10 Eylül 2018 Pazartesi

Beatles'ın 'Beyaz Yakalısı'


 Yıllar içindeki izlenimlerime göre Beatles elemanları arasında en az sevileni daha doğrusu antipatik bulunanı hep Paul McCartney olmuştur. Lennon'un protest duruşu ve George Harrison'un gitar ustalığının yanında onun esamesi bile okunmaz. Hatta Ringo Starr'ın sempatikliği bile davulculuğunun önüne geçip, sevgi puanlarını toplayarak McCartney'i fersah fersah geride bırakır. 
Ben hiçbir zaman böyle düşünmemişimdir. Bununla kalsa iyi, Beatles döneminin en sevdiğim parçaları da Paul McCartney imzasını taşıyanlardır. Beatles sonrası elemanların yaptıkları solo çalışmalarda da en sevdiklerim onunkiler olmuştur. Belki diğer elemanlara göre daha pop diye nitelenebilir ama besteciliğinde Beatles'tan bu yana rengini koruyan isim Paul McCartney olmuştur. Seksenli yıllarda Michael Jackson'la yaptığı "Say Say" parçasını bugün bile dinlemekten vazgeçemem. Hele o Stevie Wonder ile seslendirdiği "Ebony and Ivory" parçasının sözlerindeki piyanonun tuşları üzerinden yapılan metafor, benim için unutulmazlar arasındadır. 

Bütün bu dediklerime bakıp, Paul McCartney'in bütün albümlerini sıkı takip altına aldığım sanılmasın, dinleme yoğunluğuma bakarsak George Harrison ve John Lennon albümlerini daha çok hatim etmişimdir ama Paul McCartney albümü elime geçtiğinde keyifsizlik söz konusu olmamıştır hani.   
Şu sıralar yeni çıkan albümlere bakarken Paul McCartney'i görünce gene gönlüm çelindi ama çok da heyecanlanmadım açıkcası. Bir sürpriz beklentisine girmeden dinlemeye koyuldum ve bitirdiğimde 76 yaşındaki bu adamın yola yeni çıkan birinin heyecanını taşıyan bir çalışma ortaya çıkarmasına hayranlık duydum. 7 Eylül 2018 tarihinde çıkan bu albüm "Egypt Station" adını taşıyor ve kapağı da McCartney'in 1988 yılında yaptığı bir resimden oluşmuş. 
Paul McCartney bundan önceki albümü "New"i beş yıl önce yayınlamıştı. Bu yeni çıkan "Egypt Station" ise sanatçının 18. stüdyo albümü oluyor. Kayıtları Los Angeles , Londra ve Sussex'te yapılan albümün prodüktörlüğünü de Greg Kurstin üstlenmiş. 16 parçanın yer aldığı albüm müzik basınından da olumlu eleştiriler almış. Variety dergisinden Chris Willman köşesinde , " Paul McCartney'in yaptığı bunca çalışmaları ve de 76 yaşında olduğunu bilmesek daha bir düzine albüm yapmaya hevesli bir genç müzisyen olduğunu sanabiliriz." derken,  Metacritic'te albüm için 100 üzerinden 76 puan verildiğini görüyoruz. 
Paul McCartney'in "Egypt Station" albümünden ilk öne çıkan parçalar "I Don't Know" ile "Come On To Me" oluyor. McCartney'in alışıldık izlerini taşıyan bu iki parça Haziran ayında da "single" olarak yayınlanmıştı. 
"Egypt Station" eskilerin günümüze yansıması gibi bir şey, fazla bir şey beklemezseniz pop rock tadında güzel bir yolculuğa çıkmanız garantidir. 

Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...