6 Ekim 2019 Pazar

Ginger Baker ... "dünyanın en iyi davulcusu"


Üçlü yani trio rock grupları her daim ilgimi çekmiştir. Siz ne düşünürsünüz bilemem ama triolar en güzel, en kafa müziği yaparlar. Bu yargım da yıllar yılı sürmüş ve beni hiç yanıltmamıştır. 
Trio grupların elemanları değişmez ve aynı kalır. Aralarından biri çıkacak olsa bu aynı zamanda grubun veda etmesi demektir. Böyle sağlam bir birlikteliği bakıp, trioyu oluşturan elemanların hep aynı kafada olduğunu söylemek de mümkün değildir tam tersine üç elemanın her biri farklı bakışta, farklı kişiliktedir. Bu farklılıklar trio düzeninde bir araya geldiğinde ise harika bir uyum ortaya çıkar ki, bunu dörtlü, beşli gruplarda kolay kolay bulamazsınız. 

60'lı yılların rock efsanesi The Cream da trio tavrının en net örneğiydi. Basçı Jack Bruce, gitarist Eric Clapton ve davulda da Ginger Baker'dan oluşan rock tarihinin bu güzide üçlüsü unutulmaz albümlere imza atmıştı. Oysa ki Cream'ı oluşturan her üç eleman da farklı kişiliklerdeydi ama trio halinde bir araya geldiklerinde ise nefis bir uyum çıkıyordu. Bir rock star özelliğinde Eric Clapton, mütevazi kişiliyle Jack Bruce ve  sert kişiliğiyle Ginger Baker. 

Cream'ı ilk dinlediğimden bu yana en çok dikkatimi çeken ve dinlemeye doyamadığım eleman Ginger Baker'dır ama karşılaşsam tersler diye korktuğum da biri olmuştur. Gençlik görüntülerindeki sert ve kemikli hatlı suratı ona bir dede görünümü veriyordu, öyle ki yıllar geçti gitti ama onun yaşlandığını anlamadım bile. Bugün Ginger Baker'ın 80 yaşında öldüğü haberini duyunca, içimden "vay be o kadar yaşı var mıymış" demeden edemedim. 

1960'lı yıllarda Ginger Baker için  "Dünyanın en iyi davulcusu" denilirdi. Bu sonraki yıllarda hatta bu güne kadar da sürdü. Onu hem döneminden hem de daha sonraki kuşaklardan bir çok davulcu örnek aldı ama Ginger Baker'ın davul tavrı hep ayrıcalıklı kaldı. Baker yıllar önce verdiği bir röportajda, "Benim yanıma yaklaşabilecek fazla davulcu yok" demişti. Bu belki çok ukala ve kendini beğenmiş bir adamın lafı gibi gelebilir ama pek de yalan değil hani. Baker'ı dinlediğiniz de bu farkı çok iyi anlayacaksınız zaten.

Yazının başlığına "dünyanın en iyi davulcusu" yazdım ama Ginger Baker için bunu demek pek açıklayıcı olmasa gerek. Bu tanım genellikle bir sürü davulcu arasında yapılan bir seçimin sonucudur. Oysa Baker'ı diğer davulcularla bir yarışa sokmaya imkan yok... onun "yanına yaklaşabilecek fazla davulcu yok." Siz de onu dinlerken keyif alabilirsiniz ama yanına yaklaşmayın sizi fena halde tersleyebilir.

Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...