25 Temmuz 2020 Cumartesi

Fleetwood Mac'in kurucusu ve İngiliz Blues ustası Peter Green Öldü


İngiliz Blues'ının dev ismi Peter Green bu Cumartesi (25 Temmuz 2020) hayatını kaybetti.   Fleetwood Mac grubunun kurucularından Peter Green 73 yaşındaydı. 



Peter Green'in ölüm haberini ailesi şu açıklamayla duyurdu:
"Peter Green bu hafta sonu sabaha karşı uykusunda hayata veda etti."




1960'lı yıllarda Britanya adasında büyük bir devrim yaşanacaktı. Bu devrimin adı: 
"British Blues"du 
ve 
Amerika'da hakettiği değeri verilmeyen siyahi insanların müziği İngiltere'den Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılacaktı. 

Bu devrimin iki ustası vardı ve bunların isimleri John Mayall ve Alexis Korner'dı. 
Her iki isimde Britanya kıtasında iki okul olacak ve bugün bildiğimiz ne kadar rock grubu ve müzisyeni varsa onların ufak kulüplerde verdikleri Jam session'larla ortaya çıkacaktı. 
Hani siyasi tarihte Marx, Engels ve Lenin'in yan yana gelen resimlerinden oluşan simge varsa aynı şeyi İngiliz blues için sırasıyla John Mayall, Alexis Korner der ve devam edersek üçüncü sıraya da Peter Green'i oturtabiliriz. 

1965 sonbahar'ında John Mayall'ın grubu Bluesbreakers'ta sahne alan Green kısa bir süre sonra Eric Clapton'un ayrılışıyla 1966 yazında grubun daimi gitaristi olacaktı. 
Bluessbreakers'ın davulcusu Mick Fleetwood ile birlikte 1967 yılında blues rock'ın efsanevi grubu Fleetwood Mac'i kuracaklardı. 

Grubun ilk döneminde yapılan albüm ve konserlerde Peter Green'in katkısı büyüktü her biri bir blues başyapıtı olan işlere imza atacaklardı. 

Sonrasında bir değişim yaşayan Fleetwood Mac başka bir yapıya dönüşecek ve Peter Green ile yolları ayrılacaktı. 



Fleetwood Mac'ten sonra solo çalışmalarıyla müziği sürdüren Peter Green bugüne dek bir çok rock ve blues gitaristine ilham kaynağı olacaktı. 





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...