneği, T.C. Kültür Bakanlığı başta olmak üzere Büyükelçilikler, Belediyeler, Üniversiteler, çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliği ve destekleri ile düzenli olarak Uluslararası Ankara Caz Festivali, Uluslararası Bodrum Caz Festivali, Müzede Caz, atölyeler gibi birçok etkinlik gerçekleştiriyor.
Dernek kuruluşundan bu yana geniş kitlelere ulaşıyor. Uluslararası festivallerin her yaştan izleyici arasında yoğunlukla üniversite öğrencileri, akademisyenler, bürokratlar, yabancı misyon ve müzikseverler bulunuyor. Düzenlediği etkinliklere cazı toplumun her kesimi ile buluşturmak amacıyla farklı içerik ve yaş gruplarına göre etkinlikler gerçekleştiriyor, ücretsiz ya da düşük bilet fiyatları ile gençlerin ve ilgi duyan herkesin izlemesine, YouTube kanalı ve Caz Arşivi ile edinilen tecrübenin paylaşılmasına olanak sağlıyor.
Cazın değişik renklerinde yerli ve yabancı sanatçıların buluşmalarına öncelik verilerek gerçekleştirilen etkinliklerle ülkemiz kültür ve sanat ortamının gelişmesine, çeşitliliğine ve özellikle de evrensel bir dil olan caz ikle kültür mirasımız olan özgün müziğin harmanlanarak uluslararası alana taşınmasına çalışılıyor.
Burs Fonu ile Caz Derneği, birçok değerli caz sanatçısına burs ve sahne imkanı sunarak yetişmekte olan genç müzisyenlerin eğitimine destek veriyor, davet edilen caz ustalarının katıldığı atölyelerde kendilerini geliştirmeleri için altyapı oluşturarak, genç grupların oluşumuna da destek veriyor."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder