30 Mart 2019 Cumartesi

Kısa bir aradan sonra yeni projeler


Blues Perişan blog yazılarına hiç ara vermek istemesem de yılda bir sefer ara vermiş oluyoruz. Bu aralar bir kaç ay sürerken son üç yılda sergilerim sebebiyle bir ay olmuştu. Neyse ki bu sefer ki bir hafta sürdü. 

Bu bir haftalık aramızın sebebine gelince, üretememekten, yorgunluktan, tembellikten, umut kırıklığından değil, tam tersine keyifli bir projeye adım atmaktan kaynaklanıyordu.

Proje ne mi?
Dinleyin o zaman...

 Nisan ayında uzun zamandır düşündüğüm bir projeyi gerçekleştireceğim. Sanat eleştirmeni yazar John Berger'in "Görme Biçimleri" kitabından yola çıkarak, sanat yapıtlarının üzerinden bir sunum, seminer ya da çizim atölyesi oluşturmak. Aşağıda detaylarını anlatacağım bu projeye ustaya saygı sebebiyle "Görme Biçimleri" diyoruz. 6 - 13 Nisan tarihlerinde birbirini takip eden bu iki seminerde "Görme Biçimleri" adını verdiğim bu atölyeyle, sanat yapıtını merkeze alıyor ve onun üzerinden bir çok kavramı anlatmayı, irdelemeyi hedefliyorum. Sosyoloji, tarih, felsefe, bilim hatta siyaset ve daha bir çok konuyu sanat yapıtları aracılığıyla incelemek ve yapıtı dogmatik bakışlarından sıyırmak istiyorum. Bu kimi zaman tarihsel öneme sahip bir tablo, heykel olabileceği gibi bir mimari yapı, bir fotoğraf, karikatür hatta bir reklam afişi de olabilir ama konuyu anlatmak için sunulan görsel, yardımcı olarak değil özne olarak yer alacak...


 6 Nisan Cumartesi 17.00 - 19.30'da

Sanat Gerekli midir ?
isimli ilk görme biçimleri' nde sanat yapıtlarının üzerinden bu soruya cevap arayacağız. 

Ardından bir hafta sonra

 13 Nisan Cumartesi 17.00 - 19.30'da 

Modern Sanat , Bizimle Dalga mı Geçiyor?
isimli ikinci "görme biçimleri' nde ise modern sanat ve günümüz sanatından örneklerle sorulara cevap arayacağız.

Bu ilk Görme Biçimleri, Kuzguncuk Ayrıntı Akademi'de gerçekleşecek. 

Aşağıdak linkten Ayrıntı Akademi ile bağlantı kurup "Görme Biçimler Atölyesi"ne katılabilirsiniz. 

https://www.ayrintisanatakademisi.com/gorme-bicimleri



Bu projeyi şimdilik iki başlık halinde ve sanat üzerine kurduk ama daha farklı başlıklarla da (müzik, tarih, politika, sosyoloji ve diğer konular) sanat yapıtını esas alarak devam edeceğiz. Bu çalışmadan sonra önümüzdeki sonbahar başında da bu projeyi farklı başlıklar altında devam ettireceğim. Yanısıra buna ek olarak bir çizim atölyesine de başlayacağım. Karikatür, çizgi roman üzerine başlayacak bu atölye çalışmasında da aralarda "Görme Biçimleri" eşlik edecek. 

Evet ilk olarak Nisan ayında Ayrıntı Akademi'de "Görme Biçimleri"ne başlıyoruz ardından da 16 Nisan'da Kadıköy'de Eskici'de devam edeceğiz. Ayrıntı Akademi ve Kadıköy Eskici'de yapılacak etkinliklerde görseller ( yani sanat yapıtları farklı oluşturulmaya çalışılacak)

Nisan ayını böyle tamamladıktan sonra Mayıs ayında da Kadıköy'de "Sait Faik'ten Kafka'ya" sergimi açacağım. 
Yaz ayı tamamlandığında da yeni bir sergi daha oluşturacağım, bu seferkinin konusu müzikle alakalı olacak. 

APTULİKA

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...