19 Nisan 2018 Perşembe

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 56



Uzun bir aradan sonra Geronimo Yalnızkartal yazısı. 


Bu arada Geronimo'dan "Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı" yazıları haftaya da devam edecek.   








Amin Maalouf - Ölümcül Kimlikler  


Maalouf'u sanırım herkes çok okunan ve ilgi çeken romanları ile tanır.  Yazar 1998 yılında yazdığı bu denemesinde dünya üzerindeki kimliklere, bu  kimlikleri besleyen değerlere ve doktrinlere el atıyor. ( Benim için okunması belki biraz geç kalınmış ama güncelliğini kesinlikle yitirmemiş, hatta daha da önemli hale gelmiş bir konu bu arada . )  Maalouf'un bu (bence çok kıymetli) denemesini değerli kılan da onun çok renkli kimliği ve geçmişi biraz da. Kuşaklar boyu etnik geçmişi  hristiyan bir Arap olan böyle önemli bir coğrafyada doğmuş ve büyümüş yazar. Lübnan'da ailesinin seçenekleri arasında İngilizce eğitim veren bir okul da varken  tesadüfen gittiği Fransız okulu sayesinde  bu dil ve kültüre yakın olmuş.  
Lübnan savaş nedeniyle karışınca  Fransa'ya kaçması ve Fransa'da yaşamaya başlamasının getirdikleriyle de birleşip  ortaya önemli kitaplar çıkmaya başlıyor . Yazarın bu  çoklu değerlerle bezenmiş durumu  ve şahsi birikimleri, onun bu konuda değerli bir kitap ortaya çıkarmasını sağlamış .  200 sayfalık bu kitabı , ayrıntıları ve detayları kaçırmadan , bizim gibi batıyla , doğunun sentezini hala çözmekte zorlanan ve halen kimliği konusunda toplumsal konsensüsü yakalayamamış , gerek etnik gerekse de dinsel içerikli ciddi sorunlar yaşayan ülkenin insanları olarak da çok düşündürücü , sorgulayıcı ve  de zihin açıcı olarak değerlendiriyorum .  Ben de Maalouf'u ve düşüncelerini kendime yakın gördüğüm için kitabı da tavsiye ediyorum .  Umarım birgün hepimizin , o , bu , şu vb kimliklerin baskın hegomonyasından kurtulup , onların renkli taraflarını yaşatmak kaydıyla bir dünya vatandaşına ve dünyalı kimliğine kavuşuruz.

GERONİMO YALNIZKARTAL



Kitaptan

"Kendinden emin toplumlar yansımalarını güven verici, huzur dolu , açık bir dinde bulurlar , güvensiz toplumlarsa korkak , bağnaz , çatık kaşlı bir dinde ..."

Amin Maalouf
" Milliyetçiliğin birinci erdemi her sorun için bir çözümden çok bir sorumlu bulmak değil midir ?"

"Başımıza gelenler hep biraz da başkalarının hataları yüzündendir , başkalarının başına gelenlerse daima biraz bizim hatamızdır."

" Ben geleceğin hiçbir yerde yazılı olmadığına derinden inanıyorum, gelecek bizim ona yaptıklarımız olacak .

".... Bazıları Doğulu olan bana " Ya kader ?" diye soracaktır . Bunu hep bir yelkenli için rüzgar ne ise , kaderin de bir insan için aynı şey olduğu cevabını veriyorum . Dümen başındaki insan rüzgarın nereden eseceğine karar veremez , ne şiddette eseceğine de , ama kendi yelkenini yönlendirebilir . Ve bu da kimi zaman inanılmaz derecede fark eder . Aynı rüzgar deneyimsiz , ihtiyatsız ya da yanlış karar veren bir denizciyi felakete sürüklerken , bir başkasını sakin br limana ulaştırır."





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...