1999 yılında ülkemizde kurulan bir grup herkesi şaşırtmıştı. Hard Rock ve heavy sounduna keman gibi bir klasik müzik enstrümanını sokan bu grup, Knight Errant'tı. Bu enstrüman katılımı sadece bir farklılık oluşturmanın ötesine geçerek, müziklerindeki klasik müzik etkisiyle de dikkat çekiyor ve bu keman katılımının bir renk olmanın ötesine geçerek bir boyut vermesine şahit oluyorduk.
Türkiye’nin sert müziğini keman ile harmanlayan 27 yıllık Knight Errant, 1999 yılında yayınladığı kendi adını taşıyan albümle yola çıkacaktı. Bunu 2005 yılının sonunda yayınlanan "Divan" albümü takip etmişti.
Bu iki albümden sonra Knight Errant'tan ses seda çıkmadı. Ülkemizin müzikal ortamındaki karmaşa içinde bir güzel grup daha tarihin tozlu raflarında gelecekteki keşfini beliyor diye hayıflanırken, 15 yıl aradan sonra Knight Errant'ın yeni bir albümünün çıktığını duyacaktık. Bu dönüş albümü de grubun kuruluş tarihi olan 25 Haziran1993'e gönderme yaparak, o gün piyasaya çıkacaktı.
Knight Errant'ın yeni albümü "Ruhların Büyük Göçü" adını taşıyor. Grubun yeni şarkılarından oluşan bu albüm, yalnızca dijital mecralarda yayınlanacak. Şarkıların hikayeleri ile ilgili grup şunları söylüyor:
"Şarkıların hikayeleri çok daha eski olmakla birlikte beste-aranje çalışmaları ile 8 yıllık kayıt-mix-mastering sürecinde grupta bulunmuş toplam 11 müzisyenin izlerini taşıyor ki bu artık grup için gelenekselleşmiş bir durum... Albümün ismi de bu duruma dikkat çekerek ruhların yolculuğuna atıf yapmaktadır. İstanbul’dan İzmir’e, oradan Eindhoven’a dek uzanan bir kayıt/miks/mastering coğrafyasında ortaya çıkan albüm, Türkçe ve İngilizce şarkıların yanında yine enstrümantal öğeler de içermekte…"
Yapım ve prodüktörlüğü Divan’da olduğu gibi grupça yapılan albümün ses mühendisliği (kayıt/mix/mastering) Barbaros Bensoy tarafından Spongebarb Stüdyoları’nda (Eindhoven) gerçekleştirildi. Kapak çalışması ise ülkemizin çok önemli yeteneklerinden grafik animasyon sanatçısı Özlem Arslanoğlu imzası taşımaktadır. Albüm kayıtlarında Davullar Murat Arslanoğlu, Gitarlar Ali Ulupınar ve Barbaros Bensoy, Bas Gitar Deniz Turan, Kemanlar Ilgın Ayık ve Vokaller ise Uluer Emre Özdil ile Barbaros Bensoy tarafından icra edildi.
30 yıla yaklaşan geçmişiyle Knight Errant'ın üç albüm yapmış olması ve yeni kuşağın eski çalışmalarını bilemiyor olması gerçek anlamda bir talihsizlik. Hele ki bundan önceki albümle arada 15 yılın olması bugün grubu ilk kez dinleyen için yaptığı yeni anlayışın yeterince anlaşılmamasına neden olabilir. Bu yaratıcılığın, müzikalitenin ülkemizde ne denli kopuk kopuk gittiğininin özeti gibi. Bugün yeni dinleyici Knight Errant'ın yeni çıkan "Ruhların Büyük Göçü" albümünü dinlediğinde "ee ne var ki bunda" diyebilir. Ki haklı olabilirler de zira gelişen teknoloji içinde sanatsal ve yaratıcı hareketler çok hızla, doludizgin gidiyor. Biz ise her daim eski hatıraları canlandırmak içindeyiz. Yaratıcı, yenilikçi, keşifçi açılımları olduğu zaman içinde desteklemiyoruz. Bu ne yazık ki 40 yıl önce de, 30 yıl önce de hatta bugün için de geçerli.
Yukarda yazdıklarımdan dolayı akla Knight Errant'ın "Ruhların Büyük Göçü" albümünün çok eskide kaldığı gibi bir düşünce gelmesin. Tam tersine yeni çıkan albümde bir çok yeni yaklaşımı da gördüm. Albümde yer alan "Rüzgar"ın vokalinde geleneksel müziğimize has "teganni" denilen nameli okuma dikkat çekici. Ayrıca bu ve "Anafor" isimli parçalardaki alçalıp yükselen müzikal yapı, senfonik etkisiyle de dikkat çekiyor. Albümün tümüne baktığımızda ise 15 yıl gibi dev bir aradan sonra bize Knight Errant'ı hatırlatıyor ama asıl önemli olan bundan sonra gelecek yeni çalışmaların olup olamayacağı. Bu da biz dinleyicilere kalmış. Dilerim devamı gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder