Hep tartışma konusudur, Rock'n Roll Of Fame'e şu grup niye kabul ediliyor da şu grup niye kabul edilmiyor... Aslında her ödüllendirme için bu tartışmalar olagelmiştir. Kimi zaman da unutulan isimlere "Yaşam boyu başarı" diye bir ödül icad edilerek bu durumdan kurtulunmuştur.
Ödüller her daim tartışma konusu olagelmiştir ve nice hak eden isimler unutulmuştur. Ancak bazı durumlarda ortada ödül mödül olmasa da kişilerin yaptıklarıyla bir ödül kategorisi olurlar. Yani onların isimleri ve yarattıkları marka zaten bir ödüldür. Efsanevi plak şirketi Atlantic'in mimarı Ahmet Ertegün hayatı ve yaptıklarıyla ödüllendirilse de ödüllendirilmese de zaten "Yaşam boyu başarı ödülü"nün standartıdır.
Atlantic plak şirketinin sahibi Ahmet Ertegün, yirminci yüzyılın ortasından itibaren rock, blues, caz tarzlarının tüm dünyada yayılmasını sağlayan bir kilometre taşıdır ve bu yüzden de bir plak şirketi sahibi olmasının ötesinde bir öneme sahiptir. Bunları yazdığım için Ertegün'ü çok abarttığımı ve hayranlık duyduğumu düşünmeyin. Ben bir tesbiti ortaya koyuyorum. Zaten bu ismi benim övmemin bir önemi de olamaz hani. Zira dünya çapında "Yaşam boyu başarı" ödülünü verilmeden , plaketsiz ve törensiz yaşamıyla kazanmış biridir.
İki gün önce Hasan Saltık'ın ölüm haberini duyunca aklıma bunlar geliverdi. Hasan Saltık, ülkemiz müziği adına dünden bugüne, ve tabi bugünden yarına büyük bir tuğla koymuş biri. Arşivsizliğin yaşam biçimi olduğu ülkemizde bir büyük müze kurmuş bir kişi. Üstelik o müze bir binaya sıkışmış ya da sınırlanmış değil, her birimizin evlerinde sergilenirken ülkemizin tınısal tarihini de yok olmaktan kurtarıyor.
Hasan Saltık, 2 Haziran 2021, çarşamba günü aramızdan ayrıldı. 57 yaşında geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayata veda eden Saltık, Kalan Müzik'in sahibiydi. "Sahibi" demek bir patron demek oluyor ama söz konusu "Kalan Müzik olunca bu tanım biraz cılız kalıyor gibi. Zira o ülkemiz müzik tarihinin müzesini kuran kişiydi. Kalan Müzik denilince akla Hasan Saltık gelir. Kimi zaman da Hasan Saltık dersiniz ve akla hemen Kalan Müzik gelir. Bu öyle bütünleşmiştir ki, ben de bu yüzden başlığa "Kalan Müzik hayatını kaybetti!" diye yazdım.
1964 yılında Tunceli'de doğan Saltık, İlköğrenimini Tunceli'de, ortaöğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakarak Suadiye Lisesi'ne devam etti. Hasan Saltık, amcasının oğlu Rahmi Saltuk’un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik'i kurmuştu. Saltık, unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri "Kalan Müzik" etiketi altında yayınladı. Çeşitli yörelerin ulusal ve uluslararası arşivlerde; özellikle şahısların ellerinde saklanmış ya da unutulmuş kendi dillerinde müzik örneklerini içeren albümler yayınladı. Bizzat o yörelerde yaşayan sanatçılar tarafından kendi arkaik dil ve lehçelerinde seslendirdikleri müzik eserlerinin derlenmesi için araştırmacılara destek verdi, yapılmalarına ön-ayak oldu. Pomak göçmenlerinden Tahtacı Türkmenlerine, Sadettin Kaynak'tan, Münir Nurettin Selçuk'a, Hacı Taşan'’dan, Hisarlı Ahmet'e, Hafız Yaşar'dan Muharrem Ertaş'a; Neşet Ertaş'tan Neyzen Tevfik'e, Malatyalı Fahri'den Âşık Veysel'e uzanan bir arşiv malzemesini yayımladı.
Hasan Saltık ve Kalan Müzik, sadece arşivlik çalışmaları günümüze getirerek müze oluşturmakla kalmadı, günümüz müziğine de ışık tuttu. Hatta bunlardan birini de sizlere ben hatırlatayım. 1980'lerin sonunda rock gruplarımız kasetlerini çıkartmak için gittiğinde İMÇ'de her kapı suratlarına kapanırdı. Kimi zamanda nazikçe aldıkları karşılık, "Bunlar satmaz çocuklar" olurdu. Doksanlı yılların başında ellerinde kayıtlarıyla İMÇ'ye gidip bu yanıtlarla duvara toslayan gruplardan biri de Pentagram'dı. Pentagram'ın ilk albümünü bir firma çıkartmayı kabul edecekti. Bu firma Hasan Saltık'ın da yer aldığı Nepa Müzik'ti.
Hasan Saltık'ı kaybettik ama onun yaptıkları "Kalan Müzik" adında yaşayacak.
Aptulika
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder