8 Haziran 2021 Salı

Kaan Ertem'in Ardından



Leman dergisi çizerlerinden Kaan Ertem 53 yaşında hayatını kaybetti. Leman dergisinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Arkadaşımız, canımız Kaan Ertem'i kaybettik. Ailesinin, sevenlerinin, okurlarının, mizah dünyasının başı sağ olsun. ” ifadelerine yer verildi. Ertem’in bir süredir kanser tedavisi gördüğü öğrenildi.




 Gırgır dergisine karikatürlerimizi göstermek için gittiğimiz yıllarda her pazartesi Oğuz Aral'ın odasında birikir eleştiriler alırdık. Öğleden sonra başlayan bu toplantı hava kararana kadar sürerdi. Bir çoğumuz lise ya da üniversiteye gidiyorduk ama o pazartesileri bizler için ayrıca bir üniversiteydi. Oğuz Aral bazı karikatürleri seçer ve bir kağıda telif yazardı. Evet bugün için inanılmaz ama amatör olarak telif de alırdık. Ancak o gece eve dönerken karikatürümüz alındı diye sevinemezdik ve cuma sabahını heyecanla beklerdik. Cuma sabahı bayiden Gırgır'ı aldığımızda hemen arka kapağını çevirir "Çiçeği Burnundakiler" sayfasında işimizin yayınlanıp yayınlanmadığına bakardık. Bir keresinde tam dört karikatürüm alınmıştı ama cuma günü baktığımda ise tek bir tanesi bile yayınlanmamıştı. O dört karikatürün telifi oldukça iyiydi ama hiç sevinememiştim. 

İşte o yıllarda pazartesi toplantılarında tanımıştım Kaan'ı. Rock dinleyen biri olduğu içinde çok şey paylaşırdık. Sonra ben dergiye profesyonel olarak girdim. Kaan pazartesi toplantılarına geldiğinde de laflıyorduk. Gene böyle bir gün Kaan, geldi ve üzerinde Iron Maiden tişörtü vardı. Ben ondan "Aptul , Iron Miden'in son albümünü dinledin mi" falan türünden bir muhabbet beklerken o bana, "Aptul dün televizyonda 'Haliç'te Gün Batımı' diye bir parça dinledim, çok harikaydı. Bu Moğollar diye eski bir grubunmuş. "diyerek ballandıra ballandıra anlattıktan sonra, "Bu grubun diğer çalışmalarını da bulup, dinleyeceğim." dedikten sonra, "Bu grubun tekrar bir araya gelmesi için imza kampanyası yapsak ya" diyecekti. Ben de omuz silkerek, "Kaan bu iş boşa kürek çekmek olur." dedim. Bu konuşmamızdan sonraki her hafta Kaan devamlı Moğollar'dan bahseder olmuştu. Bir zaman sonra o da Leman dergisine girdi ve her karşılaştığımızda Moğollar ile ilgili bir şey anlatıyordu. Bu kadarla kalsa iyi grubun eski klavyecisi Murat Ses ile de yazışmaya başlamıştı. Bir süre. sonra da Leman dergisi'nden "Moğollar Tekrar Kurulsun" kampanyasını başlattı. Tabi bu sadece bir slogan olarak kalmıyordu, zira Kaan çok ciddi adımlar atıyordu. Onun bu tatlı heyecanı bir süre sonra da gerçeğe dönüşecekti. 



Leman dergisi çizerlerinden Kaan Ertem'in bugün (8 Haziran 2021) 53 yaşında hayatını kaybettiğini öğrenecektim. Kaan bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Onun ölüm haberi üzerine Moğollar grubunun bas gitaristi Taner Öngür şunları söyleyecekti:

"Kaan Ertem aramızdan ayrıldı, çok üzücü bir haber, 1993 te, Leman dergisindeki köşesinde, Moğollar tekrar birleşsin konser versinler başlığıyla bir kampanya başlatmıştı, bu kampanya neticesinde, bir araya geldik, ve hala yolumuza devam ediyoruz, fakat Kaan'ı kaybettik, çok üzüldüm, güzel bir insandı, sonsuz yolculuğunda yolun açık olsun sevgili Kaan, başımız sağolsun ailesine sabırlar dilerim.."

Kaan, bir döneme damgasını vuran Moğollar'ın tekrar bir araya gelip, günümüze dek taşınmasında bir hayali inatla gerçeğe döndürmüştü. Ancak o bu başarısının gölgesinde uzanıp yatmadı ve çizerlik alanında da yarattığı tiplerle karikatür dünyasına damgasını vurdu. Kaan gibi bir dostu hiç bir zaman unutamayacağız, tek tesellim yapıtları ile yaşayacak olması.

Aptulika


 1968 yılında İstanbul’da doğan Kaan Ertem, ilk karikatürü 1983 yılında  Bulvar Gazetesi’nde çıkmıştı.   Kaan Ertem, Limon mizah dergisinde başladığı 1988 yılına değin beş yılını kendisini karikatür çizme konusunda geliştirmeye ayırdı. Bu tarihten itibaren önce Limon, ardından da Leman ve L-Manyak dergilerinde çalışmaları yayınlandı.

1995 yılında Marmara Üniversitesi Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu ve İstanbul Teknik Üniversite’deki yüksek lisans eğitimini tamamlamadan buradan ayrılarak eğitimine nokta koydu. Ertem, çizdiği karikatür ve çizgi roman öykülerinde ağırlıklı olarak şehir hayatı içinde sıkışıp kalmış insanların yaşantılarını ve yaşama bakışlarını konu edindi.

Yarattığı pek çok karakter ve başlıkta toplumun hemen her kesimden insan tipleri yer aldı. 1992 yılında Limon’da hazırlamaya başladığı Öğreten Adam ve Oğlu, kendi tecrübelerine dayanarak hayatın detaylarını oğluna ısrarla öğretmeye çalışan bir baba ve onu pek umursamayan oğlu karakterize edildi.

1994’den itibaren çizdiği Erkut Abi ve ilk kez 1996 yılında yayına giren Zıçan Adam tiplerinde ise, yapılan bireysel ve toplumsal hataları cezalandırma içgüdüsü öne çıkartıldı. Ertem’in bir diğer başarılı bant karakteri ise Leman’da uzun yıllardır çizdiği Erdener Abi oldu.

Marjinal bir karakterizasyonla sunduğu bu karakterini yanı sıra, L-Manyak dergisi için yarattığı Ezik Şarkıcı Altuğ adlı birer sayfalık maceralar yaşayan bir| başkası izledi. Ayrıca Ocak 1996 tarihli ilk sayısından itibaren yaklaşık bir yıl boyunca L-Manyak dergisinde 2001 Feza Fatihleri başlıklı devamlı öyküsü olan mizahi bir bilimkurgu çizgi romanı hazırladı. Çizerin yayınlanmış üç karikatür albümü bulunuyor: 1995’de Dengeli Beslenme, 1997’de Öğreten Adam ve Oğlu ile 2001’de basılan Erdener Abi.

1 yorum:

harun şen dedi ki...

çok üzüldük. ben kaan ertem'i L-Manyak zamanları ezik şarkıcı altuğ ve zıçan adamla tanımıştım.. 1 günde bitirip 29 gün yeni sayıyı beklediğimiz harika zamanlardı.. ışıklar içinde uyusun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...