Bu pazartesi gecesi televizyonun başında tartışma programlarını dinlemekten bunalarak, kendimi sosyal medyaya attım, sonuç gene aynı. Çizim yapayım ya da biraz kitap okuyayım dediysem de nafile. Uyumaya kalksam, onun içinde erken. Ne yapacağımı düşünürken aklıma müzik dinlemek geldi ve o sıra rock, caz, blues dışında bir şey dinlemek istedim. Tam bu düşünceler içindeyken, karşıma bir anda Gülsin Onay'ın yeni bir albüm yaptığı haberi çıkıverdi. Üstelik bu albümün Beethoven'in eserlerinden oluştuğunu da öğrenince çıkış yolumu bulmuştum.
Pandemi döneminde yaptığı canlı yayınlarla verdiği konserleriyle umudumu arttıran piyanist Gülsin Onay bir kez daha kurtarıcım olmuştu. Rock, caz ya da blues'ta yorum olayına vakıfımdır ama klasik müzikte yorumun değerlendirmesini yapamam ama daha önceden Mozart ve Chopin yorumlarını dinlediğimde aynı eserleri farklı yorumculardan dinlemiş olmama rağmen Onay'ın yorumunu ayırabilecektim. Bu yeni albümde Beethoven yorumunu dinlediğimde de Gülsin Onay imzasını hissedecektim. Daha öncede söylediğim gibi rock ve türevleri müzikleri dinleyen biri olarak klasik müzikte yorumu anlayabilecek bir kulağa sahip olmadığım muhakkak ama Onay yorumunu ( belki benim hüsnü kuruntum) hissedebiliyorum.
Klasik müzik alanında dünya çapında bir öneme haiz olan piyanistimiz Gülsin Onay'ın Beethoven'in yapıtlarını seslendirdiği "Ay Işığı / Moonlight" albümü bu hafta yayımlandı. Lila Müzik etiketiyle çıkan bu albüm, Beethoven’ın 250. doğum yılında Gülsin Onay’ın Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda verdiği konser programında yer verdiği eserlerden oluşuyor. Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle yayımlanan albümde Ludwig van Beethoven’ın Ay Işığı Sonatı, Veda Sonatı ve Op. 109 Sonatı yer alıyor. İsterseniz benim eksik ve de yetersiz klasik müzik bilgimle sizi yormayayım ve sizleri Lila Müzik'in albümle ilgili yaptığı. açıklama ile baş başa bırakayım:
“Piyanoya 3,5 yaşında başlayan, 6 yaşında ilk resitalini İstanbul Radyosu’nda veren, Ahmet Adnan Saygun ve Mithat Fenmen'in öğrencisi olan, “Harika Çocuklar Yasası” ile Fransa’ya gönderilen Gülsin Onay, bir yılda mezun olduğu Paris Konservatuvarı'nın ardından eğitimine Almanya’da devam etti. Avrupa’da Liszt, Busoni, Yves Nat, Cortot gibi ekol yaratan büyük müzisyenlerden eğitim alan hocalarla çalışan sanatçı, böylece bu özel müzisyenlerin müzik torunları arasındaki yerini aldı.
Gülsin Onay aynı zamanda, dünyanın her yerinde verdiği yankı uyandıran konserleri, dinleyicisiyle kurduğu samimi bağ ve geniş repertuvarıyla istisnai bir piyanist olarak öne çıkıyor.
2020 yılında, Beethoven’ın 250. Doğum Yılı kapsamında Süreyya Operası’nda, Beethoven Yılı açılış ve kapanış konserlerini veren sanatçı, her iki konser programını da kaydederek bestecinin görkemli müzik dünyasını müzikseverlerle buluşturuyor.
İnşa ettiği olağanüstü müzik dünyası ile müzik tarihine yön veren Beethoven, 57 yıllık yaşamında Fransız Devrimi, devrim sonrası burjuvazinin yönetimde söz sahibi olma çabaları, Napolyon savaşları, Viyana Kongresi gibi önemli olaylara tanıklık etmişti. Bütün bu yaşananlara rağmen besteci, etrafında kopan fırtınanın kendisini sürüklemesine izin vermedi.18. yüzyıl yerini 19. yüzyıla, Klasik Dönem yerini Romantik Döneme bırakırken müziğin nasıl bir yol izleyeceğine yine Beethoven karar verdi.
Ay Işığı albümündeki eserleri dinlerken, tarihte yaşanan bu olayların müzikteki yansımalarına Gülsin Onay’ın eşsiz yorumuyla tanıklık edeceksiniz.
Yoğun bir çalışmayla hazırlanan albümün kaydı Ozan Sarıer’e, kitapçık yazıları Aydın Büke’ye ait. Albüm kitapçığının fotoğraflarını Serdar Tanyeli çekti, tasarımını ise Gözde Oral yaptı. CD’yi müzik marketler ile Cihangir Opus 3a’dan satın alabilir, Haziran ayının ilk haftası itibariyle dijital platformlardan dinleyebilirsiniz.
Tüm dünya ve sanat ortamının zor zamanlardan geçtiği pandemi döneminde, sanata ve sanatçıya katkısını her fırsatta sunan Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Şerdil Dara Odabaşı’na, bu albüme verdiği büyük destek için gönülden teşekkür ederiz.”
Bu pazartesi gecesi biraz yorgun biraz bunalmış ve her bir şeyden sıkılmışken karşıma çıkan Gülsin Onay albümü ile önümde yepyeni umut kapıları açılıverdi. Sizlere de tavsiye ederim ama sanatçının sırasıyla Mozart, Chopin ve en son olarak da Beethoven yorumlarını dinleyin derim. Hep olumsuzluklardan şikayet ediyoruz ama güzel şeyler de var... Ve umut da orada. O umuda açılan kapıyı açalım.
Teşekkürler Gülsin Onay.
Aptulika
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder